site

Pelajaran SVB dalam sejarah Bank Amerika Syarikat yang dilupakan

Penulis ialah profesor perniagaan di Columbia Business School dan rakan kongsi bersara Goldman Sachs

Penutupan Silicon Valley Bank baru-baru ini mempunyai beberapa persamaan yang menarik dengan kegagalan lebih 90 tahun lalu. Pada tahun 1930, kejatuhan Bank of United States yang dinamakan secara ingin tahu — yang bukan entiti kerajaan — secara meluas dipercayai telah menjadi pemangkin utama dalam mengubah kemelesetan 1929 menjadi Kemelesetan Hebat yang jauh lebih serius.

Ahli ekonomi termasuk Milton Friedman, Anna Schwartz dan Ben Bernanke telah menulis bahawa kegagalan Rizab Persekutuan untuk menyokong Bank Amerika Syarikat mempunyai akibat yang dramatik dan tidak diingini ke atas ekonomi negara, sistem perbankan dan masa depan peraturan.

Apakah itu Bank of United States? Walaupun ia tidak diketahui hari ini, pada tahun 1930 ia merupakan bank komersial terbesar di AS dengan deposit dan oleh pelanggan, memegang lebih daripada $268 juta dalam simpanan dan mempunyai lebih daripada 440,000 pendeposit. Ia terutamanya memberi perkhidmatan kepada komuniti pendatang besar New York City, menawarkan perkhidmatan khusus termasuk penterjemah, pinjaman kepada perniagaan kecil, waktu lanjutan untuk pelanggan kelas pekerja dan keupayaan untuk memindahkan dana ke luar negara.

Institusi itu adalah antara yang pertama membuka akaun untuk wanita dan Afrika Amerika. Rebecca Kobrin, profesor sejarah di Universiti Columbia, telah menulis secara meluas mengenai peranan khas yang dimainkan oleh Bank of United States dalam memudahkan aktiviti perniagaan pendatang generasi pertama dan kedua. Mereka ini kebanyakannya dari Eropah timur dan Itali, walaupun UK, Ireland dan Scandinavia turut diwakili.

Apabila ia mula goyah, pegawai di Federal Reserve Bank of New York dan pemimpin institusi kewangan dominan di bandar itu berhujah untuk tidak membantu Bank of United States. Ini adalah walaupun telah membantu beberapa institusi lain pada minggu-minggu sebelumnya, seperti yang telah mereka lakukan pada awal 1920-an.

Menurut Profesor Kobrin, sebab kegagalan menyediakan kecairan termasuk sentimen antisemitisme dan anti-imigresen. Terdapat juga hujah yang salah bahawa kegagalan hanya akan mempunyai akibat tempatan. Pada akhirnya, bank ini tidak cair, tidak muflis, dan pendeposit akhirnya menerima 93 sen pada dolar. Tetapi kerosakan ekonomi telah berlaku.

Sukar untuk menulis secara muktamad mengenai Silicon Valley Bank kerana keadaan itu masih dalam proses. Walaupun begitu, mungkin beberapa persamaan boleh dibuat. Pertama, kedua-dua institusi memfokuskan perniagaan mereka pada kumpulan pelanggan yang jelas dan tertumpu. SVB mengenali pelanggannya dengan baik, menawarkan perkhidmatan yang menarik kepada komuniti modal teroka dan usahawan teknologi.

Seabad sebelumnya, pelanggan Bank of United States tertarik dengan perkhidmatan yang disesuaikan dengan populasi pendatang dan nama yang luar biasa, yang mencadangkan kestabilan yang hebat. Tetapi ia kurang dipelbagaikan, dengan hampir semua pelanggannya terletak di New York City. Hartanah mendominasi pinjaman yang diperolehnya, kira-kira 45 peratus berbanding 12 peratus untuk bank lain yang berpangkalan di New York. Dan ia telah terlalu berkembang, selalunya tanpa pendedahan perakaunan yang betul untuk pemerolehan.

Kedua, peranan kritikal yang dimainkan oleh setiap institusi dalam ekonomi yang lebih luas tidak dihargai sepenuhnya. SVB tidak terhad kepada geografi yang dicadangkan oleh namanya, dan juga kesan Bank of United States tidak terhad oleh akar New York Citynya. Sebagai tambahan kepada kesan ke atas ekonomi AS yang lebih luas, kegagalan Bank of United States menimbulkan masalah bagi institusi di Eropah dan Asia yang menggunakan kemudahannya untuk memindahkan dana dan mewujudkan saluran kredit.

Ketiga, akibat peraturan dan perundangan susulan adalah sukar untuk dijangkakan. Adalah dipercayai bahawa kerosakan dramatik yang dilakukan oleh penutupan Bank of United States mempunyai kesan yang ketara kepada gabenor negeri New York ketika itu, Franklin Delano Roosevelt. Banyak perubahan yang digubal oleh pentadbiran presidennya bermula pada tahun 1933 akan memberikan sekurang-kurangnya sedikit kelegaan semasa hari-hari gelap kegagalan bank pada awal Kemelesetan Besar. Akhirnya, pendeposit menerima perlindungan undang-undang, kakitangan pemeriksa bank dipertingkatkan, dan kepelbagaian dalam asas deposit dan portfolio pinjaman digalakkan.

Silicon Valley Bank masih belum pulih, dan kesannya akan mengambil sedikit masa untuk difahami sepenuhnya. Pengawal selia dan Kongres pasti mempunyai lebih banyak perkara untuk diperkatakan dan dilakukan. Sebagai contoh, adakah akan ada langkah ke arah peraturan yang lebih mantap seperti yang berlaku pada tahun 1930-an? Dalam pada itu, kita diingatkan bahawa sistem perbankan amat bergantung kepada keyakinan pesertanya. Ketelusan dan aliran maklumat yang boleh dipercayai adalah elemen kritikal dalam hal ini.

totobet+sgp

totobet sdy

totobetsdy

togel hongkonģ hari ini 2021

singapore totobet net