site

Pelabur China lama Anatole untuk membuka ‘pos’ di Singapura

Pengurus aset yang berpangkalan di Hong Kong, Anatole sedang bersedia untuk mengalihkan bahagian penting perniagaannya ke Singapura, selepas memberitahu pelabur ia telah mengurangkan pendedahannya kepada China dengan ketara.

Firma itu, yang mencipta namanya melalui pertaruhan besar terhadap pertumbuhan China, membuka pejabat di negara kota itu dan mungkin menggerakkan fungsi utama dan membuat keputusan di sana, kata tiga orang yang biasa dengan perbincangan itu.

Banyak pengurus dana lindung nilai yang berpangkalan di Asia mengalami kerugian besar berikutan serangan kawal selia selama bertahun-tahun oleh presiden China Xi Jinping ke atas pelbagai sektor daripada teknologi kepada hartanah.

Kedekatan dengan tanah besar melalui pangkalan Hong Kong menjadi kurang penting bagi pengurus seperti Anatole kerana mereka mempelbagaikan ke Asia Tenggara yang berkembang pesat, menempatkan 655 juta orang dan menampilkan Singapura sebagai hab kewangan serantau.

Anatole mungkin mengekalkan kehadiran yang lebih kecil di Hong Kong, sebahagiannya untuk mengelak daripada tidak disenangi di China di mana ia masih mempunyai pendedahan terbesar, kata salah seorang daripada mereka.

“Sistem saraf berkemungkinan berada di Singapura,” kata seorang lagi yang memberi taklimat mengenai rundingan itu, walaupun mereka menambah bahawa keputusan itu belum dimuktamadkan dan keadaan boleh berubah. Syarikat itu mendaftar di Singapura pada Februari, menurut rekod pihak berkuasa perakaunan bandar itu.

Gary Lee, ketua pegawai operasi Anatole, mengesahkan kumpulan itu membuka pejabat Singapura. Dia berkata pejabat itu akan menjadi “pejabat luar”, sambil menambah bahawa dia kekal “menaikkan pada pemulihan China”.

Lee enggan menyatakan bagaimana kakitangan akan dibahagikan antara dua lokasi, sama ada dia dan rakan pengasas George Yang akan berpindah ke Singapura dan sama ada akan berlaku pemberhentian di Hong Kong.

“Kami akan mengekalkan sumber yang kami lihat sesuai untuk menggunakan sepenuhnya potensi peluang pelaburan,” kata Lee kepada Financial Times.

Sejak penubuhannya pada 2016, Anatole telah memberi tumpuan kepada pelaburan jangka panjang dalam syarikat China dan dananya menguruskan kira-kira $2bn, menurut Bloomberg. Bagaimanapun, tahun lepas Yang, ketua pegawai pelaburan Anatole, berkata ia sedang mempertimbangkan “tempat memburu” yang baru.

Anatole telah memberitahu pelabur ketika itu bahawa dana lindung nilai utamanya telah mengalami kerugian besar selepas salah menilai ekonomi kedua terbesar di dunia. Saham China menjunam pada tahun 2022 apabila ekonomi China terhenti semasa pandemik coronavirus dan selepas kerajaan pusat melancarkan tindakan keras kawal selia ke atas sektor internet, hartanah dan pendidikan.

Singapura menyaingi Hong Kong sebagai pusat kewangan di Asia dan telah mendapat manfaat daripada negara tersebut yang mengalami sempadan tertutup semasa kemuncak wabak itu. Ketegangan geopolitik juga telah meningkatkan tarikan negara kota itu sebagai pusat kewangan neutral dan syurga bagi modal global — termasuk dari China.

Walaupun beberapa pembiaya dan firma guaman telah menambah pekerja dan mengembangkan pejabat mereka di negara kota itu, Singapura telah ketinggalan dalam menguasai lebih banyak perniagaan dana lindung nilai.

“Lazimnya Singapura adalah tempat anda mengurus wang, Hong Kong adalah tempat anda menjana wang. Itu perlahan-lahan berubah,” kata seorang pembiaya.

resut sgp

pengeluaran sindy

sidney totobet

pengeluaran togeĺ hongkong hari ini 2023

data sgp