site

Pegangan pada noughties: Beg ‘Ia’ merebut generasi muda

Model Kanada Jessica Stam dengan keluaran semula beg Marc Jacobs Stam 2023, dinamakan sempena namanya dan pertama kali dilancarkan pada 2005 © Harley Weir

“Saya baru sahaja mendapat beg Stam saya dan saya sangat taksub,” kata pengguna TikTok stxphxny1, 24 tahun, sambil memusingkan beg hitam Marc Jacobs Stam di hadapan cermin. “Dia menakjubkan.”

Stxphxny1 berusia enam tahun apabila beg Stam, beg tangan berkuitif besar yang dinamakan sempena model Kanada Jessica Stam, pertama kali dikeluarkan pada tahun 2005. Dia membeli beg itu sejurus selepas Marc Jacobs mengeluarkannya semula bulan lalu, disertai dengan kempen yang dibintangi oleh Stam dan rakan-rakannya. noughties dibintangi oleh Paris Hilton, Ashanti dan Selma Blair.

“Saya suka sepanjang era 2000-an — saya sentiasa memeriksa almari pakaian ibu saya dan mencuri barang daripadanya,” kata stxphxny1 dalam temu bual melalui Zoom. Sebelum membeli Stam, dia memperoleh satu lagi aksesori popular awal 2000-an, beg Balenciaga City (juga dikenali sebagai beg Lariat atau Motosikal, dikeluarkan pada tahun 2001) dan sedang memburu beg Pelana Dior (DOB: 1999).

The Stam, the Lariat dan the Saddle adalah sebahagian daripada puak beg “It” tahun 2000-an — aksesori yang boleh dikenali dan mesti ada yang dilahirkan sekitar awal milenium yang dengan cepat mencapai status kultus. Kebanyakan daripada ini, termasuk Michael Kors Astor (2004), Prada Nylon (2000), Fendi Baguette (1997) dan Dior Saddle, baru-baru ini telah dikeluarkan semula oleh jenama mewah yang ingin memanfaatkan nostalgia gaya awal 2000-an dan mendapatkan kembali urus niaga yang sebaliknya akan hilang kepada pasaran terpakai dan tapak jualan semula.

Zoe Kravitz dengan beg Telfar hijau, juga dikenali sebagai ‘Bushwick Birkin’ © GC Images

Alexa Chung dengan Alexa Mulberry pada tahun 2010 © Getty Images

Sarah Jessica Parker dengan Fendi Baguette di tayangan perdana ‘Sex and the City’ pada tahun 2000 © Koleksi Ron Galella melalui Getty Images

Hilary Duff membawa beg Michael Kors Astor pada tahun 2006 © Alamy

Pada awal hingga pertengahan tahun 2000-an, saya berusia awal remaja dan pastinya bukan pembeli mewah, tetapi fenomena beg “Ia” tidak membuatkan saya tersentuh. Saya masih ingat cuba meyakinkan ibu saya untuk membeli beg Marc Jacobs berquilt di Saks semasa perjalanan ke New York pada tahun 2006 kerana Marissa Cooper telah menggunakan beg yang serupa dalam episod OC. Saya juga masih ingat mengembangkan daya tarikan untuk beg kulit selepas pelancaran Mulberry Alexa, dinamakan sempena Alexa Chung, pada tahun 2010.

Julie Gilhart, ketua pegawai pembangunan bilik pameran fesyen dan inkubator jenama Tomorrow London, adalah pengarah fesyen gedung membeli-belah New York Barneys antara 1992 dan 2010, apabila kebanyakan beg “It” datang ke pasaran. Ia adalah masa apabila beg tangan – dan apa yang mereka isyaratkan – berubah dengan pantas, dia ingat. “Jika anda membawa beg Balenciaga anda hebat, jika anda membawa beg Fendi atau Dior anda kaya, dan jika anda membawa beg Prada atau Chanel anda mempunyai status,” katanya.

Mereka menjadi pemacu perniagaan yang besar. Apabila Tom Ford mengeluarkan versi Gucci Jackie, dinamakan sempena Jacqueline Kennedy Onassis dan berharga $575 pada Oktober 1998, dia menjual lebih daripada 30,000 unit dalam masa kurang dari setahun. Pada masa itu, barangan kulit (tidak termasuk kasut) menyumbang 44 peratus daripada $1bn jualan Gucci. Kategori ini terus berkembang, membentuk 52 peratus daripada €10.5bn jualan jenama itu pada 2022. (Pengarah kreatif terbaru Gucci, Alessandro Michele, mengeluarkan pendapatnya tentang Jackie pada 2020).


Pada awal tahun 2000-an, Beg “Ia” terletak di puncak antara fesyen dan budaya selebriti, dengan pengguna menghargai imej jenama serta persatuan selebriti. Budaya selebriti telah mencapai tahap baru, didorong oleh rancangan televisyen realiti seperti Kehidupan Sederhana (2004) dan Bukit (2006), dan pelancaran laman gosip seperti TMZ (diasaskan pada 2005) dan PerezHilton.com (dilancarkan pada 2004). Terdapat juga, sudah tentu, Seks dan Bandar — rancangan yang hampir secara bersendirian memberikan status “Ia” pada Fendi Baguette.

Bella Hadid membintangi kempen untuk pengeluaran semula beg Michael Kors Astor pada 2023

“Apabila budaya selebriti berkembang dan lebih ramai selebriti difoto memakai beg tertentu, tarikan aspirasi beg ‘It’ benar-benar memuncak,” Liane Wiggins, ketua pakaian wanita di Matchesfashion, menulis melalui e-mel. “Saya masih ingat menyimpan untuk Chloé Paddington dan keinginan untuk memiliki beg khusus ini lebih kuat daripada pembelian lain yang boleh saya ingat.”

Hari ini, pasaran beg lebih berpecah-belah. Pelanggan telah menjadi lebih bijak, selebriti telah kehilangan tempat kepada banyak pengaruh dan pencipta kandungan, dan media sosial telah mempercepatkan kitaran aliran, dengan aliran berbeza wujud bersama pada masa yang sama.

“Terdapat pembeli fesyen mewah yang sangat termaklum, sangat sedar, sangat cerdik yang mengambil berat tentang jenama dan mengetahui sejarah serta kaitan produk ini,” kata Katy Lubin, naib presiden jenama dan komunikasi di platform beli-belah Lyst. “Saya tidak fikir kita akan melihat lagi satu estetika dominan yang mentakrifkan cara orang berpakaian untuk satu musim lagi. Sentiasa akan ada poket dan ceruk yang menarik — perkara berbeza berlaku pada masa yang sama.”

Mungkin satu-satunya beg untuk mencapai status “Ia” dalam dekad yang lalu ialah beg Telfar, yang timbul dengan huruf inisial pereka Telfar Clemens dan berharga antara $191 dan $322. Juga dikenali sebagai “Bushwick Birkin” dan dipakai oleh ahli politik AS Alexandria Ocasio-Cortez dan hos rancangan bual bicara Oprah Winfrey, ia muncul pada tahun 2014 dan masih terjual secara kerap di laman web rasmi, di mana ia diisi semula setiap minggu.

Bolehkah jenama ini merampas semula kejayaan yang sama seperti yang asal? Pemain industri berpecah belah. “Ia sangat bijak, tetapi saya tidak percaya bahawa keluaran semula ini akan menjadi pelancaran semula jangka panjang,” kata Robert Burke, seorang perunding runcit dan bekas naib presiden kanan di gedung membeli-belah New York Bergdorf Goodman. “Malah, saya pasti kita sudah hampir berpindah.”

“Kisah yang seiring dengan pelancaran semula ini memberikan satu jenama cara untuk bercakap tentang sejarah mereka,” kata Gilhart dari Tomorrow London. “Salah satu perkara kritikal dalam pemasaran sekarang ialah bercerita, tetapi ia bukan muslihat pemasaran. Mereka pasti boleh memacu kelantangan.”

Secara peribadi, saya tidak merasa tertarik dengan mana-mana keluaran semula baru-baru ini, terutamanya kerana saya lebih suka membeli model vintaj, yang pada pandangan saya lebih keasliannya. Tetapi membeli keluaran semula sudah pasti lebih mudah daripada menjelajah tapak web terpakai, jadi saya faham godaan itu.

Lauren Conrad, bintang ‘Laguna Beach’ dan ‘The Hills’, dengan beg Balenciaga Lariat pada 2012 © FilmMagic

Untuk stxphxny1, semuanya bergantung kepada citarasa peribadi. “Ia bukan tentang trend, ia adalah perkara yang anda suka,” dia memberitahu saya. Biasanya pembeli beg vintaj, dia membuat pengecualian untuk keluaran semula Stam kerana dia sudah mempunyai Stam vintaj, kepunyaan ibunya, dan mahukan beg yang boleh menjadi miliknya. Dia tidak fikir orang akan menyedari dia memakai beg Stam melainkan mereka mempunyai minat khusus dalam fesyen, tetapi itu tidak penting baginya. “Bagi saya Stam hanyalah sebuah beg yang sangat praktikal. Ia boleh menjadi beg tangan atau beg bahu. Ia kasual, tetapi ia juga agak bergaya,” katanya.

Pada pandangannya, keluaran semula jenama menunjukkan kepada pembeli bahawa mereka harus mengekalkan barangan fesyen yang mereka gemari dan terus menggunakannya. “Terdapat begitu banyak beg di luar sana yang orang ramai simpan di belakang almari mereka,” katanya. “Edisi semula menguatkan idea bahawa jika anda berpegang pada perkara ini, ia boleh kembali.”

rosul sgp

pengeluaran sidny

togel sydnèy hari ini

hongkong prize

totobet net singapore