site

O’Leary dari Ryanair berkata rundingan dimulakan semula dengan Boeing mengenai tempahan pesawat baharu

Ketua Eksekutif Ryanair Michael O’Leary berkata beliau optimistik untuk mendapatkan tempahan pesawat baharu yang besar selepas syarikat penerbangan tambang rendah itu memulakan semula perbincangan dengan Boeing dalam tanda terbaru kebangkitan dalam penerbangan.

O’Leary berkata terdapat “perjanjian yang perlu dilakukan” dengan rundingan antara syarikat penerbangan Ireland dan Boeing dalam “peringkat awal” untuk pesanan baharu jet Boeing 737, 18 bulan selepas perbincangan gagal kerana perselisihan harga.

“Kami kembali bercakap dengan mereka, yang saya fikir adalah petunjuk terdapat beberapa pergerakan pada harga. . . Saya rasa ada perjanjian yang perlu dilakukan,” katanya kepada Financial Times.

Beliau berkata tempahan berbilion dolar baharu itu mungkin untuk 737 Max 10, kapal terbang terbesar dalam keluarga pesawat lorong tunggal, atau untuk Max 8200 yang lebih kecil.

Potensi rangsangan untuk Boeing datang apabila ketua eksekutifnya Dave Calhoun memberitahu FT bahawa dia optimis masalah penghantaran pengeluar jet yang paling teruk adalah “di cermin pandang belakang”.

Syarikat itu, yang enggan mengulas mengenai rundingan Ryanair, telah mengalami kelewatan dan kemunduran dalam penghantaran pesawatnya dalam tempoh dua tahun lalu kerana masalah pengeluaran.

Ryanair ialah salah seorang pelanggan syarikat penerbangan terbesar dan terpenting Boeing, dan O’Leary kerap mengkritik pengeluar berkenaan harga dan rekodnya dalam menghantar pesawat.

O’Leary telah menerima pesawat baharu itu akan lebih mahal daripada “harga yang sangat rendah” yang dia bayar untuk pesanan terbarunya, yang ditandatangani pada kedalaman pandemik coronavirus apabila industri itu hampir tidak beroperasi.

Ryanair menempah 75 Max 8200 pada Disember 2020, yang menurut penganalisis akan mendapat diskaun “menjerit”, menjadikan jumlah tempahannya untuk pesawat satu lorong kepada 210.

O’Leary sejak itu kerap menegur Boeing kerana kelewatan dalam penghantaran pesawat ini, tetapi berkata syarikat itu baru-baru ini telah membuat “langkah sebenar” dalam menyelesaikan masalah tertunggaknya.

“Rantaian bekalan sedang menyusun sendiri,” katanya.

Boeing, yang bersama-sama pesaing utama Airbus, telah bergelut untuk menghantar pesawat dan memenuhi permintaan yang meningkat semula daripada syarikat penerbangan, dalam tempoh empat bulan lalu telah menerima tempahan untuk hampir 200 daripada 787 pesawat berbadan lebarnya.

Syarikat AS minggu lalu mengumumkan tempahan untuk 78 Boeing 787, dipisahkan antara Saudi Arabian Airlines milik kerajaan dan syarikat penerbangan nasional baharu Riyadh Air.

Bercakap selepas pengumuman itu di Arab Saudi minggu lalu, Calhoun dari Boeing berkata beliau yakin kekurangan alat ganti yang telah menghalang penghantaran beberapa jet terlaris syarikat itu semakin berkurangan.

“Kami yakin bahawa menjelang akhir tahun ini keadaan akan menjadi lebih baik dan menjelang akhir tahun depan mereka akan berada di belakang kami,” kata Calhoun kepada FT. “Saya cukup optimis bahawa isu besar kini berada di cermin pandang belakang.”

Calhoun juga berpegang pada panduan pengeluaran dan penghantaran setahun penuh syarikat, yang diumumkan pada bulan November.

Penghantaran 787 Dreamliners adalah penting kepada rancangan Boeing untuk meningkatkan pendapatan dan aliran tunai.

Rantaian bekalan dan kekurangan buruh telah menjejaskan Boeing dan industri aeroangkasa sejak perjalanan syarikat penerbangan kembali selepas penutupan yang disebabkan oleh Covid-19 ditarik balik.

Sebelum wabak itu, Boeing dan Airbus telah mendesak pembekal untuk memenuhi sasaran yang lebih tinggi pada pertengahan dekad yang lalu ketika mereka meningkatkan pengeluaran untuk memenuhi permintaan yang meningkat untuk kapal terbang.

Tetapi Boeing menghentikan brek pada 2019 apabila lorong tunggal 737 Maxnya digantung di seluruh dunia berikutan dua kemalangan maut, dan wabak itu menjejaskan permintaan.

Kadar pengeluaran yang lebih rendah menyebabkan pembekal keberatan untuk melabur dalam pengambilan pekerja atau membeli jentera, yang telah menyebabkan kesesakan untuk bahagian tertentu sekarang kerana syarikat penerbangan sekali lagi menuntut pesawat.

totobet hari ini

sidney hari ini

info togel sdy

angka result hk

totobet sgp result