site

Nestlé berkata kurang separuh daripada makanan dan minuman arus perdananya dianggap ‘sihat’

Nestlé telah mengakui bahawa nilai pemakanan kurang daripada separuh portfolio makanan dan minuman arus perdananya boleh dianggap “sihat” menggunakan definisi yang diterima umum, walaupun terdapat tekanan ke atas pembuat makanan berbungkus untuk menjadikan produk mereka lebih berkhasiat.

Laporan tahunan syarikat makanan terbesar dunia menunjukkan 54 peratus makanan dan minumannya mengikut hasil — tidak termasuk produk seperti makanan haiwan peliharaan, makanan bayi, vitamin dan pemakanan perubatan khusus — dinilai lebih rendah daripada 3.5 di bawah penarafan bintang kesihatan yang digunakan secara meluas ( sistem HSR).

Makanan dengan skor yang lebih rendah tidak dianggap sebagai “secara amnya sihat”, menurut Inisiatif Akses kepada Pemakanan bukan untuk keuntungan. HSR mengambil kira tahap lemak tepu, gula dan garam dalam produk individu, serta “nutrien positif” seperti serat, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Nestlé, yang produknya termasuk coklat Smarties, susu kocak Nesquik dan kopi Nescafé, mengeluarkan angka itu berikutan tekanan daripada beberapa pemegang saham dan juru kempen agar industri lebih telus mengenai nilai pemakanan produknya.

Kumpulan yang berpangkalan di Switzerland itu berkata ia “menetapkan standard untuk ketelusan” dan merupakan yang pertama dalam sektor itu “melaporkan nilai pemakanan keseluruhan portfolio globalnya”.

Holly Gabriel, seorang juru kempen di badan amal pelaburan yang bertanggungjawab ShareAction, mengalu-alukan pendedahan itu tetapi berkata ia “dengan membimbangkan menunjukkan syarikat itu masih terlalu bergantung pada penjualan produk makanan dan minuman yang kurang sihat”.

Kumpulan makanan berbungkus sedang dalam penelitian sejauh mana mereka bertanggungjawab terhadap masalah obesiti global. Dalam usaha untuk menambah baik diet, sesetengah kerajaan telah memperkenalkan cukai ke atas produk gula tinggi dan melaksanakan sekatan ke atas pengiklanan dan promosi jualan.

Ketua eksekutif Nestlé Mark Schneider memberitahu penganalisis pada panggilan pendapatan bulan lepas bahawa kumpulan itu telah mencapai “sudah banyak kemajuan” dalam mengurangkan natrium, gula dan lemak tepu.

Pembuat makanan itu berkata ia baru-baru ini telah mengurangkan natrium dalam produk termasuk Mahler Seafood Creamy Soup, memperkenalkan lebih banyak varian sifar gula Coffee Mate dan melancarkan lebih banyak makanan berasaskan tumbuhan, termasuk Garden Gourmet Schnitzel.

Tetapi eksekutif industri telah berhujah terdapat had untuk berapa banyak mereka boleh menolak produk yang lebih sihat, terutamanya kerana inflasi telah menekan perbelanjaan pengguna dan menaikkan kos industri.

“Adalah jelas bahawa semasa kerja diteruskan, terdapat hadnya,” kata Schneider. “Kategori berkaitan keseronokan [such as confectionery] tidak akan dijadikan kategori berkaitan kesihatan.”

Dalam laporan tahunannya, Nestlé membahagikan jualan bersihnya kepada empat kategori: 17 peratus datang daripada produk dengan skor HSR kurang daripada 1.5, 18 peratus daripada yang mendapat markah antara 1.5 dan 3.5, dan 30 peratus dengan penarafan pada sekurang-kurangnya 3.5. Baki 35 peratus datang daripada penjagaan haiwan peliharaan dan produk lain yang HSR tidak terpakai.

Data tersebut telah disusun oleh syarikat dan diaudit oleh pihak ketiga Bureau Veritas. Nestlé mendedahkan angka itu buat kali pertama pada hari Selasa, walaupun Financial Times melaporkan kira-kira dua tahun lalu mengenai pembentangan dalaman syarikat yang juga menunjukkan bahagian portfolionya yang tinggi mendapat markah lebih rendah daripada 3.5 pada skala.

Mark Wijne, pengarah penyelidikan di Inisiatif Akses kepada Pemakanan, juga berkata pendedahan itu “sangat dialu-alukan” tetapi menunjukkan syarikat seperti Nestlé boleh dan harus berbuat lebih banyak untuk berinovasi dan mempromosikan alternatif yang lebih sihat.

Nestlé menambah bahawa ia telah “menuju jauh dan kini mahu pergi lebih jauh. Kami telah komited untuk menetapkan sasaran global untuk bahagian portfolio kami yang lebih sihat pada akhir tahun ini.”

HSR pada asalnya dibangunkan oleh pihak berkuasa di Australia dan kini turut digunakan oleh pelabur dan penggubal dasar di seluruh dunia.

results sgp hari ini

togel sidney

totobet sydney

pengeluaran hongkong

sgphariini