site

Negara-negara berselisih mengenai definisi wabak dalam perlumbaan untuk bersetuju dengan perjanjian

Negara-negara yang merundingkan perjanjian penting mengenai wabak di Pertubuhan Kesihatan Sedunia setakat ini bergelut untuk menyetujui perkara penting termasuk definisi asas pandemik, walaupun menyasarkan jadual yang cepat untuk perjanjian pada 2024.

Draf “sifar”, atau awal, draf kumpulan antara kerajaan yang membangunkan perjanjian itu, yang dilihat oleh Financial Times, menunjukkan perdebatan yang rumit antara negara tentang sama ada sebarang wabak yang dianggap sebagai “pandemi” mesti ditularkan, dihantar dari manusia kepada manusia. , atau menjejaskan populasi yang mempunyai imuniti rendah, antara perkara lain.

Draf itu bertarikh bulan lalu, tetapi orang yang rapat dengan proses itu berkata tidak ada kemajuan yang ketara sejak itu, walaupun rundingan diteruskan. WHO tidak menjawab permintaan untuk komen.

Seorang diplomat yang bekerja rapat dalam proses itu, yang mengikuti pandemik Covid-19 global, berkata: “Jelas bahawa tidak ada persetujuan mengenai apa-apa.” Orang itu menambah bahawa proses PBB selalunya cenderung panjang.

Seorang lagi diplomat yang terlibat dalam rundingan memberitahu FT: “Apa yang menjadi sangat jelas ialah terdapat jangkaan dan keutamaan yang sangat berbeza” antara negara. Terdapat “perpecahan besar yang semakin meningkat antara utara global dan selatan global”, tambah diplomat itu.

Sasaran 2024 untuk menyelesaikan rundingan adalah “sangat bercita-cita tinggi. Ia tidak pernah berlaku sebelum ini untuk bersetuju dengan perjanjian kesihatan global dalam skala masa itu, “kata diplomat kedua, sambil menyatakan bahawa jadual waktu biasa adalah kira-kira 10 tahun.

Walaupun perselisihan faham adalah perkara biasa dalam rundingan pelbagai hala, terutamanya pada peringkat awal, mereka menonjolkan cabaran besar yang dihadapi oleh negara-negara perunding dalam membangunkan draf perjanjian untuk diundi oleh negara anggota WHO pada Perhimpunan Kesihatan Sedunia Mei 2024.

Apabila projek itu diumumkan pada 2021, ketua pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata langkah itu mewakili peluang sekali dalam satu generasi untuk menangani “banyak kelemahan dalam sistem global untuk melindungi orang ramai daripada wabak” seperti akses tidak sama rata kepada vaksin. , ubat-ubatan dan peralatan ujian.

Ellen ‘t Hoen, pengarah Undang-undang & Polisi Ubat, berkata dokumen itu menunjukkan “banyak perselisihan faham di antara negara”.

Sekumpulan negara yang diterajui oleh Afrika Selatan dan Brazil – yang pada kemuncak wabak itu mengetuai desakan untuk menghapuskan sekatan harta intelek terhadap ujian, ubat-ubatan dan vaksin Covid-19 – mendesak kewajipan mengikat secara sah mengenai penyediaan sumber kepada negara membangun. Pemacuan ini menghadapi beberapa tentangan, kata salah seorang diplomat.

“Negara-negara bermain permainan berbeza bergantung kepada apa yang mereka mahu, tetapi [it’s a] proses perjanjian singkat,” tambah mereka. “Dalam konteks itu, rasanya kami tidak bergerak cukup pantas.”

Negara-negara juga bingung sama ada ketua pengarah WHO akan mempunyai kuasa untuk “mencetuskan” pengisytiharan pandemik, kata para diplomat.

Cadangan oleh EU untuk mengehadkan penetapan harga untuk vaksin, ubat-ubatan dan ujian pada peringkat bukan untung dan menetapkan harga peringkat bagi negara-negara miskin dan berpendapatan sederhana setakat ini telah menerima “penerimaan suam-suam kuku” dari selatan global, salah satu dua berkata.

Thiru Balasubramaniam, wakil Geneva Knowledge Ecology International, sebuah kumpulan advokasi paten, berkata “jam berdetik”.

“Perpecahan yang ketara mengenai definisi [a] pandemik, dan bahasa prinsip mengenai ekuiti dan ketelusan menyediakan barometer untuk perbincangan sengit mengenai harta intelek, akses kepada langkah-langkah pencegahan pandemik, pemindahan teknologi dan pengetahuan, dan pembiayaan penyelidikan dan pembangunan,” katanya.

Perkara lain yang menjadi pertikaian termasuk cara mengawal akses oleh pegawai daripada kumpulan seperti WHO ke kawasan wabak, kata para diplomat, dengan Iran, China dan Ethiopia menentang langkah yang lebih liberal.

Itu berikutan teguran awam oleh WHO yang ditujukan kepada China mengenai apa yang dikatakan badan PBB itu sebagai pendekatan yang perlahan dan tidak cukup telus untuk membolehkan penyiasat antarabangsa menyiasat asal-usul Covid.

pengeluaran toto sgp hari ini

sydney hari ini

togelsidney org

tgl hk malm ini

totobet singapore hari ini