site

Model perkongsian John Lewis akan ‘bertahan selama beberapa dekad akan datang’

Pengerusi John Lewis dan Waitrose telah berikrar untuk melindungi status perkongsiannya selama beberapa dekad akan datang walaupun terdapat rancangan untuk menjual kepentingan minoriti dalam perniagaan itu.

Dame Sharon White berkata beliau akan memastikan bahawa struktur luar biasa peruncit UK, di mana semua kakitangan memiliki perniagaan itu, “bukan sahaja bertahan, tetapi berkembang maju selama 75 tahun lagi”.

Dia berkata walaupun hubungan itu akan terus “berkembang dan berubah bentuk . . . apa yang akan kekal berterusan ialah pemilikan perniagaan kami”.

Kenyataannya dibuat selepas terungkap bahawa peruncit yang merugikan, yang memiliki rangkaian gedung serbaneka eponim dan perniagaan runcit adik beradik Waitrose, terbuka untuk membawa masuk pelaburan luar sebagai balasan untuk kepentingan minoriti kerana ia bergelut dengan hutang yang banyak dan persaingan yang semakin meningkat daripada pesaing dalam talian.

Sesetengah pemerhati industri telah mencadangkan langkah sedemikian akan menjadi kesan penyahmutuan, tetapi sumber yang rapat dengan strategi John Lewis telah menafikan perkara ini.

White berkata pihak pengurusan akan membincangkan sebarang cadangan radikal dengan 74,000 pekerjanya “dahulu”.

Syarikat itu perlu mengubah perlembagaannya dan membawa majlis perkongsiannya, sekumpulan kira-kira 60 kakitangan, di atas kapal jika ia mahu meneruskan penjualan saham.

“Apabila John Spedan Lewis menyerahkan perniagaannya kepada pekerjanya untuk mewujudkan perkongsian, dia menyifatkan ia sebagai ‘percubaan radikal’,” tulis White dalam catatan di LinkedIn.

“Tujuh puluh lima tahun dan percubaan diteruskan. Sebagai pengerusi, saya ketua pemegang amanah perkongsian, bertanggungjawab untuk memastikan model perkongsian bukan sahaja bertahan, tetapi berkembang maju untuk 75 tahun lagi.”

Minggu lalu ia melaporkan kerugian sebelum cukai, termasuk penurunan nilai harta, sebanyak £234 juta pada tahun itu hingga 28 Januari berbanding kerugian £27 juta pada tahun sebelumnya. Jualan jatuh 2 peratus kepada £12 bilion dengan jualan di pasar raya Waitrose, yang menyumbang £7 bilion daripada jumlah itu, turun 3 peratus.

Ia mempunyai £1.7 bilion daripada jumlah hutang bersih pada tahun itu, meningkat daripada £1.4 bilion pada tahun sebelumnya, tetapi lebih rendah daripada £2 bilion pada 2020. Pinjaman sebanyak £350 juta perlu dibayar balik dalam dua tahun akan datang.

White telah menerajui pemulihan perniagaan sejak dia mengambil alih pada 2021 dan telah mengetuai 16 penutupan kedai di John Lewis, dan beribu-ribu pemberhentian kerja.

Minggu lalu beliau berkata pemberhentian kerja lanjut dijangkakan tetapi enggan memberikan nombornya. “Kami menjangkakan [restructuring] mempunyai implikasi pasangan,” katanya.

Kerjasama itu meningkatkan sasaran pemotongan kos daripada £300 juta kepada £900 juta menjelang 2026.

rezult sgp

pengeluaran sydney sekarang

togel sdy hari

hasil hongkong tadi malam

keluaran sgp