site

Menghancurkan penyelamatan bersejarah Credit Suisse oleh UBS

Satu nota untuk bermula: Ia adalah hujung minggu yang penuh peristiwa dalam perbankan Eropah dan seterusnya. Dalam DD edisi Isnin yang pertama ini, kami berusaha untuk menerangkan bagaimana Credit Suisse, sebuah institusi yang berada di ambang bencana, mendapati dirinya diambil alih oleh saingan paling sengitnya UBS.

Selamat datang ke Due Diligence, taklimat anda tentang perjanjian, ekuiti persendirian dan kewangan korporat. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar ke peti masuk anda setiap hari Selasa hingga Jumaat. Hubungi kami pada bila-bila masa: Due.Diligence@ft.com

Perlumbaan hujung minggu untuk menjual Credit Suisse kepada UBS

UBS pada hari Ahad tergesa-gesa bersetuju untuk membeli saingan Kredit Suisse dengan harga $3.25bn, pengambilalihan kecemasan yang dikumpulkan dalam pecut lima hari ketika kerajaan Switzerland dan pengawal selia perbankan global berusaha untuk membendung panik kewangan yang semakin meningkat.

Pengambilalihan itu adalah kesan paling ketara daripada operasi bank global yang bermula di California 10 hari lalu. Tindakan pantas itu bertujuan untuk mengelakkan kegagalan yang mungkin akan mencetuskan krisis perbankan terbesar sejak itu Lehman Brothers runtuh pada tahun 2008, yang memuncak dalam perjanjian senapang patah harapan pengawal selia akan memulihkan kepercayaan dalam sistem kewangan.

“Kebangkrutan bank sistemik global akan menyebabkan kegawatan ekonomi yang tidak dapat diperbaiki di Switzerland dan di seluruh dunia,” menteri kewangan persekutuan Switzerland Karin Keller-Sutter berkata pada sidang akhbar di Bern pada petang Ahad.

Presiden persekutuan Switzerland Alain Berset (kanan), menteri kewangan Switzerland Karin Keller-Sutter (tengah), dan pengerusi Bank Negara Switzerland Thomas Jordan tiba untuk sidang akhbar untuk pengambilalihan Credit Suisse oleh UBS di Bern pada hari Ahad © PETER KLAUNZER/EPA-EFE/ Shutterstock

FT mempunyai semua pandangan tentang bagaimana kesatuan yang tidak dapat difikirkan antara dua bank terbesar Switzerland bersatu pada hujung minggu.

UBS memanggilnya sebagai “pemerolehan”, manakala CS kelihatan meredakan pukulan penjualan kebakaran dengan mencirikannya sebagai “penggabungan”. DD suka menganggapnya sebagai kahwin paksa.

Ia akan mewujudkan salah satu bank terbesar di Eropah. UBS mempunyai $1.1tn daripada jumlah aset pada kunci kira-kiranya manakala CS mempunyai $575bn.

Drama ini bermula pada hari Jumaat dengan laporan oleh Arash Massoudi DD dan James Fontanella-Khan serta rakan sekerja kami Laura Noonan, Stephen Morris dan Owen Walker, bahawa UBS dan CS telah memulakan perbincangan penggabungan di bawah pengawasan bank pusat Switzerland.

Pengawal selia di Switzerland memberitahu rakan sejawatan mereka di AS dan UK petang itu bahawa penggabungan kedua-dua bank itu adalah “pelan A” untuk menghentikan kejatuhan keyakinan pelabur terhadap CS, kerana bank berusia 167 tahun itu mengalami pelarian modal yang merugikan.

Penjualan CS biasanya akan menarik pasukan daripada bank utama dan firma pengurusan aset, walaupun ketika pemberi pinjaman bergelut untuk melepasi siri krisis yang teruk.

Sesungguhnya, Batu hitampengurus aset terbesar di dunia, meneroka bida untuk CS.

Usaha itu, diketuai oleh bos pengurus wang $8.6tn Larry Fink termasuk beberapa kemungkinan, termasuk membida bahagian CS dan bukannya keseluruhan bank.

Tetapi BlackRock, yang telah bekerja secara tidak rasmi dengan pegawai bank kanan di Perella Weinberg Partnersmeninggalkan usaha itu selepas memutuskan tiada pilihan yang menarik.

Pembuat dasar tahu bahawa mencapai perjanjian sebelum pasaran di Asia dibuka pada hari Isnin adalah yang paling penting, dan secara berkesan menandakan bahawa UBS adalah satu-satunya harapan CS. Rundingan pengambilalihan berarak jauh ke Ahad apabila pengawal selia Switzerland mengadakan panggilan dengan Perbendaharaan AS setiausaha Janet Yellen dan canselor British Jeremy Hunt untuk mengemas kini mereka tentang rundingan.

Perbincangan bergerak pantas dan apabila butiran bocor, peniaga sering terpinga-pinga. Apabila UBS awal hari Ahad membida SFr0.25 sesaham untuk CS, dengan menilainya pada kira-kira $1bn, bank itu meminta klausa untuk keluar daripada perjanjian itu jika kos untuk menginsuranskan hutangnya meningkat hanya 100 mata asas —— sesuatu yang akan memberi alasan pasaran untuk mempercayai ia boleh runtuh dengan cepat.

Tawaran itu ditolak oleh lembaga CS tetapi rundingan diteruskan. CS diberi nama kod Cedar dan UBS dirujuk sebagai Ulmus, Latin untuk Elm, menurut orang yang diberi taklimat mengenai perkara itu.

Menjelang petang, perjanjian pengambilalihan yang enak mula terbentuk. UBS meningkatkan tawarannya kepada lebih daripada $2bn dan menggugurkan klausa yang disebutkan di atas untuk keluar daripada urus niaga, satu langkah yang bertujuan untuk membantu meyakinkan pasaran bahawa perjanjian itu tidak akan terbongkar.

Pada waktu malam di Zurich, UBS mengumumkan pengambilalihan saham untuk saham yang menilai CS pada kira-kira SFr3bn, kurang daripada separuh nilai penutupannya pada hari Jumaat. Morgan Stanley dan JPMorgan Chase menasihati UBS, manakala Rakan Kongsi Centerview menasihati CS, kata sumber.

Di Bern, kerusi UBS Colm Kelleher dan kerusi CS Axel Lehmann menyertai pegawai tinggi kerajaan dan pengawalseliaan Switzerland pada sidang akhbar untuk menggariskan pengambilalihan itu.

Pengerusi UBS Colm Kelleher semasa sidang akhbar pada hari Ahad © AFP melalui Getty Images

Perjanjian itu akan membawa kepada pengecilan saiz bank pelaburan CS secara dramatik, meletakkan beribu-ribu pekerjaan dalam risiko. Ia juga meletakkan pelan yang diketuai oleh jurubank pelaburan Michael Klein untuk memutarkan operasi dan menamakannya semula Credit Suisse First Boston pada sokongan hidup.

The Bank Negara Switzerland telah menawarkan talian mudah tunai SFr100bn yang disokong oleh jaminan lalai persekutuan kepada UBS. Sementara itu, kerajaan juga menyediakan jaminan kerugian sehingga SFr9bn, tetapi hanya selepas UBS menanggung SFr5bn pertama kerugian ke atas aset tertentu.

Terdapat satu ciri utama perjanjian itu yang akan memberi kesan luas hari ini.

Walaupun pemegang saham CS telah berjaya mendapatkan pemulihan kecil, pemegang SFr16bn dalam bon Tambahan Tahap 1 CS — yang diperkenalkan oleh pengawal selia selepas krisis kewangan untuk membantu menyokong kunci kira-kira bank — tidak begitu bertuah.

Bon ini akan dihapuskan, yang boleh membawa kepada penjualan yang lebih luas dalam bon AT1 yang diterbitkan oleh bank Eropah.

Kematian CS, sudah tentu, satu tamparan hebat kepada bos baharu bank itu Ulrich Kornerbekas eksekutif tertinggi UBS yang berharap usaha penyusunan semula terbaharu akan menjadi yang tersekat.

Dia tersepit oleh krisis bank serantau yang cepat merebak di AS, di mana Bank Lembah Silikon dan Bank Tandatangan kedua-duanya gagal dalam satu hujung minggu yang menentukan, dan ketidakupayaan CS sendiri untuk memfailkan penyata tahunannya. Körner hanya menghabiskan lapan bulan di tempat kerja.

Jualan kebakaran itu menamatkan beberapa tahun yang buruk di pemberi pinjaman Switzerland, yang telah dibakar oleh krisis berkembar yang dikaitkan dengan kumpulan kewangan pakar Modal Greensill dan pejabat keluarga Pengurusan Modal Archegos.

Talian hayat daripada UBS bertujuan untuk melindungi fabrik perbankan Switzerland, manakala pengawal selia kewangan global berharap ia akan bertindak sebagai tembok api terhadap krisis perbankan yang semakin merebak.

Ia juga masih tidak jelas sama ada kemasukan $30bn deposit ke dalam pemberi pinjaman AS Republik Pertama akan berjaya membendung usaha bank dalam kalangan pemberi pinjaman serantau yang besar. Pada hari Ahad, agensi penarafan Standard & Miskin menurunkan penarafan hutang bank. Ia telah melihat jualan, tetapi perjanjian masih belum muncul.

UBS membentangkan apa yang dikatakan logik kewangan yang menarik untuk perjanjian Credit Suissenya. Tetapi tiada jaminan ia akan berjaya untuk bank atau sistem kewangan yang lebih luas.

“Perjanjian ini diumumkan, dan perjanjian ini akan dilaksanakan. Ia amat diperlukan untuk struktur kewangan Switzerland,” kata Kelleher yang bertegas.

Kini semua mata tertumpu kepada AS untuk melihat sama ada akan berlaku pengambilalihan First Republic dan jaminan deposit bank yang lebih luas.

Bijak membaca

kesilapan lalu Rizab Persekutuan mengambil tindakan yang bertentangan semasa krisis perbankan 1972 dan 1984, yang kedua-duanya mempunyai akibat yang berbeza untuk inflasi. Pengerusi bank pusat Jay Powell kini mempunyai pilihan penting untuk dibuat, tulis Niall Ferguson dari Bloomberg.

Ditinggalkan untuk kematian Apabila Republik Pertama mula runtuh, Wall Street bergegas untuk menyelamatkan salah satu daripadanya. Silicon Valley Bank, sebaliknya, melihat reaksi yang bertentangan, tulis Reuters’ Breakingviews.

Politik terpilih Bagi industri yang sering kali menentang peraturan kerajaan, ramai pemodal teroka segera menghubungi Fed apabila SVB menjunam ke dalam krisis. Ada yang bimbang campur tangan kerajaan baru-baru ini boleh membawa kepada lebih banyak peraturan, lapor FT.

Pengumpulan berita

Rumah Putih ditekan untuk mengembangkan jaminan deposit kepada bank yang stabil (FT)

Penggubal undang-undang AS menggesa siasatan peranan Goldman dalam kegagalan Silicon Valley Bank (FT)

Cryptofinance — Scott Chipolina menapis kebisingan industri mata wang kripto global. Daftar di sini

Papan markah — Berita dan analisis penting di sebalik keputusan perniagaan dalam sukan. Daftar di sini

keluaran singapore togel hari ini

pengeluaran sydney sekarang

totobet sdny

hk prize keluar

totobet net singapore