site

Media AS masih menjadi sekutu Trump tanpa disedari

Apabila bercakap mengenai Donald Trump, media nampaknya tidak belajar apa-apa dan melupakan apa-apa. Liputan perjalanan Trump ke dan dari mahkamah New York adalah persilangan antara kematian Diana, Puteri Wales dan pengejaran kereta OJ Simpson. Anda boleh dimaafkan kerana menganggap sabitan belum selesai, walaupun tarikh mahkamah Trump seterusnya tidak sampai Disember. Sebelum itu, televisyen perlu menghasilkan sinonim untuk “belum pernah berlaku sebelum ini”.

Yang pasti, sejarah tercipta. Ini adalah dakwaan pertama bekas presiden AS. Ia juga boleh membawa kepada sabitan pertama. Tetapi sifat kertas pertuduhan Trump tidak mengesahkan pembentukan itu. Dakwaan Trump adalah berdasarkan teori undang-undang novel bahawa pembayaran wang diamnya untuk menutup hubungan sulit adalah konspirasi untuk memenangi pilihan raya. Dunia undang-undang berpecah tentang itu. “Gajah melahirkan tetikus” akan menjadi regangan tetapi tidak keterlaluan.

Bahayanya ialah ini adalah jenis permainan yang digemari oleh Trump. Pada 2015, segelintir orang yang waras menyangka Trump boleh menewaskan Hillary Clinton dalam pilihan raya umum walaupun media mendapati beliau sangat bagus untuk penarafan. “Media perolehan” Trump — jumlah yang diterimanya tanpa membayarnya — berada di luar carta berbanding mana-mana calon lain. Kebijaksanaan konvensional hari ini adalah hampir salinan karbon. Trump dilihat sebagai Republikan paling mudah untuk ditewaskan Joe Biden tahun depan dan saluran TV sekali lagi mencatat setiap langkahnya.

Iklim akan berubah jika Trump didakwa atas jenayah serius, seperti menghalang Kongres, menahan dokumen yang sangat sulit, atau cuba menumbangkan pilihan raya. Konsensus adalah bahawa satu atau lebih daripada penyiasatan ini akan mengakibatkan pertuduhan. Risikonya ialah kerana satu dakwaan Trump yang agak remeh telah digembar-gemburkan, kata-kata untuk menangkap yang selebihnya sudah pun habis digunakan. Jika semuanya adalah keterlaluan, akhirnya tiada. Satu-satunya data setakat ini ialah dakwaan ini telah meningkatkan kedudukan Trump di kalangan pengundi Republikan.

Trump mempunyai keupayaan untuk mengeluarkan yang paling teruk dalam kalangan liberal dan juga konservatif. Republikan hampir sepenuhnya menyebelahinya dalam kertas pertuduhan New York. Ini termasuk pesaing utamanya untuk pencalonan, yang merupakan ukuran yang baik untuk ketidakberdayaan dilema mereka. Tetapi ia juga termasuk tokoh seperti Mitt Romney, senator Utah, dan Bill Cassidy dari Louisiana, yang kedua-duanya mengundi untuk mensabitkan Trump dalam salah satu perbicaraan pemecatannya. Mereka hampir tidak boleh dituduh tidak mempunyai tulang belakang. Mungkin mereka mendapat pengajaran yang salah daripada kegagalan kedua-dua keyakinan itu.

Adakah media juga? Walaupun Trump menggambarkan wartawan sebagai pelayan negara yang bengkok, simbiosis antara Trump dan saluran berita arus perdana adalah mendalam. Saluran TV kabel berkembang pesat pada tahun-tahun Trump dan menyaksikan rating menurun secara mendadak selepas beliau meninggalkan pejabat. Perkara yang sama berlaku untuk kebanyakan media cetak. Walaupun kaunselor Rumah Putih Kellyanne Conway mencipta frasa “fakta alternatif” sebagai eufemisme untuk pembohongan Trump, jawatan presidennya membawa kepada lonjakan langganan kepada sumber media bukan alternatif. Pada 2016 Les Moonves, ketua CBS ketika itu, berkata bahawa kempen Trump “mungkin tidak baik untuk Amerika tetapi ia sangat bagus untuk CBS.” Tidak ada sebab untuk berfikir bahawa ia telah berubah.

Oleh itu, kita berhadapan dengan paradoks politik Amerika hari ini. Trump terus kalah dalam pilihan raya; namun cengkamannya terhadap parti Republikan dan perkongsian fikiran Amerika tidak berkurangan. Tidak jelas apa yang boleh dilakukan mengenainya. Memenjarakannya akan memberikan penyelesaian yang jelas: banyak negara demokrasi lain, termasuk Brazil, Korea Selatan, Israel dan Afrika Selatan, telah memenjarakan bekas ketua kerajaan atau negara atas tuduhan yang lebih rendah daripada yang mungkin dihadapi Trump. Tetapi hampir mana-mana jadual yang realistik untuk mensabitkan Trump datang selepas pilihan raya 2024. Selain itu, tiada apa yang menghalang Trump yang dipenjarakan daripada bertanding untuk Rumah Putih.

Yang meninggalkan Joe Biden. Presiden berpegang pada mengaitnya. Dia tidak mengulas mengenai masalah undang-undang Trump. Pandangan di kalangan cognoscenti Demokrat adalah bahawa ini adalah beberapa hari yang baik untuk Biden – dan terdapat banyak lagi yang akan datang. Peluang Trump untuk memenangi pencalonan partinya telah berkembang, yang memberikan rangsangan yang setimpal kepada prospek pemilihan semula Biden. Itu mungkin benar. Tetapi kos kejatuhan Biden juga lebih tinggi. Trump akan menjadi penerima manfaat terbesar daripada apa jua kemunduran yang menimpa Biden. Media AS juga akan mendapat manfaat. Yang terakhir ini masih musuh ketat Trump dan kawan baiknya.

edward.luce@ft.com

result shp

angka keluar sidney

sdy hari ini togel

hongkong hari ini keluar

totobet singapur