site

Liberty Steel Gupta digagalkan apabila saingannya merebut Aartee Bright Bar

Majoriti kumpulan keluli Aartee Bright Bar yang runtuh akan dibeli oleh Barrett Steel yang berpangkalan di Bradford dalam perjanjian menyelamat £13 juta, menggagalkan percubaan sebelumnya oleh Liberty Steel Sanjeev Gupta untuk membeli perniagaan itu.

Barrett Steel, pemegang saham keluli, telah membeli sebahagian besar aset Aartee, pengedar terbesar produk keluli kejuruteraan Britain, kata pentadbir syarikat itu pada hari Isnin.

Di bawah syarat perjanjian itu, Barrett Steel akan membeli perniagaan pengedaran dan kepentingan hartanah Aartee, menyelamatkan 173 pekerjaan. Kilang penggulungan syarikat di Dudley, bagaimanapun, tidak termasuk dalam pembelian dan akan digulung, membawa kepada 45 pemberhentian kerja.

“Pelaburan besar daripada Barrett Steel ini adalah satu undi keyakinan dalam perniagaan dan industri keluli UK yang lebih luas. Pemiutang syarikat kini akan menerima dividen yang besar dan akan berpeluang untuk berdagang dengan perniagaan baharu pada masa hadapan,” kata Michael Magnay, pengarah urusan di Alvarez & Marsal pentadbir Aartee.

Penjualan itu dipersetujui selepas hakim pada hari Jumaat meletakkan syarikat induk UK terdekat Aartee, Aartee Steel Group, ke dalam pembubaran wajib. Aartee berhutang Aartee Steel Group lebih daripada £8 juta.

The Financial Times pada hari Ahad mendedahkan bahawa jualan telah ditutup dan perjanjian boleh diumumkan minggu ini.

Aartee telah dimasukkan ke dalam pentadbiran pada Februari atas arahan pemiutang utamanya, FGI Worldwide, dengan Alvarez & Marsal dilantik untuk mengendalikan insolvensi.

Liberty Steel, sebahagian daripada konglomerat GFG Alliance Gupta, telah berusaha untuk memperoleh perniagaan Aartee, yang dimiliki oleh salah seorang rakan rapat industrialis itu, Ravi Trehan. Trehan mempunyai hubungan yang lama dengan Gupta dan sebelum ini disenaraikan sebagai salah satu daripada empat ahli “lembaga strategik” GFG.

GFG membeli Aartee Group Pte, syarikat induknya yang berpangkalan di Singapura, pada 17 Februari dan tidak berjaya untuk bertanding dalam pentadbiran Aartee.

Jeffrey Kabel, ketua pegawai transformasi di GFG, berkata pada hari Isnin bahawa kumpulan itu telah “berjuang bersungguh-sungguh untuk menyelamatkan Aartee Bright Bar dan 250 pekerja keluli yang digajinya di seluruh UK selepas ia tidak perlu terlibat dalam pentadbiran beberapa minggu lalu”.

“Sejak itu GFG telah menyediakan £650,000 untuk melindungi pekerja daripada pemberhentian sementara pelan menyelamat boleh dirundingkan.

“Hari ini pentadbir telah membuat keputusan terhadap rancangan perniagaan GFG, yang akan menyelamatkan ABB secara keseluruhannya, menyelamatkan semua 250 pekerjanya dan memastikan penerusannya sebagai usaha berterusan,” tambah Kabel.

Alun Davies, pegawai kebangsaan di Komuniti kesatuan pekerja keluli, berkata kesatuan itu akan melakukan segala yang termampu untuk menyokong ahlinya yang terjejas di tapak Dudley.

“Industri keluli berada dalam keadaan teruk ini disebabkan oleh [the] kecuaian kerajaan dan kegagalannya untuk bertindak ke atas isu seperti kos tenaga dan perolehan,” tambahnya.

pengeluaran toto sgp hari ini

angka keluar sdy

totobagus sydney

tgl hkg klr hari ini

totobet sgp pengeluaran