site

Kumpulan kontena terbesar dunia mempertahankan dividen bumper

Dua syarikat perkapalan kontena tersenarai awam terbesar di dunia telah mempertahankan rancangan untuk memberikan pembayaran berbilion dolar kepada pemegang saham, walaupun terdapat ancaman kejatuhan keuntungan dan tekanan ke atas kadar cukai yang rendah.

Kumpulan Denmark AP Møller-Maersk dan saingan Jerman Hapag-Lloyd merancang gabungan pembayaran dividen $22.6bn, lebih 33 kali ganda jumlah yang dihantar pada 2019.

Walaupun pembayaran yang tinggi mengikut tempoh rekod untuk keuntungan, pendapatan dijangka jatuh mendadak tahun ini apabila perdagangan global merosot kerana kelembapan ekonomi.

Kedua-dua kumpulan telah meramalkan kejatuhan kira-kira 70 peratus dalam keuntungan untuk 2023, dengan gabungan pembayaran mereka diramalkan sekurang-kurangnya 30 peratus lebih tinggi daripada pendapatan tahun ini.

Keuntungan pembawa telah meningkat sebahagian besarnya disebabkan oleh lonjakan permintaan untuk membeli-belah dalam talian semasa kemuncak pandemik Covid-19, serta kesesakan rantaian bekalan yang menyebabkan kos penghantaran barangan melalui laut melonjak.

Maersk berkata dividen yang dicadangkan adalah bersamaan dengan 37.5 peratus daripada keuntungan asasnya untuk 2022, sambil menambah bahawa ini “selaras sepenuhnya” dengan dasar membayar antara 30 dan 50 peratus daripada pendapatan.

Ketua pegawai kewangan Hapag-Lloyd Mark Frese, mewajarkan rancangan dividen €11.1bn kumpulan itu bulan ini, menegaskan bahawa kumpulan itu masih menjangka mengekalkan kedudukan tunai bersih.

Pembayaran dibuat di tengah-tengah kritikan terhadap kadar cukai yang agak rendah yang dinikmati oleh industri kerana cara levi dikira.

Tahun lepas sekumpulan penggubal undang-undang Perancis mencadangkan cukai 25 peratus ke atas “keuntungan super” yang terkumpul oleh syarikat penerbangan domestik CMA CGM, yang dimiliki secara persendirian oleh keluarga jutawan Saadé.

Seruan oleh penggubal undang-undang mempunyai resonansi memandangkan syarikat minyak ExxonMobil dan Shell, yang telah terjejas teruk oleh cukai durian runtuh, diramalkan akan membayar gabungan $23.3bn tahun ini, hanya sebahagian kecil daripada gabungan dividen Maersk dan Hapag-Lloyd.

Negara-negara EU membenarkan syarikat perkapalan dikenakan cukai ke atas kapasiti armada untuk menghalang mereka berpindah ke negeri yang bercukai rendah. Tetapi ini bermakna apabila keuntungan mereka melonjak, kadar cukai efektif mereka menjunam.

Pada 2022, pembayaran cukai Hapag-Lloyd adalah bersamaan dengan hanya 1 peratus daripada keuntungan sebelum cukainya berbanding 10 peratus pada 2019. Kadar cukai berkesan Maersk turun daripada 49 peratus kepada 3 peratus dalam tempoh yang sama.

Carta lajur cukai pendapatan sebagai peratusan keuntungan sebelum cukai menunjukkan kadar cukai Hapag-Lloyd telah menjunam apabila keuntungan melonjak

“Anda boleh pertimbangkan [this system] subsidi cukai, [but] sukar untuk melihat kaitan antara subsidi cukai dan faedah masyarakat,” kata Olaf Merk, penyelidik perkapalan di Forum Pengangkutan Antarabangsa OECD.

Beliau menegaskan bahawa perkapalan telah dikecualikan daripada perjanjian mengenai cukai korporat minimum 15 peratus global, yang diputuskan semasa perbincangan di OECD, berikutan lobi oleh industri.

“Saya terkejut kerana terdapat sedikit cukai ke atas sektor ini, jadi apabila mereka mempunyai keuntungan besar ini, mereka hanya boleh menghantarnya kepada pemegang saham,” kata Aoife O’Leary, ketua eksekutif kumpulan kempen Opportunity Green.

Merk berkata lebih banyak keuntungan industri boleh dilaburkan untuk mengurangkan pelepasan.

O’Leary berkata kumpulan perkapalan “harus membayar untuk pencemaran mereka”.

Beliau menambah bahawa tahap pelaburan yang mengecewakan dalam menghijaukan armada adalah “tidak menghairankan”, memandangkan ketiadaan peraturan yang kukuh memaksa penghantaran untuk dinyahkarbon.

Hapag-Lloyd’s Frese mempertahankan sistem cukai untuk perkapalan, berkata ia “berfungsi” dan telah menyokong industri melalui tahun-tahun sukar apabila ia bergelut untuk memperoleh keuntungan.

Maersk berkata peraturan cukai sering dibincangkan apabila keuntungan tinggi, tetapi menambah bahawa perkapalan adalah “industri kitaran” dan menjadi tanggungjawab ahli politik untuk membuat perubahan.

result sgp singapura

pengeluaran sydney kemarin

totobet sdny

hongkong malam ini keluar

sgp138