site

Krisis perbankan mengancam bil iklim Biden

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Beribu-ribu syarikat pemula telah diberi pengalaman bersejarah oleh Akta Pengurangan Inflasi Presiden Joe Biden tahun lalu, yang berjanji untuk menjadikan AS sebagai kuasa besar tenaga bersih.

Tetapi syarikat tenaga boleh diperbaharui telah berebut untuk mengenal pasti pendedahan mereka kepada pemberi pinjaman serantau sejak kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank, diikuti dengan perbincangan menyelamat untuk pemberi pinjaman yang berpangkalan di California, First Republic Bank.

Bagi seorang pelabur berprofil tinggi, harapan tinggi bahawa perbelanjaan IRA akan mengecas pertumbuhan hijau turbo telah memberi laluan kepada kebimbangan bahawa tekanan sektor perbankan akan menyekat pembangunan teknologi bersih.

Adakah kebimbangan ini wajar atau adakah sektor ini akan mengharungi ribut? Beritahu kami pendapat anda di moralmoneyreply@ft.com. –Kenza Bryan

Pelancaran IRA Biden di bawah ancaman daripada kegawatan perbankan

Pelabur memberi tumpuan kepada industri masa depan Amerika menarik nafas lega apabila pengawal selia menyelamatkan banyak penangkapan karbon dan pemula tenaga bersih daripada keruntuhan dengan menjamin deposit mereka di Silicon Valley Bank.

Tetapi ruction yang berterusan dalam perbankan global telah menyebabkan perniagaan tenaga boleh diperbaharui dan pelabur berebut untuk mengenal pasti kelemahan mereka.

Menurut Afsaneh Beschloss, pengasas dan ketua eksekutif RockCreek, yang menguruskan $16 bilion wang pelabur institusi, krisis itu berpotensi menjejaskan keupayaan syarikat tenaga bersih untuk mengakses kewangan – yang seterusnya boleh menghalang pelancaran Pengurangan Inflasi yang pantas. Bertindak.

Pakej pelaburan bersih utama Presiden Biden terdiri daripada kredit cukai pelaburan, pinjaman dan geran bernilai hampir $400 bilion untuk syarikat utiliti, tenaga dan teknologi serta individu.

Walaupun beberapa faedah akan diberikan kepada kumpulan besar seperti Chevron, kebanyakan sasarannya adalah antara perniagaan kecil yang menyumbang hampir separuh daripada aktiviti ekonomi AS. Syarikat-syarikat yang lebih kecil ini lebih berkemungkinan untuk mengakses kewangan melalui pemberi pinjaman serantau, yang telah bernasib lebih buruk daripada bank-bank besar sejak awal Mac.

“IRA, sebahagian besar daripadanya, adalah [meant] untuk membawa tenaga suria dan angin serta bersih kepada komuniti berpendapatan rendah,” kata Beschloss, bekas ketua pegawai pelaburan di Bank Dunia.

“Salah satu tempat terbesar yang sepatutnya berlaku ialah melalui bank komuniti tempatan . . . Itu akan memberi impak yang besar.”

Kebimbangan Beschloss tentang pemain korporat yang lebih kecil yang tertekan di bawah tekanan bergema dalam laporan Morgan Stanley baru-baru ini, yang memberi tumpuan terutamanya pada sektor solar. “Kami melihat risiko besar bahawa pemaju yang lebih kecil projek solar atas bumbung AS akan menghadapi cabaran pembiayaan,” katanya. “Dalam jangka terdekat, kami melihat sentimen berubah negatif berkenaan dengan pendedahan kepada pasaran suria atas bumbung AS.”

Syarikat solar yang lebih besar juga menghadapi kebimbangan pelabur. Sunrun, pemasang suria kediaman terbesar di AS, telah kehilangan kira-kira 20 peratus daripada nilai pasarannya sejak SVB runtuh. Tetapi pelabur mungkin bertindak balas secara berlebihan. Morgan Stanley menulis bahawa Sunrun boleh meningkatkan bahagian pasarannya dengan mengorbankan saingan yang lebih kecil akibat daripada masalah perbankan, sebahagiannya kerana ia mempunyai lebih banyak wang tunai di pelupusannya.

Faedah IRA untuk syarikat tenaga boleh diperbaharui adalah berbeza daripada pembiayaan yang disediakan oleh bank, Brett Castelli, seorang penganalisis di Morningstar yang meliputi syarikat tenaga bersih, memberitahu Moral Money. Jika ada, nilai faedah IRA untuk syarikat tenaga bersih lebih kukuh sekarang apabila bank menghadapi masalah, katanya.

“Semasa kita duduk di sini hari ini, tiada apa yang saya lihat yang akan menyokong terdapat peralihan material dalam ketersediaan modal” untuk syarikat tenaga bersih, katanya. “Pada ketika ini, orang ramai menganggap bahawa pasaran kredit kekal sihat.”

Satu lagi bahagian penting IRA ditujukan kepada individu: kredit cukai sehingga $7,500 untuk pembelian kenderaan elektrik atau hidrogen baharu serta rebat untuk pengubahsuaian rumah untuk menjadikannya lebih cekap tenaga.

Jika kebimbangan terhadap kemelesetan penuh, yang digariskan oleh timbalan editor FT Patrick Jenkins, ternyata benar, krisis itu boleh menghalang akses kepada pinjaman pengguna. Bagi isi rumah, tidak ada gunanya mengakses kredit cukai untuk kereta atau rumah jika mereka tidak boleh mendapatkan gadai janji atau kewangan kereta daripada bank tempatan mereka terlebih dahulu.

“Jika anda tinggal di luar bandar Amerika, bagaimanakah anda akan mendapat pinjaman yang perlu anda lakukan untuk menjadikan rumah anda versi yang lebih bersih [itself]?” Keputusan ditanya.

Satu titik balas daripada Richard Folland, ketua polisi di badan pemikir Carbon Tracker, adalah bahawa subsidi IRA dan kredit cukai telah memberikan sektor tenaga bersih kelebihan daya saing yang cukup untuk mengatasi kebimbangan pelabur tentang ketersediaan modal.

“Walaupun masalah dalam sektor perbankan sekarang, pemacu teras IRA kekal tidak berubah: isyaratnya yang sangat kuat kepada korporat dan pelabur bahawa kerajaan AS telah meletakkan rangka kerja kawal selia jangka panjang untuk menyokong pertumbuhan dramatik dalam keadaan bersih. sektor tenaga,” katanya kepada Moral Money.

Kelajuan pelancaran boleh menjadi apa yang dipertaruhkan.

Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen memberi isyarat dalam ucapan semalam bahawa kerajaan akan menyediakan sokongan lanjut untuk deposit di bank-bank Amerika yang lebih kecil jika diperlukan. “Campur tangan kami adalah perlu untuk melindungi sistem perbankan AS yang lebih luas,” katanya. “Dan tindakan serupa boleh dilakukan jika institusi yang lebih kecil mengalami deposit run yang menimbulkan risiko penularan.”

Kami membuat susulan dengan Beschloss untuk mendapatkan pendapatnya tentang kenyataan Yellen. Bank serantau masih berkemungkinan untuk “menggabungkan, dan mempunyai hubungan yang kurang dengan komuniti tempatan,” tulisnya, yang boleh mengurangkan faedah IRA untuk pendapatan rendah dan kawasan luar bandar.

Walaupun krisis itu “disebabkan oleh jurubank yang tidak melakukan kerja asas terlebih dahulu”, pengawal selia mungkin bersalah “hanya menandakan kotak”, dan bukannya melakukan “pengurusan risiko sebenar”, kata Beschloss. Sama seperti pelabur institusi bertanya soalan terperinci mengenai rizab modal dan kecairan RockCreek, begitu juga pengawal selia harus bertanya soalan ini mengenai bank kecil yang memegang tunai korporat, katanya. (Kenza Bryan dan Patrick Temple-West)

Baca Pintar

Baru 50 tahun wanita dimasukkan ke tingkat Bursa Saham London. Dalam cerita visual yang kaya ini, peniaga wanita pertama menceritakan hari-hari awal mereka di lantai bursa — lengkap dengan komen daripada rakan sekerja yang cukup berani untuk membuat mana-mana pembaca moden tersentak.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

singapore result hari ini

pengeluaran sydne

sidney

togel hongkonģ kemarin

toto bet singapura