site

Kos menginsuranskan hutang Credit Suisse lebih kerdil berbanding bank lain

Kos membeli insurans untuk melindungi daripada Credit Suisse yang gagal membayar hutangnya melonjak ke paras tertinggi minggu ini, sebagai tanda kebimbangan yang semakin meningkat mengenai kedudukan kewangan pemberi pinjaman selepas kegagalan dua bank AS mencetuskan gelombang kejutan melalui pasaran global.

Memandangkan harga saham dan bon Credit Suisse telah meningkat sejak beberapa hari kebelakangan ini, harga swap lalai kredit (CDS) yang terikat kepada bank — derivatif yang bertindak seperti insurans dan membayar jika syarikat mengingkari pinjamannya — telah meningkat. CDS dolar AS lima tahun bank Switzerland itu kini telah mendahului 1,000 mata asas – naik daripada kurang daripada 400 mata asas baru-baru ini pada awal Mac – dengan pergerakan serupa untuk kontrak berasaskan euro.

Peningkatan harga insurans terhadap kemungkiran berikutan beberapa siri kemunduran yang telah menjejaskan ekuiti dan hutang Credit Suisse, yang memuncak dengan kumpulan itu beralih kepada Bank Negara Switzerland pada hari Rabu untuk meminjam SFr50bn ($54bn) dan mengumumkan pembelian balik hutang SFr3bn.

“Dengan [Credit Suisse], ia hanya menjadi satu demi satu tajuk untuk bahagian yang lebih baik dalam tempoh lima tahun yang lalu,” kata John McClain, pengurus portfolio di Brandywine Global Investment Management. “Ia hanya satu demi satu perkara di sini.”

Pergerakan baru-baru ini dalam CDS Credit Suisse juga mengikuti kegagalan pemberi pinjaman AS Silicon Valley Bank dan Signature. Agensi penarafan Moody mengurangkan tinjauannya untuk keseluruhan sistem perbankan AS daripada “stabil” kepada “negatif” pada hari Selasa kerana “kemerosotan pesat dalam persekitaran operasi”.

Bank-bank besar lain juga telah melihat harga CDS mereka meningkat, tetapi pergerakan itu dikecilkan oleh pergerakan dalam kontrak Credit Suisse. CDS dolar lima tahun untuk pemberi pinjaman AS JPMorgan menambah 15 mata asas dalam seminggu hingga Khamis, mencapai 94 mata asas, menurut data Bloomberg. Ukuran CDS yang sama untuk Citi meningkat sekitar 20 mata asas kepada 113 mata asas.

CDS euro lima tahun untuk Deutsche Bank, salah satu rakan sebaya Credit Suisse di Eropah yang menghadapi tekanannya sendiri dalam beberapa tahun kebelakangan ini, meningkat dengan lebih ketara dalam harga, meningkat lebih daripada 70 mata asas kepada lebih 160 mata asas.

“Kegagalan dua bank AS baru-baru ini telah menjadikan pelabur lebih berhati-hati terhadap sektor ini, menjadikan bank ‘bermasalah’ di bawah penelitian yang lebih teliti,” Joost Beaumont, ketua penyelidikan bank di ABN Amro, menulis minggu ini, merujuk kepada “situasi CS sebagai kes khas” dan bukan tanda “kelemahan yang lebih meluas dalam sektor perbankan”.

Beaumont menambah bahawa hujah “kes khas” dicerminkan oleh penyebaran bon bank lain yang melebar kurang daripada Credit Suisse, merujuk kepada jurang hasil antara bon bank dan hutang kerajaan yang kurang berisiko.

CDS nama syarikat tunggal selalunya didagangkan dengan sangat tipis, membantu membesar-besarkan pergerakan pasaran. Secara umumnya, “apabila syarikat mengalami tekanan, CDS mereka menghadapi tekanan yang ketara, tetapi ia diperkuatkan oleh fakta bahawa ia adalah pasaran yang sangat, sangat cetek”. kata seorang penganalisis kredit bank di pengurus aset besar AS.

data sgp 2023 hari ini

keluaran sdy

totobet syd

hongkong hari ini keluar

tabel sgp