site

Kita hidup melalui pengimbangan semula trilion dolar

Penulis ialah seorang penyunting penyumbang FT dan menulis surat berita Chartbook

Menghadapi krisis perbankan yang terburu-buru adalah menggoda untuk mengisytiharkan, semakin berubah. Tidak ada yang lebih tidak dapat dielakkan daripada kematian, cukai dan kegagalan bank. Tetapi bagaimana dengan bailout? Pengambilalihan Credit Suisse yang disubsidi oleh UBS dan pelanjutan jaminan yang tergesa-gesa kepada semua pendeposit SVB adalah yang terbaru dalam siri tindakan sedemikian. Mereka mencadangkan bahawa kita telah memasuki era baharu, era di mana pembubaran buih kewangan secara menyeluruh tidak dapat difikirkan secara politik dan oleh itu bahaya moral dan kunci kira-kira zombi bertimbun.

Kedua-dua tafsiran ini sangat munasabah. Letakkannya bersama-sama dan anda mempunyai visi kunci kira-kira yang lebih besar, krisis yang tidak dapat dielakkan dan penyelamat yang tidak kurang tidak dapat dielakkan, membuka laluan kepada leverage dan risiko yang lebih besar.

Tetapi dalam memberi tumpuan kepada permainan moral pengurus bank yang buruk dan pengawasan yang lemah, mereka menyalahgunakan drama yang sedang kita lalui. Apa yang mentakrifkan detik semasa kami bukanlah kegagalan bank mahupun penyelamatan yang agak sederhana, tetapi pertukaran balik makro-kewangan yang menakjubkan pada 2020-23. Ini bermula dengan pelonggaran kuantitatif mega sebagai tindak balas kepada kejutan yang benar-benar tidak pernah berlaku sebelum penutupan Covid-19. Gabungan rangsangan, gangguan rantaian bekalan dan perang Vladimir Putin di Ukraine mencetuskan lonjakan inflasi terbesar dalam setengah abad, yang tidak dipenuhi dengan pelonggaran monetari, tetapi dengan pengetatan dasar monetari yang paling komprehensif sejak permulaan wang fiat. era.

Ini bukan kes “semakin berubah” tetapi mengenai polikrisis. Kami tidak akan berada di sini tetapi untuk pandemik. Dan tindak balas bank pusat juga adalah novel. Mereka melakukan apa yang perlu untuk mengelakkan penularan lebih lanjut daripada SVB, tetapi pada kadar mereka berpegang pada senjata mereka. Sejak awal 2022, dalam menghadapi kemerosotan pasaran, Rizab Persekutuan telah menunjukkan keazaman beberapa orang yang mengkreditkan mereka. Pengerusi Fed, Jay Powell, malah separuh membayangkan bahawa satu atau dua krisis mungkin membantu mengurangkan kegawatan ekonomi. Sudah tentu, mereka yang mengharapkan Fed untuk meredakan kesakitan mereka atas kerugian besar pada portfolio bon telah mengalami kebangkitan yang kasar.

Mengandungi kesan daripada SVB dan Credit Suisse memang melibatkan beberapa elemen subsidi awam, tetapi pemindahan tersebut adalah kecil berbanding dengan peralihan kunci kira-kira trilion dolar daripada pelabur bon kepada penerbit bon yang dicetuskan oleh timbunan inflasi dan faedah pasca Covid. kadar naik. Seperti yang ditunjukkan oleh David Beckworth, dari badan pemikir Mercatus Center, di AS nisbah hutang awam kepada keluaran dalam negara kasar telah menjunam lebih daripada 20 mata peratusan daripada puncak pandemiknya. Peralihan kunci kira-kira yang menakjubkan antara penghutang dan pemiutang ini berlaku akibat daripada tiga kuasa: lantunan semula dalam keluaran sebenar berikutan kejutan Covid, kenaikan harga dan upah, yang meningkatkan KDNK nominal, dan penilaian semula ke bawah bagi stok bon sebagai akibat daripada kadar faedah yang lebih tinggi.

Baru-baru ini pada 2021, kami masih bimbang tentang bagaimana kami akan menghadapi tahap hutang yang tidak dapat dikawal dalam dunia yang genangan sekular dan inflasi rendah yang kronik. Kini KDNK nominal Itali yang dibebani hutang meningkat dengan begitu pantas sehingga, hingga suku ketiga 2022, nisbah hutang kepada KDNKnya jatuh tahun ke tahun hampir 7 peratus. Walaupun tiada siapa yang mahu dilihat meraikan gelombang inflasi, kami, di bawah selubung kesunyian yang baik, melalui salah satu episod penindasan kewangan yang paling dramatik dan berkuasa.

Inilah yang berada di sebalik kerugian bertrilion dolar yang tidak direalisasi pada kunci kira-kira institusi kewangan di seluruh dunia. Angka itu akan menjadi lebih besar jika bukan kerana fakta bahawa bank pusat, terima kasih kepada QE, juga merupakan pemegang besar hutang kerajaan dan dengan itu berkongsi kerugian kertas. Di sebalik naratif bank yang ceroboh dan pengawal selia yang berpuas hati dengan bailout, persoalan yang benar-benar sistemik ialah bagaimana kita melihat institusi kewangan kita melalui pengimbangan semula trilion dolar gergasi ini. Itulah yang akan menentukan episod sejarah ini.

Walaupun penghutang mendapat manfaat daripada inflasi dan penilaian semula hutang, mereka perlu bersiap sedia menghadapi lonjakan kos perkhidmatan hutang. Mereka yang tidak memanjangkan kematangan obligasi mereka dalam era kadar rendah kini menghadapi jurang kadar faedah.

Tetapi jika kita boleh menyesuaikan diri dengan perkhidmatan hutang yang lebih tinggi dan mengelakkan krisis bank yang terburu-buru, kejutan sekali sahaja kepada paras harga membuka ruang fiskal yang tidak dijangka. Kita mesti menggunakan ini dengan bijak. Kita memerlukan pelaburan awam untuk melepaskan diri daripada kitaran reaktif yang kita hadapi dan mula menjangka cabaran polikrisis, sama ada dalam kesihatan awam, perubahan iklim atau geopolitik yang tidak stabil.

Kita juga mesti memberikan kelegaan kepada bahagian masyarakat yang kurang berkemampuan untuk menangani masa yang bergelora dari segi kewangan ini. Mereka yang berada di bahagian bawah pendapatan dan pengagihan kekayaan adalah pemerhati dalam rombakan kunci kira-kira yang hebat. Mereka memegang sedikit, jika ada, aset kewangan dan membayar cukai yang agak sedikit. Mereka telah menjalani drama Covid dan akibatnya sebagai kejutan kepada pekerjaan dan krisis kos sara hidup. Tidak seperti pemegang bon atau pelabur, kepentingan mereka tidak diwakili oleh pelobi. Rumah tangga mereka tidak terlalu besar untuk gagal.

Tetapi jika mereka yang menjalankan sistem membayangkan mereka boleh diabaikan, bahawa mereka tidak penting dari segi sistem, golongan elit tersebut tidak seharusnya terkejut dengan gelombang mogok dan tindak balas populis yang datang kepada mereka.

resuk sgp

pengeluaransdy

sydney.togel

info hk hari ini

pengeluaran.sgp