site

Ketua StanChart berkata deposit SVB Fed menjamin ‘bahaya moral’

Keputusan Fed untuk menjamin pendeposit Silicon Valley Bank yang tidak diinsuranskan ialah “contoh bahaya moral yang paling indah yang kami temui sejak sekian lama”, kata ketua Standard Chartered, Bill Winters.

Kenyataan Winters, yang dibuat pada hari Jumaat pada persidangan kewangan Hong Kong, dibuat selepas pengawal selia AS berjanji untuk melindungi deposit di Silicon Valley Bank dan Signature Bank yang gagal.

Beliau menambah bahawa nampaknya masih ada “model perniagaan yang tidak berdaya maju, sekurang-kurangnya di AS”, dengan bank lain yang mempunyai pangkalan pelanggan yang sama sempit.

Kenyataan ketua StanChart adalah sebahagian daripada perdebatan mengenai memperluaskan jaminan deposit bank AS, terutamanya jika terdapat pelarian deposit selanjutnya akibat daripada kegawatan semasa.

Pentadbiran Biden menghadapi tekanan daripada pelabur, usahawan dan beberapa penggubal undang-undang untuk bertindak lebih tegas bagi memastikan semua pendeposit disempurnakan, atau berisiko bank lain berada di bawah tekanan apabila pelanggan tergesa-gesa untuk menyimpan wang tunai di institusi yang lebih besar.

Saham bank merosot minggu ini selepas setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen menolak pengembangan luas insurans deposit untuk melindungi penyimpan dengan baki melebihi $250,000 dalam tempoh terdekat.

Winters menambah bahawa kejatuhan Credit Suisse dan pengambilalihan seterusnya oleh pesaing UBS telah menggemparkan pasaran. “Pada penghujung hari, ciri biasa ialah kurang keyakinan . . . Isunya bukankah pengawal selia mempunyai keyakinan terhadap kesolvenan kami, tetapi adakah pasaran mempunyai keyakinan terhadap kecairan kami?”

Penghapusan bon AT1 Credit Suisse bernilai $17 bilion yang dicetuskan oleh perjanjian pengambilalihannya mempunyai implikasi yang “mendalam” terhadap peraturan bank global, katanya, dan menimbulkan persoalan tentang bagaimana pengawal selia harus menilai kesihatan bank.

“Pemerhatian saya kepada tiga bank yang telah gagal, adalah bahawa mereka akan kelihatan seperti pelarut,” kata Winters.

“Terdapat banyak tumpuan pada soalan hierarki. Tetapi ia bukan persoalan besar. Persoalan besar ialah bagaimana anda menghapuskan $17bn AT1 dalam bank pelarut tanpa proses semakan?

“Saya fikir ia mempunyai implikasi yang sangat mendalam terhadap peraturan bank dan cara bank mengurus diri mereka sendiri.”

result toto singapura

hasil pengeluaran sydney hari ini

sdy toto

result hk

totobet singapore hari ini