site

Ketua kesihatan UK memberi amaran 4 hari mogok doktor muda membahayakan keselamatan pesakit

Tindakan mogok ke atas gaji doktor muda di England minggu depan akan meletakkan keselamatan pesakit dalam bahaya, pemimpin kesihatan barisan hadapan memberi amaran pada Khamis, ketika kebimbangan semakin meningkat tentang pemberhentian selanjutnya oleh pekerja pos dan guru.

Penyedia NHS, yang mewakili organisasi kesihatan di seluruh negara, berkata tindakan keluar selama empat hari oleh ahli Persatuan Perubatan British mulai 11 April akan menguji perkhidmatan kesihatan lebih daripada mogok lain yang dipanggil sejak Disember 2022.

Masanya – ramai perunding yang biasanya akan memberikan perlindungan akan bercuti tahunan kerana cuti Paskah – dan tempohnya yang tidak pernah berlaku sebelum ini “menjadikan lebih sukar untuk memastikan keselamatan pesakit”, kata Penyedia NHS.

Kumpulan itu berkata sumber semasa keluar akan tertumpu kepada perkhidmatan penting seperti rawatan kecemasan, penjagaan kritikal, penjagaan bersalin dan neonatal serta trauma. Tetapi ia memberi amaran bahawa perbualan yang meluas dengan pemimpin hospital, kesihatan mental dan perkhidmatan komuniti menunjukkan “kebimbangan sebenar tentang peningkatan risiko kepada keselamatan”.

Ketua eksekutif Sir Julian Hartley berkata NHS minggu depan akan berada “dalam wilayah yang belum dipetakan” tetapi menegaskan ia “belum terlambat untuk . . . kerajaan dan kesatuan sekerja untuk mengiktiraf keseriusan keadaan dan berundur dari jurang”.

Dalam surat pada hari Rabu, setiausaha kesihatan Steve Barclay memberitahu pemimpin doktor muda bahawa dia bersedia untuk membincangkan gaji, tetapi hanya jika mereka menggugurkan permintaan mereka untuk kenaikan 35 peratus dan menghentikan pemberhentian sementara perbincangan berlaku, menurut seorang pembantu.

Barclay telah menjawab permintaan BMA pada Jumaat lepas untuk rundingan baharu minggu ini. Pusingan rundingan terbaharu gagal bulan lalu, dengan doktor muda berkata kerajaan “gagal membuat sebarang tawaran yang boleh dipercayai”.

Secara berasingan, Royal Mail berkata pada hari Rabu bahawa perbincangan dengan kesatuan pekerja pos untuk menyelesaikan pertikaian yang berpanjangan mengenai gaji dan amalan kerja telah rosak, menetapkan peringkat untuk lebih banyak pemberhentian.

Kumpulan itu berkata pusingan terbaharu rundingan dengan Kesatuan Pekerja Komunikasi, yang ditengahi oleh badan penyelesaian pertikaian Acas, telah berakhir walaupun Royal Mail membuat tawaran baharu mengenai gaji dan waktu bekerja.

CWU, yang mewakili kira-kira 110,000 pekerja pos, berkata ia “bersedia meneruskan rundingan” tetapi ia akan “mempertimbangkan semua pilihan yang ada berkaitan dengan langkah seterusnya”.

Kerajaan pada Rabu juga mendapat tekanan untuk memulakan semula perbincangan mengenai kenaikan gaji kakitangan sekolah, selepas guru besar menyertai Kesatuan Pendidikan Kebangsaan menolak tawaran gaji terbaru menteri.

Persatuan Guru Besar Kebangsaan berkata 90 peratus daripada kira-kira 35,000 ahlinya telah mengundi menentang kenaikan gaji 4.5 peratus tahun depan dan bonus £1,000 tahun ini. Sebahagian besar ahli berkata belanjawan mereka tidak dapat membiayai kenaikan itu, dan 78 peratus berkata mereka akan bersedia untuk keluar untuk mencapai perjanjian yang lebih baik.

Paul Whiteman, setiausaha agung NAHT, berkata menteri “kini mesti kembali ke meja dan menyelesaikan pertikaian ini”, sambil menambah bahawa kesatuan kini akan membincangkan sama ada untuk mengundi ahli untuk tindakan mogok.

result keluaran sgp hari ini

pengeluaran.sdy.hari.ini

sdy totobet

lagutogel sgp