site

Ketua Bundesbank berkata penetapan kadar mesti ‘lebih degil’ dalam memerangi inflasi

Bos bank pusat Jerman berkata penetapan kadar zon euro mesti “degil” dan terus meningkatkan kos pinjaman untuk menangani inflasi, mengurangkan kebimbangan bahawa kegawatan kewangan baru-baru ini boleh menjejaskan lagi bank-bank Eropah.

“Perjuangan kami menentang inflasi belum berakhir,” kata Joachim Nagel kepada Financial Times selepas dia dan ahli majlis pentadbiran Bank Pusat Eropah yang lain berpegang pada rancangan untuk meningkatkan kadar faedah sebanyak setengah mata peratusan minggu lalu.

“Sudah tentu tidak tersilap bahawa tekanan harga adalah kukuh dan meluas di seluruh ekonomi,” kata presiden Bundesbank itu. “Jika kita mahu menjinakkan inflasi yang degil ini, kita perlu lebih degil lagi.”

Penetapan kadar di Rizab Persekutuan bersedia untuk membuat keputusan hari ini sama ada untuk terus menaikkan kadar faedah, walaupun kejatuhan pemberi pinjaman AS Silicon Valley Bank dan Signature. Penganalisis sebahagian besarnya menjangkakan Fed akan menaikkan kos pinjaman AS sebanyak suku mata.

Berikutan pengambilalihan Credit Suisse pada hari Ahad, Nagel berkata kemungkinan bank akan menjadi “lebih berhati-hati” dalam memberi pinjaman berikutan kegelisahan pasaran. Bagaimanapun, beliau menambah bahawa masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan bahawa rantau ini sedang menuju kepada krisis kredit yang akan menyekat permintaan.

Nagel, yang menjadi presiden Bundesbank pada awal tahun lalu, memperkecilkan risiko penularan kepada sistem perbankan “berdaya tahan” zon euro. “Kami tidak menghadapi pengulangan krisis kewangan yang kami lihat pada 2008,” katanya. “Kami boleh menguruskan ini.”

© Ben Kilb/FT

Dia juga menunjukkan sedikit simpati kepada pemilik SFr16bn bon tier 1 (AT1) tambahan di Credit Suisse, yang telah dihapuskan oleh pihak berkuasa Switzerland sebagai sebahagian daripada pengambilalihan penyelamat UBS.

“Mereka yang mendapat keuntungan daripada peluang juga harus mengambil bahagian mereka apabila risiko menjadi kenyataan,” katanya. “Ini adalah salah satu daripada krisis kewangan global.” Tetapi dia mengesahkan bahawa zon euro tidak akan mengikut keputusan Switzerland untuk menjamin AT1 sebelum ekuiti bank dihapuskan.

Pasaran semakin menjangkakan ECB akan menghentikan kenaikan kadarnya pada bulan Mei apabila keadaan kewangan semakin teruk.

Bagaimanapun, Nagel berkata inflasi zon euro terpaksa turun “dengan ketara dan mampan” daripada 8.5 peratus — lebih empat kali ganda sasaran 2 peratus ECB — sebelum bank itu berhenti menaikkan kos pinjaman. Inflasi teras, yang tidak termasuk harga tenaga dan makanan, juga perlu “menurun secukupnya” selepas ia mencapai rekod 5.6 peratus bulan lepas, katanya.

“Masih terdapat beberapa cara untuk dilalui, tetapi kami menghampiri wilayah yang terhad,” katanya, sambil menambah bahawa sebaik sahaja ECB berhenti menaikkan kadar, ia kemudiannya perlu menolak panggilan untuk mengurangkannya. Melakukannya akan membolehkan “inflasi meningkat semula”, seperti yang berlaku selepas kejutan bekalan minyak pada tahun 1970-an.

Nagel berazam untuk mengekalkan pendirian “hawkish” tradisional institusi Jerman itu. Sebagai pemegang saham terbesar dalam ECB, Bundesbank mempunyai pengaruh penting ke atas dasar, walaupun pendahulu Nagel Jens Weidmann sering diasingkan dalam penentangannya terhadap dasar monetari yang lebih dovish.

Nagel akan melawat UK minggu ini, termasuk House of Lords di mana dia akan membuat penampilan pertama oleh presiden Bundesbank sejak Hans Tietmeyer pada 1998.

Beliau mengekalkan prospek kenaikan harga untuk ekonomi Jerman dan zon euro, berkata: “Saya masih membayangkan pendaratan lembut.”

Carta garis menunjukkan ECB telah menaikkan kos pinjaman pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini

Keyakinan beliau terhadap pertumbuhan – dan kebimbangan terhadap inflasi – sebahagian besarnya disebabkan oleh pasaran buruh “luar biasa teguh” zon euro. Pengangguran kekal pada paras terendah walaupun ECB menaikkan kadar faedah sebanyak 3.5 mata peratusan yang belum pernah terjadi sebelumnya sejak musim panas lalu.

“Ini adalah kitaran yang sangat luar biasa,” katanya, sambil menambah bahawa kenaikan kadar pada masa lalu telah menyebabkan kehilangan pekerjaan yang ketara.

Perbezaan lain ialah sistem perbankan kekal dibanjiri dengan lebihan kecairan €4tn, berpunca daripada pembelian bon yang besar selama bertahun-tahun dan pinjaman ultra murah oleh ECB.

Bulan ini bank itu mula mengecilkan pegangan bonnya dengan tidak menggantikan €15 bilion sekuriti yang matang setiap bulan dalam program pembelian aset €3.2tn.

Tetapi Nagel, yang pekerjaan pertamanya di Bundesbank melibatkan pengiraan tahap kecairan berlebihan, mahu pergi lebih cepat. “Kita harus melakukan lebih banyak lagi,” katanya, apabila majlis mengkaji semula strategi pada bulan Julai.

Dia menambah bahawa “pada peringkat kemudian” ECB juga boleh mempertimbangkan untuk mengecilkan program pembelian kecemasan pandemik €1.7tn yang berasingan – yang dilancarkan pada 2020 untuk mengatasi kejatuhan pandemik Covid-19.

Walaupun dia memuji keupayaan presiden ECB Christine Lagarde untuk “menyatukan orang yang mempunyai pandangan berbeza”, konsensus mengenai majlis ECB tidak lama lagi boleh diuji. “Apabila keadaan menjadi sukar barulah anda mengetahui betapa bagusnya sebuah pasukan sebenarnya.”

result spg

keluaran sdy hari ini

totobagus sdy

hongkong prize

data hk