site

Kereta Tesla kehilangan nilai lebih cepat daripada model saingan selepas potongan harga, data menunjukkan

Nilai kereta Tesla terpakai telah runtuh sejak pembuat kenderaan elektrik itu memulakan siri pemotongan harga untuk model baharu dalam tempoh enam bulan lalu, menurut data jualan.

Nilai Model 3 baharu dengan bateri jarak jauh yang dibeli pada Januari tahun ini di UK dengan harga £57,435 dijangka turun 46 peratus kepada £31,300 menjelang Januari 2024, menurut agensi penetapan harga industri CAP HPI.

Ini berbanding dengan kejatuhan hanya 4 peratus dalam tempoh 12 bulan untuk model sama yang dibeli pada September 2021, yang berharga £48,435 baharu dan bernilai £46,300 setahun kemudian.

Data Cap HPI adalah untuk UK, salah satu pasaran terbesar Tesla, tetapi kereta kumpulan AS juga telah mengalami susut nilai yang tinggi di negara lain, menurut eksekutif industri.

Walaupun nilai kereta terpakai telah jatuh tahun ini berbanding dengan 2022, apabila kereta lama sering dijual hampir atau melebihi harga baharu mereka, susut nilai kereta Tesla adalah lebih besar daripada jenama elektrik saingan.

Berbeza dengan ramalan penurunan nilai Model 3 sebanyak 46 peratus, Polestar 2 elektrik £50,395 yang dibeli pada Januari akan bernilai kira-kira £33,000 pada permulaan 2024, kerugian sebanyak £17,395, atau 35 peratus, ramalan CAP HPI .

Susut nilai yang lebih curam dalam model Tesla berpotensi menjadikan keretanya lebih mahal dalam tawaran pembiayaan berbanding saingan.

Ini kerana, di bawah perjanjian pajakan atau pembelian peribadi, pemandu hanya perlu membiayai nilai kereta yang hilang dalam tempoh pajakan.

Susunan ini, yang merangkumi hampir semua kereta baharu yang dijual di UK dan semakin popular di seluruh Eropah dan AS, menghasilkan harga yang lebih tinggi untuk kenderaan yang mengalami susut nilai yang lebih curam.

Tesla menurunkan harga untuk kereta baharu di China pada bulan Oktober, dan kemudian di AS, Eropah dan UK pada bulan Januari, dan sekali lagi pada beberapa model pada bulan Mac untuk menjana permintaan.

Ketua eksekutif Elon Musk mempertahankan pemotongan awal tahun ini, berkata: “Keinginan orang ramai untuk memiliki Tesla adalah sangat tinggi. Faktor yang mengehadkan adalah keupayaan mereka untuk membayar Tesla.”

Tesla juga bergelut untuk meningkatkan operasi jualan terpakainya, bermakna kereta sering dijual terlalu murah, kata Dylan Setterfield, ketua peramalan di CAP HPI, dan disokong oleh orang lain dalam industri.

Ini juga memainkan faktor penting dalam kejatuhan nilai terpakai Tesla sejak tahun lepas, tambahnya.

Tesla menetapkan harga secara global, tidak seperti pengeluar lain yang menggunakan cawangan atau peniaga tempatan, yang menawarkan diskaun dan insentif untuk membantu memacu jualan.

Jenama itu juga tidak mempunyai senarai menunggu yang panjang untuk keretanya, tidak seperti saingan seperti BMW, yang bermakna ia kurang berdaya tahan terhadap kejatuhan permintaan yang meluas apabila keadaan ekonomi semakin teruk.

Pemotongan Tesla mencetuskan amaran tentang perang harga di kalangan model elektrik, tetapi setakat ini eksekutif daripada pengeluar kereta saingan berkata mereka tidak akan menurunkan harga runcit untuk model baharu, kerana bimbang ia akan menyebabkan susut nilai yang lebih besar dalam pasaran terpakai.

“Saya harap mereka [Tesla] terus berkurangan kepada sifar, tetapi kami akan terus melindungi nilai kenderaan elektrik kami,” kata ketua eksekutif Renault Luca de Meo awal tahun ini. “Ini memusnahkan nilai untuk pelanggan, pastinya, apabila anda melakukan ini.”

Hanya Ford telah mengurangkan harga Mustang elektriknya di Eropah, manakala Mercedes telah mengurangkan harga kelas E elektriknya di China, yang pada asalnya harganya terlalu mahal.

Tesla enggan mengulas mengenai data jualan semula.

result sgp kemarin

lihat pengeluaran sydney

pengeluaran sdy

hongkong hari ini keluar

data.hk.4d