site

Kematian Credit Suisse: kelainan baharu pada ‘kemasan Switzerland’

“Kemasan Switzerland” secara tradisinya adalah perihalan yang diberikan kepada lapisan tambahan perlindungan kewangan yang dituntut oleh pengawal selia bank Switzerland — mencerminkan kualiti tinggi negara yang secara tradisinya terkenal, daripada jam tangan hingga ke sektor perbankannya. Kematian Credit Suisse telah meminjamkan istilah makna baru yang malang.

Tetapi ironi yang ditakdirkan mungkin tidak berakhir di situ. Cara CS gagal, mekanisme penyelamatan senapang patah oleh saingan utama UBS dan implikasi mabuk untuk “Finanzplatz Schweiz” — pusat kewangan Switzerland secara keseluruhan — adalah mendalam.

Banyak kesalahan untuk masalah Credit Suisse jelas mesti ditujukan kepada bank itu sendiri — budaya agresifnya, pengurusan risiko yang lemah dan membuat keputusan yang palsu. Tetapi sistem kawal selia yang sepatutnya memberikan bank-bank kekuatan murni adalah, ternyata, bahagian lain daripada masalah itu.

Pada tahun 2019, trio ahli akademik dari Yale School of Management dan Deutsche Bundesbank mempersoalkan peranan luar biasa penting di negara yang dipanggil instrumen modal kontingen, yang mengalami penurunan nilai atau menukar kepada ekuiti pada masa tekanan untuk menyerap kerugian. Ahli akademik berkata sejauh mana penggunaan bon AT1, satu bentuk modal kontingen, dalam struktur modal kawal selia bank “mungkin mempersoalkan sejauh mana Swiss Finish untuk [global rules] mewakili peningkatan bermakna kepada [global] rangka kerja”.

Finma, pengawal selia berhemat, telah dikritik kerana gagal mengawal kekuatan kewangan Credit Suisse dengan secukupnya. Dan Finma, bersama-sama dengan kerajaan Switzerland, kini berada dalam barisan silang pelabur AS, yang telah menuduh Switzerland bertindak seperti “republik pisang” atas keputusan untuk menaikkan hierarki pelabur biasa dan menghapuskan pemegang bon AT1, sambil mengekalkan beberapa nilai ekuiti . Keseluruhan modal luar jangka — untuk membantu menstabilkan institusi yang gagal dengan cara yang boleh diramalkan — telah diragui.

Ini semua penting kerana sistem perbankan Switzerland adalah luas. Jumlah asetnya adalah bersamaan dengan 520 peratus daripada KDNK negara, bahagian yang jauh lebih tinggi daripada mana-mana negara maju lain.

15 tahun yang lalu adalah sukar untuk perbankan Switzerland. UBS, hari ini penyelamat CS, berlutut pada krisis kewangan 2008. Tidak lama selepas itu pihak berkuasa cukai AS mengejar bank Switzerland kerana memudahkan pengelakan cukai oleh warga AS dan menjelang 2018 peraturan kerahsiaan bank yang telah lama wujud di negara itu telah dilucutkan. Walaupun beberapa bank Swiss gembira, mengatakan ia membersihkan bau persatuan jenayah yang berpotensi, ia juga telah mengeluarkan keputusan seri untuk beberapa pelanggan.

Kemudian bermula titisan skandal di CS, yang memuncak pada keruntuhan bulan ini. Sekurang-kurangnya setengah dozen lagi kecederaan akan dikenakan ke atas pusat kewangan Switzerland akibatnya. Pada tahap yang paling jelas, episod itu telah merosakkan reputasi Switzerland dalam perbankan pelaburan, pengurusan kekayaan dan peraturan.

Cara pihak berkuasa menggunakan ordinan kecemasan untuk mencatatkan nilai bon AT1 kepada sifar tanpa undi parlimen sekalipun telah menjejaskan reputasi Switzerland yang lama untuk kedaulatan undang-undang yang kukuh dan boleh diramal.

Kekhususan layanan pemegang bon AT1 CS, kini menjadi subjek cabaran undang-undang, telah menjejaskan reputasi pihak berkuasa Switzerland serta bank negara. Terbitan selanjutnya akan menjadi sangat sukar untuk beberapa waktu dan pelabur utama, terutamanya orang Asia yang kaya, kebanyakannya pelanggan bank Switzerland, telah kehilangan banyak wang — dan kepercayaan kepada bank mereka.

Para pemegang saham juga telah dihapuskan, merosakkan satu lagi kumpulan pelanggan pengurusan kekayaan, kali ini di Timur Tengah, di mana pemegang saham dari Qatar dan Arab Saudi telah kehilangan berbilion-bilion franc Swiss.

Keputusan bersihnya ialah UBS sahaja kini akan menyumbang dua setengah kali ganda KDNK Switzerland, risiko “terlalu besar untuk gagal” yang lebih mencabar bagi negara. Di dalam negeri terdapat risiko yang berkaitan untuk perbankan runcit berkat penepian persaingan pada perjanjian itu. JPMorgan menganggarkan bank gabungan itu akan mempunyai kira-kira 30 peratus daripada pasaran.

Switzerland, sudah tentu, kekal sebagai tempat yang menarik, dengan tenaga kerja berkemahiran tinggi, demokrasi yang tertanam secara mendalam dan sistem kewangan yang canggih. . Dan New York dan London bangkit daripada kegagalan perbankan mereka. Negara ini juga mungkin mempunyai juara kebangsaan yang lebih kuat dalam UBS yang besar. Tetapi jelas Switzerland sepatutnya mengenali skala masalah Credit Suisse lebih awal dan menanganinya dengan lebih keras. Jika berpuas hati menjadi faktor, itu adalah pengajaran yang bukan sahaja untuk negara tetapi di tempat lain dalam dunia kewangan. Kejutan Credit Suisse adalah peringatan tentang kerapuhan keyakinan dalam perbankan – walaupun selepas pembaharuan pasca krisis. Jika Credit Suisse boleh jatuh, orang lain juga boleh.

patrick.jenkins@ft.com

keluaran sgp unitogel

pengeluar sdy

keluar angka hongkong

hk pengeluaran