site

Keluar Waystone menjejaskan rancangan untuk menjual LFS pentadbir Neil Woodford

Perjanjian untuk menjual pentadbir Link Fund Solutions Neil Woodford telah diragui kerana tiga pengarah kanan telah meninggalkan syarikat pembida Waystone Group, dalam satu lagi kemunduran bagi beribu-ribu pelabur yang menunggu pampasan daripada dana Woodford yang runtuh.

Waystone yang berpangkalan di Dublin mengadakan rundingan eksklusif awal tahun ini untuk membeli LFS, cabang UK bagi syarikat Australia Link Group, sebelum tempoh eksklusif berakhir pada hari Jumaat.

Bagaimanapun, ketua eksekutif Waystone Derek Delaney, ketua pegawai kewangan Glen Magee dan ketua pegawai operasi Paul Cahill telah keluar dengan serta-merta berikutan perselisihan faham mengenai strategi masa depan syarikat itu, menurut orang yang biasa dengan situasi itu.

Pemergian itu telah mencetuskan kebimbangan terhadap perjanjian LFS. Link Group berkata pada pagi Khamis bahawa perbincangan dengan Waystone sedang diteruskan, tetapi memberi amaran bahawa ia akan terlepas tarikh akhir hari Jumaat. Ia menyasarkan untuk mencapai persetujuan bulan depan.

Link menambah bahawa walaupun “kemajuan besar” telah dibuat, “tidak ada kepastian bahawa sebarang persetujuan akan dicapai . . . dengan Waystone”.

LFS bertanggungjawab untuk mengawasi kecairan dalam dana Woodford, yang digantung pada 2019 apabila pelabur bergegas untuk mengeluarkan wang mereka apabila prestasi menjunam. Link berkata bulan lepas bahawa hasil daripada penjualan LFS akan digunakan untuk memberi pampasan kepada pelabur.

Kejatuhan dana Ekuiti Ekuiti bernilai £3.7 bilion utama Woodford menyebabkan kira-kira 300,000 pelabur terperangkap, dalam salah satu skandal terbesar baru-baru ini dalam pengurusan pelaburan UK.

Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan UK berkata bulan lalu bahawa ia telah “menyediakan masa” untuk Link Group menjual LFS dan aset lain untuk mengumpul wang untuk membayar pampasan kepada pelabur. Ia menyatakan bahawa jumlah ganti rugi akan berdasarkan kegagalan LFS dalam menguruskan kecairan dana Woodford.

Badan pemantau itu juga berkata ia sedang dalam “perbincangan lanjutan” mengenai membatalkan perjanjian dengan LFS, berdasarkan skim untuk membayar liabiliti berkaitan Woodford. Perjanjian boleh bermakna LFS mengelakkan tindakan penguatkuasaan, termasuk kemungkinan penalti £50 juta.

Woodford menjadi terkenal di Invesco, sebelum meninggalkan pada 2014 untuk menubuhkan perniagaan eponimnya dengan bekas jurujual Invesco Craig Newman sebagai ketua eksekutif.

Dana Ekuiti Pendapatan pengurus melabur dalam saham tersenarai dan tidak disebut harga, tetapi tidak tersekat apabila pasaran jatuh dan mendedahkan beberapa pilihan dan pegangan sahamnya dalam syarikat swasta yang tidak cair.

Waystone berkata: “Memandangkan pertumbuhan kami dan skala perniagaan semasa, ia dirasakan bahawa perkara yang betul untuk syarikat adalah memperkenalkan pengurusan baharu untuk membawa perniagaan melalui peringkat seterusnya dalam perjalanannya.

“Lembaga pengarah telah pun memulakan proses untuk melantik pengganti mereka dan dalam tempoh sementara Nancy Lewis, yang kini mempengerusikan, akan menerajui perniagaan secara sepenuh masa, disokong oleh pasukan kepimpinan yang kukuh.”

Ia menambah: “Pemergian ini sama sekali tidak dikaitkan dengan apa-apa yang bersifat kewangan atau kawal selia dan semua pengawal selia telah dimaklumkan tentang perubahan ini.”

result. sgp

sidney pengeluaran

hasil sdy

hongkong malam ini keluar

www.totobet sgp