site

Kekurangan bahan letupan mengancam usaha EU untuk mempersenjatai Ukraine

Desakan Eropah untuk membuat senjata untuk Ukraine telah terbantut oleh kekurangan bahan letupan, yang dikhuatiri orang dalam industri akan menangguhkan usaha untuk meningkatkan pengeluaran cengkerang sehingga tiga tahun.

Bekalan serbuk barut, bahan letupan plastik dan TNT yang terhad menyebabkan industri tidak dapat memenuhi dengan pantas pesanan EU yang dijangkakan untuk Ukraine, tidak kira berapa banyak wang yang dibuang untuk masalah itu, menurut pegawai dan pengeluar.

Kekangan rantaian bekalan menggariskan bagaimana pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah mendedahkan dengan teruk stok senjata Eropah yang tidak mencukupi dan kapasiti pengeluaran domestik yang lemah, berkurangan oleh kekurangan pelaburan selama beberapa dekad.

“Masalah asas ialah industri pertahanan Eropah tidak berada dalam keadaan baik untuk pengeluaran perang berskala besar,” kata seorang pegawai Jerman.

Eropah cuba memenuhi keperluan pertempuran perang Kyiv dengan mengepam wang tunai ke dalam sektor pertahanan, terutamanya untuk menggalakkan pengembangan pengeluaran artileri 155mm. Terdapat keperluan yang sangat untuk peluru, kedua-duanya untuk mengisi semula gudang senjata negara dan mengekalkan bekalan kepada tentera Ukraine.

Tetapi pengeluar, eksekutif industri dan pegawai EU memberi amaran peningkatan permintaan mungkin hanya menaikkan harga yang telah melonjak satu perlima sepanjang tahun lalu.

“Amat sukar untuk meningkatkan pengeluaran peluru artileri, terutamanya peluru berat berkaliber besar, dalam masa yang singkat,” kata Jiří Hynek, pengerusi Persatuan Industri Pertahanan dan Keselamatan Republik Czech. “Sebuah kilang artileri baru sangat mudah, tetapi bagaimana untuk menghasilkan lebih banyak peluru artileri tanpa bahan mentah?”

Komen itu dibuat sebelum mesyuarat menteri luar dan pertahanan EU di Brussels pada hari Isnin untuk membincangkan pakej dua cadangan €1 bilion untuk mempercepatkan penghantaran segera 155mm ke Ukraine dan memberi insentif kepada negara untuk membentuk kontrak pembelian artileri bersama.

Anggota tentera Ukraine bersiap sedia untuk menembak ke arah kedudukan Rusia dengan senjata artileri M777 Howitzer 155mm berhampiran bandar Bakhmut © Aris Messinis/AFP/Getty Images

Pegawai industri pertahanan berkata Eropah mempunyai bekalan bahan letupan yang terhad seperti serbuk mesiu, TNT dan nitroselulosa yang diperlukan untuk menghasilkan peluru. “Hambatan untuk kapasiti kami adalah terutamanya [explosive] serbuk, yang kekurangan bekalan di seluruh Eropah,” kata seorang.

“Tidak mungkin untuk meningkatkan, dalam masa yang singkat, nitroselulosa[production]. . . Di Eropah tidak ada pengeluar penting bahan mentah yang kami perlukan,” kata Hynek, merujuk kepada bahan utama serbuk mesiu. “Jika saya mahu meningkatkan pengeluaran serbuk mesiu, saya mungkin memerlukan tiga tahun.”

Explosia, pengeluar milik kerajaan Czech yang merupakan salah satu pembekal bahan letupan terbesar di Eropah kepada kilang peluru, memberitahu FT bahawa pengeluaran propelan yang digunakan dalam artileri 155mm “berjalan pada kapasiti penuh” dan tidak akan ditingkatkan sehingga 2026.

“Pelaburan sedang dijalankan untuk meningkatkan lagi kapasiti pengeluaran kami, tetapi ini adalah projek tiga tahun, bukan kerja beberapa bulan,” kata Martin Vencl, jurucakap syarikat itu.

Minggu ini kerajaan Romania berkata ia sedang berbincang dengan syarikat AS dan Korea Selatan untuk membina kilang serbuk mesiu di negara itu. Kilang terakhirnya telah ditutup pada tahun 2004.

Malah pegawai EU yang telah memperjuangkan pakej insentif kewangan secara persendirian mengakui bahawa pengeluar artileri Eropah telah menjelaskan kepada mereka bahawa meningkatkan pengeluaran bukanlah satu tugas yang mudah.

“Kami memihak untuk mengukuhkan industri pertahanan. Tetapi jika hasil daripada inisiatif EU ini ialah anda mempunyai pembida kedua untuk sumber terhad yang sama, itu akan memberi kesan kepada harga,” kata seorang pegawai Jerman. “Dan syarikat senjata sudah cukup kaya.”

“Kita perlu melangkah dengan berhati-hati. . . Tiada siapa yang mahu memberi subsidi kepada syarikat yang sudah menciptanya,” tambahnya.

Fábrica Municiones de Granada (FMG), salah satu daripada dua pengeluar artileri 155mm Sepanyol, telah beroperasi pada kapasiti penuh sejak Oktober lalu, menghasilkan peluru untuk syarikat perdagangan yang menjualnya ke Ukraine. Tetapi Antonio Caro, ketua pengarah FMG, berkata ia telah mengambil masa empat hingga lima bulan untuk meningkatkan kerana kesukaran mendapatkan bahan asas dan komponen.

“Masalah utama kami ialah bahan utama,” kata Caro. “Bekalan untuk peluru sangat tegang di seluruh dunia kerana semua kilang, seperti kami, berada pada tahap 100 peratus.”

“Tiada terlalu banyak kilang [producing materials like TNT and nitrocellulose] di Eropah dan mereka berada pada tahap 100 peratus juga, jadi kami perlu mula mencari di India, di Korea, di negara lain lebih jauh,” katanya.

Gianclaudio Torlizzi, seorang penasihat kepada kementerian pertahanan Itali, bersetuju, berkata: “Kami perlu mencari sumber bekalan baharu . . . dari negara yang tidak pernah kami datangi secara tradisional,” katanya. “Setiap negara Eropah mahu melindungi ketersediaan bahan mentahnya.”

Kos bahan asas telah “berganda dan dalam beberapa kes meningkat tiga kali ganda”, kata Caro. Kenaikan tersebut dan lonjakan permintaan telah menyebabkan harga senjata api yang lebih tinggi, walaupun kenaikan itu kurang ketara. Sebiji peluru biasa hari ini berharga €850, kira-kira 20 peratus lebih tinggi daripada sebelum pencerobohan Rusia, katanya.

Buat masa ini FMG, yang dimiliki oleh kumpulan Slovak MSM, tidak bercadang untuk meningkatkan lagi kapasiti. “Semoga perang akan berakhir tidak lama lagi,” kata Caro.

MSM juga menghasilkan peluru 155mm di Slovakia dan berkata ia “bercadang untuk membina dewan pengeluaran baharu” untuk meningkatkan pengeluaran artileri, tetapi enggan menyediakan garis masa.

Laporan tambahan oleh Raphael Minder di Warsaw dan Amy Kazmin di Rom

kluaran sgp hri ini

pengeluaran. sdy

sydney hari ini

togel hongkonģ tadi malam

totober sgp