site

Kejatuhan Credit Suisse dan minggu sibuk Alibaba

Helo, ini Kenji dari Hong Kong, di mana kami berada di tengah-tengah minggu paling sibuk musim pendapatan korporat tahunan.

Boleh dikatakan sektor yang paling banyak ditonton ialah perbankan, dan kebanyakan pemberi pinjaman China tanah besar yang disenaraikan di bandar itu bersedia untuk mendedahkan keputusan mereka pada hari Khamis dan Jumaat. Mereka berada di bawah sorotan yang sangat terang tahun ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kegawatan kewangan global yang dicetuskan oleh kebankrapan Silicon Valley Bank di AS.

Bahagian dunia ini nampaknya kurang terjejas setakat ini, selain daripada harga saham yang terjejas untuk pemberi pinjaman dan pemegang bon AT1 Jepun dan Hong Kong tertentu yang diterbitkan oleh Credit Suisse dilanda kejutan yang tidak menyenangkan. Tetapi wartawan kami di Vietnam telah menemui hubungan yang menarik antara salah satu syarikat teknologi berprofil tinggi negara itu dan bank Switzerland yang bermasalah.

Satu lagi aspek penting dalam musim pendapatan Hong Kong tahun ini ialah menghidupkan semula sidang media secara bersemuka, yang pertama sejak pandemik Covid-19. Pengerusi tiga pengendali telekom milik kerajaan China mengambil peluang untuk menyatakan keyakinan mereka dan menggesa pelabur mengubah cara mereka menilai saham telekom.

Wang Chuanfu, pengasas dan pengerusi pembuat kenderaan elektrik BYD, muncul di Hong Kong pada hari Rabu untuk mendedahkan matlamatnya untuk mengatasi Volkswagen sebagai jenama kereta paling laris di China tahun ini.

Sama ada kenyataan mereka membuahkan hasil adalah persoalan terbuka, tetapi sekurang-kurangnya kini ada peluang untuk bersemuka dengan eksekutif tanah besar yang biasanya menyendiri ini.

Kesan riak

Asia dalam banyak cara kelihatan terlepas daripada kegawatan yang melanda sektor kewangan global akhir-akhir ini, tetapi Nikkei Asia Lien Hoang di Ho Chi Minh City melaporkan bahawa mungkin terdapat kesan ke atas penyenaraian Vingroup yang dirancang bagi cabang kenderaan elektriknya di AS.

Pembuat EV VinFast menyasarkan untuk menjadi satu-satunya syarikat Vietnam yang tersenarai di AS, dan antara lain telah dinasihatkan untuk berpindah oleh Credit Suisse. Persoalannya sekarang ialah sama ada bank lain akan mengambil beberapa fungsi tersebut selepas pengambilalihan mengejut pemberi pinjaman Switzerland oleh UBS.

Penyenaraian terancang VinFast dan pembangunan perniagaannya di AS telah diperhatikan dengan teliti sebagai mercu tanda yang berpotensi untuk perniagaan Vietnam di negara itu. Walaupun pemfailan IPO dibuat tahun lepas, 45 SUV pertamanya hanya mendarat di AS pada Mac selepas beberapa bulan ditangguhkan. Rancangan awalnya untuk memulakan pengeluaran di North Carolina telah ditolak setahun ke 2025.

Jurucakap Vingroup memberitahu Nikkei Asia bahawa pembelian oleh UBS “tidak akan memberi kesan negatif kepada kami”, tetapi konglomerat terbesar negara itu mengikut permodalan pasaran “mengambil semua langkah yang diperlukan secara dalaman sambil menunggu maklum balas rasmi daripada UBS-CS selepas mereka penstrukturan”.

Membebaskan sumber

China telah membebaskan pelabur cip terkemuka untuk berusaha mengukuhkan industri semikonduktornya ketika ia menentang kawalan eksport teknologi AS, tulis Financial Times’ Qianer Liu dan Ryan McMorrow.

Chen Datong, ketua Pelaburan Yuanhe Puhua (Suzhou), dikenali sebagai Hua Capital, dibebaskan berikutan penahanan selama lapan bulan, kata dua orang yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai perkara itu.

Hua Capital ialah firma pelaburan Rmb10bn ($1.5bn) yang membekalkan lebih daripada 150 syarikat semikonduktor China. Ia telah berada di barisan hadapan dalam usaha Beijing untuk memulakan pengeluaran cip domestiknya.

Chen ditahan Ogos lalu di tengah-tengah ribut penyiasatan terhadap industri cip China, dengan pegawai kecewa kerana sektor itu gagal memupuk teknologi termaju selepas menerima berpuluh bilion dolar.

Agensi antirasuah terkemuka China melancarkan beberapa siasatan tahun lepas ke dalam Dana Pelaburan Industri Litar Bersepadu Nasional bernilai $47 bilion, kenderaan pelaburan semikonduktor utama China yang dikenali sebagai “Dana Besar”, menahan lebih daripada sedozen eksekutif dan pegawai tertinggi cip. Hua Capital adalah salah seorang yang menerima pembiayaan daripada Dana Besar, dan Chen merupakan ahli bebas jawatankuasa pelaburannya.

Mengetatkan kawalan AS ke atas akses kepada teknologi canggih dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah memaksa Beijing untuk memikirkan semula pendekatannya untuk menyokong sektor kritikal. Pertimbangan itu membawa kepada pembebasan Chen.

Membunyikan perubahan

Tindakan Presiden China Xi Jinping yang menarik balik dasar ketat sifar-Covid negara itu telah membantu meningkatkan pusingan mendadak dalam ekuiti China sejak musim gugur lalu. Tetapi tiga syarikat telekomunikasi negara – China Mobile, China Telecom dan China Unicom – mendahului kumpulan itu, dibantu juga oleh dorongan Xi untuk mempercepatkan peralihan negara kepada ekonomi digital, tulis Nikkei Asia’s Kenji Kawase.

Bercakap mengenai panggilan pendapatan secara peribadi buat kali pertama dalam tempoh tiga tahun, ketua-ketua ketiga-tiga syarikat ini mempamerkan keyakinan, didorong oleh kenaikan harga saham mereka baru-baru ini.

Liu Liehong, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif China Unicom, adalah yang paling jelas tentang perubahan dalam landskap. “Jangan gunakan sepasang mata lama untuk melihat China Unicom hari ini dan industri telekomunikasi hari ini,” katanya menggesa pelabur.

Walau bagaimanapun, ketiga-tiganya masih jauh daripada harga saham puncak 2007 mereka, apabila pasaran menganggap mereka sebagai saham teknologi pertumbuhan terkemuka.

Minggu liar Alibaba

Ia telah menjadi perjalanan roller-coaster untuk Alibaba Group Holding minggu ini, acara diikuti rapat oleh Nikkei Asia Cissy Zhou.

Ia bermula dengan berita pada hari Isnin bahawa pengasas Jack Ma telah kembali ke tanah besar China selepas hampir setahun melancong ke luar negara. Usahawan dan empayar korporatnya mendapat tekanan hebat daripada pihak berkuasa China berikutan ucapannya pada Oktober 2020 secara terbuka mengkritik pengawal selia kewangan negara itu.

Kepulangan Ma disusuli keesokan harinya oleh badan pemerhati ruang siber China yang mengumumkan ia akan memulakan kempen rasmi menentang “kerosakan berniat jahat” yang dilakukan terhadap imej dan reputasi usahawan.

Pada hari yang sama, Alibaba mengumumkan perubahan dramatik yang akan menyaksikan empayar perniagaannya berpecah kepada enam kumpulan perniagaan, dengan penyenaraian awam dirancang untuk lima daripadanya.

Rombakan tadbir urus bersejarah itu memberikan sahamnya di New York dan Hong Kong peluang segera. Tetapi pengumuman itu juga mencetuskan kebimbangan di kalangan 240,000 pekerjanya tentang pemberhentian yang besar, sumber memberitahu Nikkei Asia.

Bacaan yang dicadangkan

  1. Tim Cook memuji hubungan ‘simbiotik’ Apple dengan China (FT)

  2. Taiwan bersiap sedia menghadapi kemarau di hab cip utama sekali lagi (Nikkei Asia)

  3. Pembuat paparan fail JOLED untuk muflis dengan liabiliti $250 juta (Nikkei Asia)

  4. Arm berusaha untuk menaikkan harga menjelang IPO (FT) yang dinanti-nantikan

  5. Rancangan pengembangan Hong Kong Justin Sun diancam oleh tindakan SEC AS (Nikkei Asia)

  6. Ketua TikTok berdepan Kongres yang bermusuhan dalam usaha menentang larangan AS (FT)

  7. Sekatan eksport Jepun membuahkan hasil untuk pembuat bahan cip Korea Selatan (Nikkei Asia)

  8. Lex: Arm/SoftBank: menaikkan harga akan menjadi bumerang bagi pereka cip (FT)

  9. Gogal Meta VR merobek menunjukkan cip yang kebanyakannya dibuat oleh syarikat AS (Nikkei Asia)

  10. Alibaba akan berpecah kepada enam dalam baik pulih radikal (FT)

#techAsia diselaraskan oleh Katherine Creel dari Nikkei Asia di Tokyo, dengan bantuan daripada meja teknologi FT di London.

daftar di sini di Nikkei Asia untuk menerima #techAsia setiap minggu. Pasukan editorial boleh dihubungi di techasia@nex.nikkei.co.jp

totobet singapore

pengeluaran sd

togel hari ini sidney

indo hk

result hk