site

Kegawatan bank berisiko mempengaruhi keputusan kadar seterusnya ECB, kata Lagarde

Christine Lagarde telah mengakui bahawa kegawatan dalam sektor perbankan boleh memaksa Bank Pusat Eropah untuk berhenti menaikkan kadar faedah, sekiranya kegelisahan pasaran baru-baru ini melanda pinjaman kepada perniagaan dan isi rumah zon euro.

Presiden ECB memberitahu MEP pada hari Isnin bahawa bank zon euro mempunyai “pendedahan yang sangat terhad” kepada Credit Suisse selepas ia diambil alih oleh pesaingnya UBS dalam perjanjian penyelamatan hujung minggu yang mengenakan kerugian kepada pemegang saham dan menghapuskan SFr16bn daripada peringkat 1 tambahan yang berisiko, atau AT -1, hutang.

“Kami tidak bercakap tentang berbilion-bilion [of exposure to Credit Suisse] di sini, kita bercakap tentang berjuta-juta,” kata Lagarde, sambil menambah bahawa sistem perbankan zon euro adalah “kuat dari segi modal agregat dan kedudukan mudah tunainya”.

Bagaimanapun, Lagarde memberi amaran bahawa pergolakan itu berisiko memburukkan penguncupan baru-baru ini dalam pembekalan kredit.

“Kami sudah melihat beberapa pengetatan keadaan kewangan,” kata Lagarde. “Itu mungkin diserlahkan oleh ketegangan dalam sistem perbankan dan kami perlu mengambil kira perkara itu sebagai sebahagian daripada data yang kami semak sebagai sebahagian daripada keputusan dasar monetari kami yang seterusnya.”

Jumlah pinjaman zon euro oleh bank dalam blok itu menguncup sebanyak €61 bilion antara Januari dan Februari, penurunan bulanan terbesar sejak 2013.

ECB berkata pada bulan Januari bahawa tinjauan suku tahunan ke atas pemberi pinjaman menunjukkan mereka telah mengetatkan kriteria pinjaman mereka ke atas pinjaman perniagaan dengan paling banyak sejak krisis hutang kerajaan rantau ini pada 2011. Permintaan untuk gadai janji jatuh pada kadar terpantas dalam rekod.

Ketegangan sejak dua minggu lalu adalah “tidak remeh”, kata Lagarde, sambil menambah bahawa kejatuhan Silicon Valley Bank di AS dan krisis di Credit Suisse “tidak akan mempunyai kesan”. Beliau memberi amaran kepada bank-bank perlu bersedia untuk “persekitaran yang berpotensi kurang baik” berikutan pertumbuhan yang lebih rendah, peningkatan kos pembiayaan dan kemungkiran yang lebih tinggi.

ECB minggu lepas menaikkan kadar sebanyak setengah mata peratusan, menjadikan kadar depositnya kepada 3 peratus, untuk menangani inflasi yang kekal lebih empat kali ganda melebihi sasaran 2 peratusnya.

Keputusan itu dibuat walaupun terdapat desakan untuk berhenti sebentar untuk melihat bagaimana kegawatan dalam sistem perbankan berlaku. Pasaran meletakkan harga dalam peluang tinggi bahawa kenaikan kadar minggu lepas akan diikuti dengan pemberhentian sementara oleh ECB pada mesyuarat dasar seterusnya pada 4 Mei.

Rizab Persekutuan AS dan Bank of England dijangka mengumumkan keputusan kadar mereka lewat minggu ini.

“Mungkin ada satu tahap di mana bank pusat tidak mempunyai pilihan selain membiarkan kebimbangan inflasi mengambil alih dan mengurangkan kadar faedah untuk meningkatkan keyakinan,” kata Vicky Redwood, bekas pegawai Bank of England yang menasihati kumpulan penyelidikan Capital Economics.

Bagaimanapun, Lagarde mengulangi bahawa “tiada pertukaran” antara memerangi inflasi dan mengekalkan kestabilan kewangan. Beliau berkata ECB “bersedia untuk bertindak balas sekiranya perlu” untuk mengekalkan harga dan kestabilan kewangan di kawasan euro. Ia memantau pasaran dan kit alatnya “dilengkapi sepenuhnya untuk menyediakan sokongan mudah tunai kepada sistem kewangan kawasan euro jika diperlukan”.

Beliau juga berkata pemberi pinjaman zon euro “diawasi dengan baik”, dengan lebih daripada 2,200 bank di Eropah dilindungi oleh peraturan Basel III yang memerlukan mereka mengekalkan tahap minimum aset cair. Di AS, lebih sedikit bank diperlukan untuk memenuhi piawaian Basel yang dipersetujui secara global, dengan hanya pemberi pinjaman terbesar yang perlu mematuhi peraturan.

result sgp mlm ini

pengeluaran sidney ini hari

sydney togel hari ini

data pengeluaran hk malam ini

keluaran hk hari ini tercepat