site

Kebanyakan operasi Signature Bank akan diambil alih oleh pemilik Flagstar

Pemilik Flagstar Bank New York Community Bank telah bersetuju untuk membeli kebanyakan operasi Signature Bank, pemberi pinjaman yang berpangkalan di New York City yang gagal.

Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan mengumumkan perjanjian itu pada Ahad, seminggu selepas pengawal selia perbankan AS dan penanggung insurans deposit mengawal Tandatangan.

Rampasan itu berlaku selepas kejatuhan Silicon Valley Bank dan membawa kepada kebimbangan yang lebih tinggi tentang kesihatan bank serantau negara. Pada hari Jumaat, sebelas bank terbesar AS mendepositkan $30 bilion ke dalam akaun di First Republic untuk meningkatkan keyakinan terhadap bank itu dan meredakan kebimbangan akan kegagalan bank selanjutnya.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian Tandatangan, FDIC berkata NYCB akan memperoleh “sebahagian besar” deposit Signature Bank dan hanya lebih satu pertiga daripada asetnya, termasuk hampir $13 bilion pinjaman, yang dijual pada harga diskaun.

NYCB juga akan mengambil alih kesemua 40 cawangan bank Signature, yang akan dijenamakan semula sebagai cawangan Flagstar. NYCB membeli Flagstar yang berpangkalan di Michigan pada bulan Disember dan sedang dalam proses menukar semua cawangannya kepada jenama Flagstar.

FDIC telah berusaha untuk menjual Tandatangan dalam satu bahagian, tetapi pembida untuk semua aset bank tidak menjadi kenyataan apabila proses penjualan berlangsung sepanjang minggu lepas dan sepanjang hujung minggu.

Perjanjian itu tidak termasuk unit kripto Signature Signet, yang memudahkan pembelian dan penjualan mata wang digital. Aset di bahagian itu, yang pernah menjadi salah satu yang paling pesat berkembang di bank, telah merosot kepada hanya $4 bilion, daripada hampir $30 bilion setahun yang lalu. FDIC berkata ia akan berusaha untuk memulangkan aset tersebut kepada pemegang akaun tetapi masih boleh menjual perniagaan Signet.

FDIC berkata ia akan mengekalkan kira-kira $60 bilion pinjaman Signature, bon dan aset lain. Jurucakap FDIC berkata ia masih berusaha mencari pembeli untuk aset tersebut, tetapi agensi itu akan bertindak sebagai penyedia perkhidmatan bagi pinjaman yang disimpannya buat masa ini.

NYCB membayar lebih $10bn untuk pinjaman Tandatangan hampir $13bn yang dibeli daripada FDIC, kurang sedikit daripada nilai muka pinjaman $0.80 setiap dolar.

Sebagai pampasan untuk perjanjian itu, NYCB memberikan hak kepada FDIC untuk membeli saham dalam NYCB yang boleh bernilai sebanyak $300 juta. Secara keseluruhannya, FDIC menganggarkan perjanjian itu akan menyebabkan kos dana deposit pengawal selia bank $2.5 bilion.

“Flagstar telah mendapat tawaran yang sangat adil,” kata Christopher Whalen, penganalisis perbankan dan pengerusi Whalen Global Advisors. “Dan ia tidak mengejutkan saya bahawa FDIC akan terpaksa menanggung kerugian, sebahagiannya kerana kualiti rendah aset yang tinggal.”

results singapura hari ini

togel sidney

toto sdy

data hongkong malam ini

keluarann hk