site

Jutawan China membayar harga untuk tindakan keras Covid Xi Jinping

Penduduk China yang kaya raya merosot lebih daripada 14 peratus tahun lalu apabila dasar sifar-Covid Presiden Xi Jinping, tindakan keras kawal selia dan keruntuhan harta benda telah menjejaskan kekayaan besar negara.

Bilangan bilionair di China jatuh sebanyak 164 kepada 969 berbanding dengan penurunan 25 kepada 691 di AS, menurut Senarai Kaya Global M3M Hurun 2023 selepas kejatuhan nilai mata wang dan kejatuhan saham melanda golongan kaya di seluruh dunia.

“Tahun lalu ini telah menjadi kecoh untuk penciptaan kekayaan,” kata laporan itu. Walaupun China masih “ibu kota dunia untuk jutawan”, jumlah kekayaan orang terkaya di negara itu menjunam 15 peratus.

Ekonomi China hanya berkembang 3 peratus tahun lepas apabila Xi menutup sempadan dan mengunci bandar dalam usaha yang akhirnya sia-sia untuk mengekalkan varian Omicron.

Pasaran saham Shenzhen di selatan China mengakhiri tahun itu turun 17 peratus dan renminbi susut 6 peratus berbanding dolar.

Beberapa muka lama, seperti usahawan internet Jack Ma, yang tiga tahun lalu adalah orang terkaya di China, terus merosot ke bawah ranking, hampir-hampir tidak tersenarai dalam 10 teratas paling kaya di negara itu.

Ma telah menghabiskan sebahagian besar tahun lalu di Jepun selepas dia dan pembesar e-dagang lain menjadi sasaran pengawal selia ketika Beijing berusaha untuk mengetatkan kawalannya ke atas data dan sistem kewangan.

Taikun hartanah juga mengalami kerugian dramatik berikutan kempen kerajaan untuk mengurangkan leverage dalam sektor yang mencetuskan kemerosotan harga hartanah.

Ramai orang kaya di negara itu telah mula memindahkan wang ke syurga seperti Singapura selepas Xi mula melaksanakan dasar “kemakmuran bersama” yang bertujuan untuk mengurangkan ketidaksamaan sosial.

Tetapi walaupun dengan kejatuhan bilangan orang kaya di China, negara itu kekal sebagai “No. 1 mutlak” dunia untuk jutawan, kata laporan itu, yang diketuai oleh ibu kota Beijing, tempat Xi dan ramai pemimpin parti Komunis yang lain tinggal.

Beijing mempunyai paling ramai jutawan daripada mana-mana bandar di dunia — 109, berbanding 105 di New York dan 103 di Shanghai. London menduduki tempat kelima di belakang ibu kota teknologi China selatan Shenzhen.

Asia, dengan 57 peratus penduduk dunia, menyumbang 49 peratus jutawan dunia dan 39 peratus kekayaannya manakala gabungan Amerika Utara dan Eropah mempunyai 15 peratus penduduk dunia, 46 peratus bilionairnya dan 57 peratus daripada jumlah kekayaannya.

India mempunyai bilangan bilionair ketiga tertinggi iaitu 187 manakala Jerman mengatasi UK untuk tempat keempat dengan 144, berbanding 134. Jumlah bilionair Rusia merosot sebanyak dua kepada 70, menjadikannya di tempat kelapan walaupun sekatan barat dikenakan selepas pencerobohan Moscow ke atas Ukraine .

Walaupun bilangan jutawan China yang besar, tiada seorang pun daripada mereka yang disenaraikan dalam senarai 10 orang kaya global teratas laporan itu, yang diketuai oleh Bernard Arnault dari LVMH dengan $202 bilion diikuti oleh Elon Musk dengan $157 bilion. Satu-satunya jutawan Asia dalam 10 teratas ialah Mukesh Ambani, syarikat minyak, petrokimia, telekomunikasi dan peruncitan India, dengan $82bn.

result totobet

hasil pengeluaran sydney

keluaran sidney hari ini

pengeluaran hk kemarin

sgp138