site

Janet Yellen memberi isyarat lanjutan sokongan AS untuk deposit di bank yang lebih kecil

Janet Yellen telah memberi isyarat lebih lanjut sokongan kerajaan AS untuk deposit di bank-bank Amerika yang lebih kecil jika diperlukan, satu anjakan yang bertujuan untuk melindungi sebahagian daripada sistem perbankan negara yang bergelut dalam kegawatan kewangan baru-baru ini.

Selepas tanda-tanda bahawa pendeposit yang panik mengeluarkan simpanan daripada bank serantau sejak kebelakangan ini, setiausaha Perbendaharaan AS berkata jaminan yang ditawarkan kepada semua pendeposit di Silicon Valley Bank yang gagal boleh direplikasi di institusi lain jika diperlukan.

“Langkah-langkah yang kami ambil tidak tertumpu kepada membantu bank atau kelas bank tertentu,” kata Yellen dalam ucapan kepada Persatuan Bank-Bank Amerika pada hari Selasa.

“Campur tangan kami adalah perlu untuk melindungi sistem perbankan AS yang lebih luas. Dan tindakan serupa boleh dilakukan jika institusi yang lebih kecil mengalami deposit run yang menimbulkan risiko penularan.”

Perbendaharaan AS bekerjasama dengan Rizab Persekutuan dan Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan dalam menyediakan jaminan untuk semua deposit, termasuk yang tidak diinsuranskan, di Silicon Valley Bank dan Signature Bank, yang kedua-duanya gagal bulan ini. Di samping itu, Fed mengumumkan kemudahan baharu untuk meningkatkan kecairan bagi bank-bank yang bergelut.

Yellen juga mempertahankan langkah “tegas” dan “berkuat kuasa” yang diambil oleh pengawal selia untuk mengelakkan krisis perbankan yang lebih meluas di AS, walaupun masalah yang melanda institusi yang lebih kecil masih jauh dari penyelesaian. Talian hayat $30 bilion yang disusun oleh ketua eksekutif bank Wall Street – dan disambut oleh kerajaan AS – pada mulanya gagal untuk menangkap penjualan mendadak dalam saham First Republic Bank.

Bagaimanapun, Yellen mencadangkan AS agak terhibur dengan perkembangan pasaran sejak kebelakangan ini. “Keadaan semakin stabil. Dan sistem perbankan AS kekal kukuh,” katanya. “Kemudahan Fed dan pinjaman tingkap diskaun berfungsi sebagai bertujuan untuk menyediakan kecairan kepada sistem perbankan. Aliran keluar deposit agregat daripada bank serantau telah stabil.”

“Kami betul-betul fokus untuk melakukan tugas kami,” tambahnya. “Dan anda harus yakin bahawa kami akan terus berjaga-jaga.”

Setiausaha Perbendaharaan juga menekankan kepentingan bank kecil dan sederhana kepada ekonomi AS. Kebimbangan besar sejak kebelakangan ini ialah krisis semasa akan mengukuhkan institusi kewangan yang lebih besar dengan mengorbankan institusi kewangan yang lebih kecil.

“Bank besar memainkan peranan penting dalam ekonomi kita, tetapi begitu juga bank kecil dan sederhana,” kata Yellen. “Bank-bank ini banyak terlibat dalam perkhidmatan perbankan tradisional yang menyediakan kredit penting dan sokongan kewangan kepada keluarga dan perniagaan kecil. Mereka juga meningkatkan persaingan dalam sektor perbankan, dan selalunya mempunyai pengetahuan dan kepakaran khusus dalam komuniti tempat mereka melabur.”

Komen Yellen mencadangkan pentadbiran Biden menjangkakan sebarang tindakan tambahan akan difokuskan untuk menyokong bank individu yang mungkin bergelut. Walau bagaimanapun, pegawai AS juga sedang membahaskan sama ada mereka perlu mengambil langkah tambahan untuk memulihkan keyakinan, termasuk menambah atau mengeluarkan had $250,000 untuk deposit yang diinsuranskan oleh FDIC.

Sokongan Kongres diperlukan untuk langkah sedemikian melainkan pegawai pentadbiran Biden mencari jalan untuk menerima pakai langkah itu melalui tindakan eksekutif.

resultan sgp

totobet sidney

keluaran sdy

hk malam ini keluar berapa

totobet sgp