site

Jam Tangan dan Keajaiban: IWC menghidupkan semula jam tangan Ingenieur rekaan Genta

Tinggi di Muzium Sains London, Evelyne Genta sedang membincangkan arwah suaminya, Gérald Charles Genta. “Pada satu ketika, dia menjadi taksub dengan rap,” katanya mengenai pereka jam tangan paling terkenal pada abad ke-20, matanya berkilauan. “Ketika dia mereka bentuk, sentiasa ada muzik yang kuat di dalam rumah. Anak perempuan saya fikir ia hebat. Saya mempertimbangkan untuk berjumpa peguam untuk bercerai.”

Gérald Genta meninggal dunia pada tahun 2011. Semasa hayatnya, dia telah mereka beribu-ribu jam tangan, beberapa daripadanya menjadi ikon industri jam tangan Switzerland. Audemars Piguet Royal Oak tahun 1972 beliau mencipta kategori jam tangan sukan keluli tahan karat mewah, manakala Patek Philippe Nautilus tahun 1976 terus mentakrifkannya hari ini. Yang ketiga daripada trilogi jam tangan sukan Genta 1970-an ialah IWC Ingenieur SL yang kurang dikenali, juga pada tahun 1976, dan reka bentuk inilah yang dibincangkan oleh Puan Genta, menjelang pengembaliannya di Watches and Wonders Geneva minggu ini.

“Dia pasti mereka bentuknya sekali gus,” katanya mengenai versi jam tangan ‘Jumbo’ Reference 1832 IWC, yang dibezakan dengan lima skru bezel terdedah dan gelang logam bersepadu — sambil menambah bahawa Genta menganggap reka bentuk jam tangannya sebagai “dipakai. seni”. “Dia fikir IWC sangat serius, Suisse-Allemand, dan itulah sebabnya mereka melakukan perkara dengan baik,” katanya. “Dia menyukai IWC dan mereka bentuk untuk mereka apa yang dia anggap sebagai jam tangan yang sangat serius.”

Misteri di sebalik Ingenieur SL ialah ia telah hilang dari koleksi IWC sejak sekian lama. Reka bentuk Genta pada tahun 1970-an ialah pemodenan sekeping antimagnet yang dikeluarkan pada tahun 1955, yang telah digunakan oleh IWC sebagai templat Ingenieur sejak 2016. Sejak itu, reka bentuk jam tangan sukan bersudut keluli 1970-an telah melonjak popularitinya, meninggalkan IWC di belakang.

Gérald dan Evelyne Genta

Reka bentuk Gérald Genta sering tidak dikreditkan pada masa itu

Puan Genta, yang tinggal di London dan merupakan duta Monaco ke UK, nampaknya percaya trend itu adalah pembenaran kerja suaminya. Sebagai pereka bebas, Genta bekerja untuk banyak jenama, termasuk Cartier, Omega dan Bulgari, sering tidak dikreditkan. Tetapi itu telah berubah sejak kematiannya.

“Tiba-tiba, semua orang mendapat ingatan mereka kembali,” kata Puan Genta. “Gérald berhak mendapat pengiktirafan lebih kerana dia telah melakukan begitu banyak untuk industri jam tangan Switzerland pada 1970-an apabila keadaan tidak begitu baik. Sekarang, kami mempunyai syarikat yang mengatakan Gérald mereka jam tangan mereka, sedangkan dia tidak melakukannya.”

IWC Ingenieur Automatik 40

Koleksi IWC Ingenieur Automatic 40 baharu adalah kemas kini bersimpati reka bentuk asal Genta. Puan Genta tidak terlibat dalam pembangunannya, tetapi gembira untuk memberikannya tanda kelulusan suaminya. “Saya tahu apa yang Gérald fikirkan,” katanya. “Dan dia akan fikir ia sangat bagus.”

keluaran hk hari ini tercepat 4d

data pengeluaran sdy

totobet sydney hari ini

angka keluaran hongkong malam ini

keluaran hk malam ini