site

Jack Dorsey: Sasaran terkini Hindenburg selepas Adani

Satu sudu untuk bermula: Gaji eksekutif di Silicon Valley Bank melonjak selepas bank itu melaksanakan strategi untuk meningkatkan keuntungan dengan membeli aset berisiko yang terdedah kepada kenaikan kadar faedah, menurut analisis Financial Times mengenai pemfailan sekuriti dan orang yang biasa dengan perkara itu.

Dalam surat berita hari ini

  • Hindenburg mensasarkan Blok Jack Dorsey

  • Pilihan kredit peribadi melalui serpihan SVB

  • Pemegang saham Toshiba meluluskan tawaran take-private

Hindenburg berbunyi pada Apl Tunai Dorsey

Penjual pendek AS Penyelidikan Hindenburg telah memperoleh reputasi untuk laporannya yang panjang dan terperinci mengenai syarikat yang dipandang negatif.

Tetapi firma itu telah mencapai sasaran terbaharunya. Sebagai sebahagian daripada laporannya mengenai Sekatkumpulan pembayaran yang dikendalikan oleh Twitter pengasas bersama Jack DorseyHindenburg menyertakan video rap.

Kompilasi itu menunjukkan bagaimana Cash App, produk pembayaran mudah alih Block, dirujuk dalam pelbagai lagu untuk kegunaannya dalam aktiviti haram. “Semakan lagu-lagu itu menunjukkan bahawa artis secara amnya tidak mengetuk tentang antara muka pengguna lancar Cash App,” kata laporan itu.

Ia adalah laporan terbaharu daripada Hindenburg, penjual pendek yang diasaskan oleh Nathan Andersonyang mempertaruhkan bahawa harga saham Block akan turun.

Block, diketuai oleh pengasas bersama Twitter Jack Dorsey, berkata ia akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa untuk meneroka tindakan undang-undang terhadap Hindenburg © AFP/Getty Images

Hindenburg mendakwa bahawa Block telah meningkatkan nombor penggunanya secara buatan dan mendakwa bahawa apa yang dirujuk sebagai pendekatan “barat liar” Block telah menyebabkan ia menjadi perkhidmatan popular untuk penjenayah memproses transaksi. Saham syarikat itu jatuh sebanyak 20 peratus selepas laporan itu dikeluarkan.

Block mengeluarkan kenyataan yang menyebut laporan itu “sebenarnya tidak tepat” dan “mengelirukan”, sambil menambah bahawa ia sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang.

Pasukan kecil di Hindenburg sibuk sejak kebelakangan ini. Pada bulan Januari ia mengeluarkan laporan mengenai konglomerat India Kumpulan Adanimenuduhnya “menarik penipu terbesar dalam sejarah korporat”, yang membantu menghapuskan kira-kira $100bn daripada penilaian pasarannya.

Jenis laporan ini mengambil banyak masa, jadi adalah luar biasa untuk melihat laporan itu dikeluarkan secara bergantian. Tetapi masuk akal bahawa Hindenburg ingin memanfaatkan publisiti yang diterimanya sejak ia membuat dakwaan terhadap Adani, yang mencetuskan ribut media di seluruh dunia.

Walaupun majoriti dakwaan Hindenburg tertumpu pada Aplikasi Tunai, Block mengendalikan beberapa perniagaan lain, termasuk platform penstriman pasang surutyang dibeli daripada rakan rapat Dorsey Jay-Z pada 2021. (Jay-Z duduk di papan Block.)

Ia adalah satu langkah yang mengejutkan, tetapi sesetengah orang telah membuat spekulasi bahawa Dorsey bersetuju untuk membeli Tidal kerana betapa popularnya Cash App dengan komuniti hip-hop.

Mungkin lebih mengejutkan, bagaimanapun, adalah hakikat bahawa video muzik kompilasi lagu-lagu rap yang disiarkan oleh penjual pendek telah mendapat lebih daripada 18,000 tontonan pada Youtube.

Kredit persendirian mencucuk sekitar buku pinjaman SVB

Selama beberapa hari, pemain besar dalam industri kredit swasta berharap untuk mencapai kemuncaknya Bank Lembah Silikon Buku pinjaman $74bn tersekat dalam kegelapan.

Tetapi kerana mereka akhirnya dibenarkan masuk ke bilik data yang dipanggil, mereka mendapati bahagian gergasi portfolio itu sebenarnya tidak begitu menarik.

Batu hitam, Apollo, Carlyle, Jalan Keenam dan Rakan Kongsi Pelaburan HPS adalah antara kumpulan pelaburan alternatif yang memeriksa pinjaman SVB untuk menyediakan tawaran yang mungkin, sumber memberitahu Eric Platt dari DD.

“The FDIC benar-benar dalam situasi yang mencabar,” kata seorang yang terlibat dalam proses bidaan. Ia adalah “buku perniagaan yang unik berbanding buku perniagaan yang lain [bank]”.

Bahagian terbesar buku pinjaman, bernilai $41.3bn pada akhir tahun 2022, terdiri terutamanya daripada saluran langganan yang dipanggil SVB yang ditawarkan kepada dana modal teroka dan ekuiti persendirian. Ia juga boleh menjadi yang paling sukar untuk dijual oleh Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan, kata beberapa orang yang mengkaji buku pinjaman itu.

Itu sebahagiannya kerana hasil pinjaman agak rendah, dengan seorang saingan berkata SVB menawarkan pelanggan kadar yang lebih baik dengan nada 1 hingga 2 mata peratusan. Pada masa yang sama, banyak pembekal besar talian langganan — seperti Citigroup dan Wells Fargo — sedang mengecilkan semula perniagaan mereka.

SVB juga mempunyai kira-kira $6.7 bilion pinjaman kepada syarikat peringkat awal dan pertumbuhan yang telah diberi amarannya hanya mungkin dibayar balik apabila keluar, seperti tawaran awam permulaan, penjualan syarikat atau pusingan pembiayaan baharu.

Buku itu boleh menarik peminjam hutang teroka, tetapi mungkin terbukti kurang menarik kepada kedai kredit swasta yang besar. Sebaliknya, mereka kebanyakannya menumpukan pada kira-kira $10 bilion hingga $12 bilion pinjaman yang SVB telah buat kepada syarikat seperti rangkaian pejabat doktor Kesihatan Jalan Oakkumpulan robotik Automasi Di Mana-mana dan kumpulan fintech DailyPay.

Mereka adalah perniagaan yang agak matang dan boleh dimuatkan dengan baik ke dalam portfolio kredit swasta sedia ada.

FDIC masih berharap ia akan menarik sebuah bank untuk mengambil sebahagian besar deposit dan pinjaman SVB, tetapi hakikat bahawa dua lelongan telah bergelut telah menandakan cabaran yang dihadapi oleh pengawal selia.

“Ada buku pinjaman mitos yang sangat besar ini,” kata seorang yang terlibat dalam proses itu. “Ia rumit kerana ia besar. Semua orang berkeliaran, mencari pasangan atau memerlukan bahagian insurans.”

Drama take-private Toshiba memasuki pengiraan detik terakhir

The Toshiba saga telah berjalan dengan baik selama lapan tahun, tetapi akhirnya boleh menghampiri garisan penamat sekarang kerana lembaga konglomerat berusia 147 tahun itu telah meluluskan pembelian $15bn daripada konsortium yang diketuai oleh Rakan Kongsi Industri Jepun.

Selepas bergelut daripada krisis ke krisis sejak ia terperangkap dalam skandal perakaunan pada 2015, urus niaga yang telah lama diperjuangkan itu boleh menandakan lembaran baharu dalam ekonomi Jepun dan mengukuhkan cengkaman ekuiti persendirian yang semakin meningkat di pasaran.

Wajaran berat global termasuk KKR, Modal BainBlackstone dan Carlyle telah meningkatkan kehadiran mereka dalam ekonomi ketiga terbesar di dunia sejak beberapa tahun, sebahagiannya disebabkan oleh krisis penggantian yang semakin meningkat di mana banyak syarikat tidak mempunyai pengganti untuk pengasas mereka yang semakin tua.

Kisah itu, yang telah menyenaraikan sebahagian besar daripada semua jurubank M&A, peguam, dana pembelian dan aktivis pemegang saham di Tokyo, telah melibatkan penjualan api $18 bilion Memori Toshiba kepada konsortium yang diketuai oleh Bainpeningkatan ekuiti $5.4bn yang direkayasa oleh Goldman Sachscadangan perpecahan tiga hala daripada UBS dan kerja nasihat daripada ramai lagi.

Seorang pelabur menyatakan bahawa premium yang ditawarkan oleh JIP kelihatan sangat rendah, tetapi mungkin terdapat pelabur bersedia untuk mengambil peluang mereka untuk keluar. “Sekiranya pemegang saham melakukannya, ia adalah penghujung yang rendah untuk cerita ini, selepas segala-galanya,” katanya.

Tetapi cerita ini telah menyampaikan terlalu banyak liku dan liku untuk memastikan apa-apa sehingga ia selesai.

Pergerakan kerja

  • JPMorgan Chase telah menamakan merompak cascarino untuk ketua bersama korporat dan pemasaran sampingan swasta dalam pasukan penaja kewangannya. Dia adalah pemain penting dalam rancangan bank yang dibatalkan untuk membantu membiayai bola sepak Eropah yang memisahkan diri Liga Super dari dalam perniagaan kewangan leverage bank di London.

  • Rakan Kongsi Nilai Strategik telah menamakan Advent Antarabangsa‘s Dave Richards sebagai ketua bersama Amerika Utara pasukan pengendalian pelaburannya di Greenwich dan Ibu Kota Matahari‘s Sergei Spiridonov sebagai ketua bersama Eropah untuk unit yang sama di London.

  • Jake Moseley, Matt Trotterdan Ted Wilson telah pergi Bank Lembah Silikon untuk menyertai bank pelaburan berfokuskan teknologi Stifel Kewangan sebagai pengarah urusan di San Francisco.

  • HSBC telah naik pangkat Gerry Keefe dan Lisa McGeough untuk memimpin berikutan perbankan global Greg GuyettPelantikan sebagai ketua tunggal perniagaan pasarannya, lapor Bloomberg.

Bijak membaca

Tidjane Thiam

Tidjane Thiam: ‘ . . . walaupun saya menguruskan situasi rumit yang berkembang di bawah pengawasan saya dengan berkesan, perkara-perkara telah menjadi salah dalam beberapa tahun sejak itu’ © AFP/Getty Images

Permainan menyalahkan Bekas bos Credit Suisse, Tidjane Thiam telah menulis op-ed FT yang mengkritik perkara-perkara yang telah “salah” sejak pemergiannya. Ya, anda membacanya dengan betul.

Menari perlahan di dalam bilik yang terbakar Satu perincian gila dari FT ini dibaca di CS/UBS: Jurubank Credit Suisse “memulakan perbincangan” semasa menghadiri konsert John Mayer di New York apabila berita diedarkan minggu lalu bahawa pengawal selia Switzerland telah menjanjikan talian hayat kecairan kepada bank.

Pemusnah amanah berkumpul kesan rejim antitrust Jonathan Kanter mungkin lebih teruk daripada yang difikirkan sebelum ini, Reuters’ Breakingviews menulis, kerana lebih banyak urus niaga ditangguhkan secara senyap-senyap di sebalik pintu tertutup.

Pengumpulan berita

Aktivis dana lindung nilai Chris Hohn menyeru agar lembaga Cellnex (FT) dirombak

Broker UK Cenkos dan FinnCap bersetuju £43 juta ikatan (FT + Lex)

Arm berusaha untuk menaikkan harga menjelang IPO yang dinanti-nantikan (FT + Lex)

Perniagaan AS malu tentang kehadiran di Davos (FT) China

Bos AS EY memberi amaran adalah ‘terlalu awal’ untuk mengatakan sama ada rancangan perpisahan boleh diselamatkan (FT)

Wartawan Les Echos membantah penyingkiran editor oleh pemilik jutawan Bernard Arnault (FT)

Pelarian Crypto Do Kwon ditangkap di Montenegro, kata menteri dalam negeri (FT)

Pemain NBA telah berjuta-juta dicuri oleh bekas penasihat pelaburan Morgan Stanley, kata pendakwa (Bloomberg)

Tidak terlindung — Robert Armstrong membedah arah aliran pasaran yang paling penting dan membincangkan cara minda terbaik Wall Street bertindak balas terhadapnya. Daftar di sini

Pendedahan Penuh — Memastikan anda mendapat maklumat terkini dengan berita undang-undang antarabangsa terbesar, daripada mahkamah kepada penguatkuasaan undang-undang dan perniagaan undang-undang. Daftar di sini

result sgp togel hari ini

pengeluaran togel sidney

keluaran sdy

togel hongkonģ tadi malam

pengeluaŕan hk