site

Itali menghentikan pembina daripada ‘ubat’ Superbonus selepas ledakan

Diasaskan pada tahun 2010, Déco Itali mula mencipta nama sebagai pembekal bahan binaan yang anggun dan tahan cuaca untuk geladak kolam dan pelapisan luar. Ia kemudiannya membuat dan menjual lantai dan penutup dinding dalaman — semuanya untuk kegunaan di rumah, hotel, restoran dan kedai runcit mewah.

Tetapi, ketika Itali bangkit daripada trauma gelombang pertama Covid-19 – dan berbulan-bulan terkurung di rumah – permintaan untuk produk syarikat tiba-tiba melonjak di tengah-tengah kegilaan untuk pembaikan rumah. Jualan Déco melonjak daripada €7.1juta pada 2019, sebelum wabak, kepada €19.2juta pada 2021, dan kemudian melonjak kepada €29.5juta pada 2022.

“Pandemik benar-benar mengubah cara anda tinggal di rumah anda,” kata Paolo Damiani, salah seorang daripada tiga pengasas bersama Déco. “Apabila anda menghabiskan sebahagian besar hari anda di rumah, ia mengubah tabiat anda. Rumah itu menjadi persekitaran yang anda jaga, dan ingin diperbaiki.”

“Perkara yang paling penting ialah, tiada produk kami yang penting,” katanya. “Jika anda membelinya, ini kerana anda sanggup berbelanja lebih daripada yang diperlukan untuk menjadikan persekitaran anda kelihatan lebih baik.”

Déco yang berpangkalan di Bergamo ialah salah satu daripada 41 kumpulan pembinaan Itali dalam ranking FT tahun ini bagi syarikat yang paling pesat berkembang di Eropah. Malah, Itali menyumbang hampir separuh daripada kategori pembinaan dan kejuruteraan tahun ini.

Pelaburan dalam pembinaan di negara ini berkembang pada 24.6 peratus pada 2021, selepas penguncupan 5.5 peratus pada 2020, apabila Covid melanda. Industri ini terus berkembang kira-kira 15.4 peratus pada 2022, didorong oleh pertumbuhan 25.7 peratus dalam sektor pengubahsuaian rumah.

Secara keseluruhan, pelaburan pembinaan mencecah anggaran €172bn pada 2022, menurut persatuan pembina kebangsaan Itali, ANCE.

Lonjakan dalam aktiviti ini membalikkan satu dekad kemerosotan industri yang menyakitkan. Dari 2010 hingga 2020, jumlah hasil pembinaan di Itali menurun hampir satu perempat dan hampir satu pertiga pekerja kehilangan pekerjaan, menurut Suruhanjaya Eropah.

Tetapi kegilaan pembaikan rumah selepas wabak Itali – antara faktor utama yang membantu memacu pertumbuhan negara sejak dua tahun lalu – tidak didorong semata-mata oleh permintaan terpendam untuk projek pengubahsuaian. Ia juga didorong oleh insentif cukai yang murah untuk pemilik rumah untuk melabur dalam kecekapan tenaga.

Di bawah skim Superbonus utama yang dilancarkan pada 2020, orang Itali boleh menuntut kredit cukai bernilai 110 peratus daripada sebarang kerja kecekapan tenaga.

Kredit ini mendorong banyak pemilik rumah untuk menaik taraf hartanah mereka. Jualan melonjak pada perniagaan berkaitan pembinaan Itali, daripada pembuat bahan kepada arkitek dan kontraktor am.

“Semua orang mahu mengubah segala-galanya,” kata Damiani. “Ia mendorong orang ramai untuk membeli banyak barangan untuk memperbaharui rumah mereka dalam setiap cara. Apa sahaja yang anda gunakan bukan sahaja percuma, tetapi anda mendapat keuntungan.”

Deco berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat, walaupun pengeluaran bahan khususnya dikekang oleh penutupan di China, dan peningkatan kos. Selama sebulan, ia tidak mempunyai bekalan langsung.

“Ia adalah masa yang tertekan,” kata Damiani. “Pengeluaran perlahan tetapi permintaan meningkat dua atau tiga kali ganda. Bahan lantai [that] kami biasanya menghantar dalam tujuh hari mengambil masa dua bulan.”

Pembekal bahan bukan satu-satunya penerima manfaat ledakan itu. EdiliziAcrobatica, sebuah syarikat yang berpangkalan di Genova yang pekerjanya menggunakan tali dan bukannya perancah untuk menjalankan pembaikan bangunan luaran, juga mengalami pertumbuhan yang meletup.

Di sini, permintaan telah dirangsang oleh satu lagi insentif cukai, “bonus fasad”, yang memberikan pemilik hartanah kredit cukai 60 peratus untuk kos pengubahsuaian bahagian hadapan bangunan.

Pendapatan kumpulan di Itali — pasaran terasnya — melonjak daripada €35juta pada 2019 kepada €92juta pada 2021, dengan pendapatan untuk 2022 dianggarkan pada €127.8juta.

Pengasas EdiliziAcrobatica, Riccardo Iovino — bekas kapten bot layar yang mula-mula belajar memanjat tali pada tiang — berkata teknik syarikatnya lebih murah dan lebih pantas daripada perancah, yang mesti diangkut, didirikan dan dibongkar.

“Kami menggunakan separuh masa sebagai teknik pembinaan tradisional; kita lebih selamat; dan kesannya kurang terhadap alam sekitar,” katanya. “Tahun selepas Covid, kami benar-benar tiba.”

Namun industri pembinaan Itali kini berada di bawah tekanan apabila pihak berkuasa bergerak untuk mengurangkan Superbonus.

Kebimbangan mengenai penipuan dan anggaran kos €110bn skim itu telah mendorong kerajaan untuk mengurangkan kredit cukai kepada 90 peratus tahun ini, dengan pengurangan selanjutnya tahun depan. Kredit juga tidak lagi boleh diniagakan seperti sebelum ini, perubahan yang dijangka mengurangkan permintaan untuk pengubahsuaian.

Walaupun penarikan semula itu telah mencetuskan penggera di sesetengah syarikat, yang lain melihat pengurangan “ubat” Superbonus sebagai pembetulan yang diperlukan untuk mengatasi pasaran yang terlalu panas yang mengalami peningkatan kos, dan kekurangan tenaga kerja.

Iovino percaya perubahan itu akan membolehkan perniagaan yang lebih kukuh sepertinya – yang mempunyai kehadiran di 100 bandar dan pekan Itali – untuk disatukan.

“Objektif kami setiap tahun adalah untuk mengupah 500 ‘akrobat’ baharu, dan juga 25 atau 30 pengurus kawasan,” katanya. “Tetapi, pada tahun-tahun Superbonus, ia tidak mudah. Kami mempunyai banyak pesaing. Anda kembali ke pasaran standard.”

Damiani berkata akibat daripada perubahan dasar itu masih belum jelas.

“Kebanyakan syarikat tertanya-tanya apa yang akan berlaku apabila Superbonus tidak ada lagi,” katanya. “Kami akan melihat kesannya pada separuh masa kedua – apabila orang ramai menyedari bahawa mereka perlu membayar wang untuk apa yang sebenarnya mereka mahukan.”

resukt sgp

pengeluaran sydney siang ini

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

angka keluar hk

togel malam ini