site

IPO Syngenta: soya lama kepada pergantungan import China

Harga pasar raya yang lebih tinggi di barat bermakna orang di tempat lain akan kelaparan. Peperangan, cuaca ekstrem dan peningkatan kos input memburukkan lagi ketidakamanan makanan. Di China, populasi yang besar bergantung kepada import untuk terus hidup.

Syngenta bertujuan untuk mengurangkan pergantungan itu. Keputusan yang dikeluarkan pada hari Rabu mendedahkan bahawa perniagaan benih dan kimia Chinanya berkembang pesat.

ChemChina memperoleh perniagaan yang berpangkalan di Switzerland untuk memajukan pertanian China pada 2017. Pemilik kini merancang untuk menyenaraikan 20 peratus kepentingan dalam anak syarikatnya. Bursa saham Shanghai sedang mengkaji pelan tawaran awam permulaan, tanda bahawa perjanjian mungkin hanya beberapa bulan lagi.

Pergantungan China yang semakin meningkat kepada import makanan adalah masalah kejayaan. Taraf hidup yang lebih tinggi telah meningkatkan penggunaan, tetapi China hanya mempunyai satu per sepuluh daripada tanah pertanian dunia.

Negara itu memenuhi kira-kira 35 peratus permintaan domestik daripada import, kebanyakannya dari Brazil dan AS, di mana ketegangan geopolitik meningkat. China mesti segera meningkatkan hasil dalam tanaman seperti jagung dan kacang soya.

Kedudukan kukuh Syngenta di China bermakna ia mengatasi syarikat setara dalam konglomerat kimia Bayer dan BASF. Jualannya meningkat 18 peratus kepada $33.4bn tahun lepas. Sebahagian besar daripada mereka adalah daripada perlindungan tanaman teras dan perniagaan benih. Perniagaan racun perosak generik Adama juga berada dalam kumpulan itu. Margin ebitdanya sebanyak 13 peratus adalah di bawah jumlah 16.7 peratus.

Apakah nilai Syngenta? Corteva yang tersenarai di AS ialah pembanding terbaik. Saham telah meningkat lebih daripada dua kali ganda sejak penyenaraian pada 2019, menilai pakar pada 11.5 kali jangkaan ebitda. Dengan mengandaikan pertumbuhan Syngenta sederhana, itu menghargai perniagaan teras pada $55bn termasuk hutang bersih. Perniagaan racun perosak generik yang disenaraikan secara berasingan Adama menambah lagi $5bn nilai perusahaan.

Sesetengah pelabur global akan mengelak daripada saham tersenarai Shanghai bagi kumpulan yang dikawal secara tidak langsung oleh kerajaan China. Tetapi jika anda boleh memahaminya, Syngenta boleh menjadi lindung nilai yang baik terhadap trend yang meningkatkan ketidakamanan makanan di seluruh dunia.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, satu taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

keluaran togel sgp kemarin

hasil pengeluaran sdy hari ini

totobet net sydney

data hk update

penguaran sgp