site

Industri solar memberi amaran peraturan EU akan menghalang peralihan tenaga bersih

Syarikat solar Eropah mengatakan bahawa peraturan kandungan tempatan dalam cadangan EU untuk meningkatkan pengeluaran boleh diperbaharui blok itu akan menjadikan peralihan kepada tenaga bersih lebih sukar kerana had import China.

Akta Industri Sifar Bersih yang dicadangkan oleh Suruhanjaya Eropah, yang diumumkan pada Khamis, mewajibkan kerajaan untuk menurunkan tender awam untuk projek boleh diperbaharui jika syarikat mendapat sumber dari satu negara yang menyumbang lebih daripada 65 peratus bahagian pasaran EU untuk produk itu. Peraturan yang sama akan digunakan untuk produk yang ditawarkan dengan subsidi pengguna untuk menggalakkan penggunaan.

Ini akan merugikan syarikat solar, yang akta itu dianggap mempunyai bekalan “tidak cukup pelbagai”. China mempunyai lebih daripada 80 peratus bahagian pasaran Eropah merentasi rantaian bekalan industri.

Tahun lepas, EU mencapai rekod pemasangan lebih daripada 40GW panel solar selepas menolak untuk menggantikan gas Rusia. Itu dimungkinkan oleh lebih daripada dua kali ganda import tahunan Eropah bagi panel solar dari China, menurut suruhanjaya itu.

Pada 2022, Eropah memasang sekitar 8GW panel solar, satu perlima daripada permintaannya, dengan kebanyakan bahagiannya datang dari China.

“Cadangan semasa meminta negara anggota mengurangkan sokongan untuk teknologi yang datang daripada geografi dominan dalam rantaian bekalan, seperti solar . . . Jika kami tidak mahu mengambil risiko memperlahankan penggunaan solar, kami memerlukan lobak merah yang lebih besar, terutamanya dari segi pembiayaan loji solar di Eropah,” kata Dries Acke, Pengarah Dasar di SolarPower Europe, lobi industri.

Lukas Pauly, pengarah urusan pengeluaran di Enpal, sebuah syarikat teknologi hijau Jerman yang menjual terus kepada isi rumah, berkata bahawa jika EU memotong subsidi nasional untuk produk bukan Eropah, “satu-satunya kesannya ialah kesan besar terhadap pemasangan.

Sehingga kita telah membina kapasiti yang mencukupi di Eropah, mengurangkan subsidi akan melambatkan peralihan boleh diperbaharui.”

Agensi Tenaga Antarabangsa menganggarkan harga panel yang dihasilkan oleh rantaian bekalan suria Eropah darat akan lebih daripada satu pertiga lebih tinggi daripada yang setara dengan China, walaupun perbezaan itu mungkin akan jatuh dari semasa ke semasa mengikut skala ekonomi.

Satu klausa dalam akta yang dicadangkan membenarkan kerajaan membuat pengecualian kepada keperluan kandungan tempatan jika terdapat perbezaan kos “tidak seimbang” lebih 10 peratus antara produk tempatan dan luar negara.

“Sektor ini telah bekerja keras untuk mencapai tahap ini. Sukar untuk diambil jika peraturan kandungan tempatan membawa keuntungan tersebut ke belakang. Dalam jangka panjang, rantaian bekalan yang pelbagai dan berdaya saing adalah perkara yang baik tetapi tidak pada semua kos,” kata Kareen Boutonnat, ketua eksekutif Eropah di Lightsource bp, salah satu pemaju solar terbesar di rantau ini.

Eksekutif industri juga membandingkan peruntukan EU dengan tidak menguntungkan dengan Akta Pengurangan Inflasi AS, yang memberikan subsidi $369bn kepada pengguna dan pengeluar teknologi hijau.

“EU perlu menggunakan lobak merah, bukan kayu. Mengambil pendekatan semasa, tanpa sokongan kewangan tambahan . . . tidak dapat dielakkan bermakna memotong bekalan asing yang kami belum boleh menolaknya,” kata Andreas Thorsheim, pengasas pasaran solar kediaman Eropah Otovo.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result singapore hari ini

hasil pengeluaran sdy

togel sdy 2023

pengeluaran togeĺ hongkong hari ini 2023

keluarann hk