site

India memburu perisian pengintip yang menyaingi sistem Pegasus yang kontroversi

India sedang memburu perisian pengintip baharu dengan profil lebih rendah daripada sistem Pegasus kontroversi yang disenaraihitamkan oleh kerajaan AS, dengan pembuat perisian pengawasan saingan menyediakan bidaan untuk tawaran lumayan yang ditawarkan oleh kerajaan Narendra Modi.

Pegawai pertahanan dan perisikan dari negara Asia Selatan telah memutuskan untuk memperoleh perisian pengintip daripada pesaing yang kurang terdedah kepada Kumpulan NSO, pembuat Pegasus dari Israel, menurut orang yang biasa dengan langkah itu, berusaha untuk membelanjakan sehingga $120 juta melalui kontrak perisian pengintip baharu.

Kira-kira sedozen pesaing dijangka menyertai proses bidaan, menurut dua orang yang mengetahui tentang rundingan itu, melangkah ke dalam kekosongan yang dicipta oleh tekanan ke atas NSO daripada kumpulan hak asasi manusia dan pentadbiran Presiden AS Joe Biden.

Langkah India menunjukkan bagaimana permintaan untuk teknologi canggih ini — dan sebahagian besarnya tidak dikawal — kekal kukuh walaupun semakin banyak bukti bahawa kerajaan di seluruh dunia telah menyalahgunakan perisian pengintip dengan menyasarkan penentang dan pengkritik.

India tidak pernah mengakui secara terbuka sebagai pelanggan NSO. Bagaimanapun, perisian hasad syarikat itu telah ditemui pada telefon wartawan sekular, ahli akademik berhaluan kiri dan pemimpin pembangkang di seluruh India, mencetuskan krisis politik. Pegasus boleh menukar telefon menjadi peranti pengawasan dan boleh memasukkan mesej WhatsApp dan Signal yang disulitkan secara sembunyi-sembunyi.

Pegawai kerajaan Modi semakin bimbang tentang “masalah PR” yang disebabkan oleh keupayaan kumpulan hak asasi manusia untuk mengesan Pegasus secara forensik, serta amaran daripada Apple dan WhatsApp kepada mereka yang telah menjadi sasaran, menurut dua orang yang biasa dengan perbincangan itu.

Orang-orang ini berkata isu ini telah mendorong India untuk mencari di tempat lain untuk kontrak perisian pengintip terbaharunya, dianggarkan bermula pada kira-kira $16 juta dan meningkat kepada sebanyak $120 juta dalam beberapa tahun akan datang.

Pemburuan India untuk perisian pengintip baharu yang tersedia secara komersil datang ketika Amerika Syarikat cuba mengekang industri $12 bilion yang diyakini semakin mengancam keselamatan negaranya.

Rumah Putih mengeluarkan perintah eksekutif awal minggu ini yang menyasarkan pengeluar yang terikat dengan penyalahgunaan di negara lain. Matlamatnya adalah untuk memerah pembuat perisian pengintip tersebut keluar dari AS, pasaran pengawasan yang paling menguntungkan di dunia.

“Dolar pembayar cukai AS tidak sepatutnya menyokong syarikat yang sanggup menjual produk mereka untuk bersubahat dengan pelanggaran hak asasi manusia,” kata Biden pada hari Rabu, sambil menambah bahawa perisian pengintip komersial telah digunakan untuk “mensasarkan penentang, aktivis dan wartawan di seluruh dunia, termasuk di Amerika Syarikat. Negeri”.

Seorang pegawai AS berkata perintah eksekutif hari ini dibuat selepas pemeriksaan forensik menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 50 kakitangan kerajaan AS, termasuk warga bukan AS yang bekerja di kedutaan di luar negara, di 10 negara telah digodam oleh perisian pengintip.

Mereka yang biasa dengan perbincangan India berkata pegawai sedang mempertimbangkan Intellexa yang beribu pejabat di Greece, yang juga telah menggunakan veteran tentera Israel untuk mencipta perisian pengintip yang dipanggil Predator.

Malware itu menjadi pusat skandal pengintipan yang telah menjerat ketua perisik dan perdana menteri negara Mediterranean itu. Menurut Citizen Lab dan Facebook, Predator sudah pun beroperasi di negara yang mempunyai rekod pelanggaran hak asasi manusia, termasuk Mesir, Arab Saudi, Madagascar dan Oman.

Orang yang mempunyai pengetahuan tentang kontrak pertahanan berkata pegawai India juga telah menunjukkan minat terhadap pelbagai saingan, kebanyakannya telah dibina oleh syarikat Israel, rumah kepada syarikat perisian pengintip paling maju yang mempunyai hubungan kuat dengan tentera negara itu.

Ini termasuk: Quadream, yang dikatakan oleh dua pegawai Israel telah diluluskan untuk dijual kepada Arab Saudi selepas pembunuhan wartawan Washington Post Jamal Khashoggi, dan; Cognyte, yang dikeluarkan daripada Verint yang didagangkan secara terbuka, dan telah dibuang sahamnya oleh dana kekayaan negara Norway selepas siasatan oleh Meta mendapati penyalahgunaan yang meluas.

Quadream dan Intellexa tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan. Cognyte tidak menjawab permintaan untuk komen. Kementerian Pertahanan India enggan mengulas.

Perbincangan dalam kementerian pertahanan berhubung kontrak perisian pengintip baharu India sedang dalam peringkat lanjut, menurut dua orang yang mengetahui tentang rundingan itu. Walau bagaimanapun, ia masih akan mengambil masa berminggu-minggu untuk mengeluarkan “Permintaan Cadangan” rasmi, yang memulakan proses pembidaan yang dijangka masuk oleh hampir sedozen vendor.

Itu boleh menarik firma perisian pengintip saingan yang turut wujud di Australia, Itali, Perancis, Belarus dan Cyprus, antara negara lain. Agensi kerajaan dalam apa yang dipanggil negara Five Eyes – AS, UK, Kanada, Australia dan New Zealand – dipercayai mempunyai keupayaan yang sama, walaupun dibangunkan oleh agensi perisikan mereka sendiri dan bukannya kontraktor tentera swasta.

Syarikat-syarikat ini berusaha untuk menggantikan NSO, yang sebelum ini dianggap sebagai perintis dalam bidang itu. Tetapi Jabatan Perdagangan AS menyenaraihitamkan syarikat itu pada November 2021, selepas perisian pengintipnya ditemui pada telefon sembilan kakitangan kerajaan AS di Uganda. Tindakan undang-undang oleh dua firma teknologi paling berkuasa di dunia, Apple dan pemilik WhatsApp Facebook, juga mengancam untuk mendedahkan kerja dalaman firma itu.

Steven Feldstein, yang mempelajari NSO dan penggantinya untuk Carnegie Endowment for International Peace, berkata “Selagi wang ada dan permintaan ada, maka akan ada pemain baharu.”

Kumpulan NSO berkata ia kekal “stabil dari segi kewangan, menguntungkan dan positif tunai” kerana kontraknya dengan “sekutu kepada AS dan Israel, khususnya di Eropah Barat terus berkembang”.

Ia menambah: “percubaan untuk mengehadkan NSO daripada menjalankan perniagaan, seperti meletakkannya dalam senarai Entiti (Jabatan Perdagangan) tidak memenuhi kepentingan keselamatan negara AS dan hanya mewujudkan peluang untuk pesaing jahat di luar orbit AS, seperti penggodaman upahan. firma dan perisian pengintip yang keluar dari Rusia dan China”.

resul singapura

pengeluaran sidney siang hari ini

peng sdy

keluaran hk

totobet net singapore