site

Gaji eksekutif di SVB melonjak selepas pertaruhan besar pada aset berisiko

Gaji eksekutif di Silicon Valley Bank melonjak selepas bank itu memulakan strategi untuk meningkatkan keuntungan dengan membeli aset berisiko yang terdedah kepada kenaikan kadar faedah, menurut analisis Financial Times mengenai pemfailan sekuriti dan orang yang biasa dengan perkara itu.

Lonjakan gaji untuk ketua eksekutif Greg Becker dan ketua pegawai kewangan Daniel Beck adalah hasil daripada anugerah bonus berbilang tahun besar yang disandarkan kepada pulangan ke atas ekuiti (RoE) bank, ukuran utama keuntungan yang meningkat dengan mendadak antara 2017 dan 2021, menurut pemfailan. .

Bonus tunai Becker memuncak pada $3 juta pada 2021, lebih dua kali ganda daripada jumlah yang diterimanya empat tahun sebelumnya. Beck memperoleh bonus $1.4 juta pada 2021, lebih daripada empat kali ganda jumlah yang diterimanya pada 2017 selepas menyertai syarikat itu.

Bonus yang lebih tinggi membantu meningkatkan jumlah gaji Becker kepada $10 juta pada 2021, peningkatan hampir 60 peratus berbanding empat tahun sebelumnya. Beck memperoleh hampir $3.8 juta, lonjakan kira-kira dua kali ganda dalam tempoh masa yang sama.

Eksekutif SVB semasa dan bekas memberitahu Financial Times bahawa SVB meningkatkan pulangan dengan membeli kertas jangka panjang, terutamanya bon gadai janji, yang meningkatkan pendapatan kerana ia menjana hasil yang lebih tinggi. Strategi itu berbalik arah apabila kadar faedah meningkat secara mendadak dan menurunkan nilai bon.

Pada 2016, tahun sebelum Beck menjadi CFO, tempoh purata portfolio sekuriti SVB adalah hanya 2.5 tahun, bermakna ia memegang hutang jangka pendek yang membawa hasil yang lebih rendah dan pulangan yang terhad. Menjelang akhir 2018, tempoh purata telah melonjak kepada 3.8 tahun, membantu RoE meningkat lebih daripada dua kali ganda kepada 20 peratus dan mengakibatkan lonjakan besar dalam bonus.

Tempoh mengukur berapa banyak harga bon akan bergerak apabila kadar faedah naik atau turun. Ia adalah tolok yang banyak pelabur dapat melihat masa lalu apabila kadar rendah dan tidak bergerak secara mendadak. Tetapi apabila Fed mula mengetatkan tahun lepas, hutang jangka panjang yang telah dikeluarkan pada tahun-tahun sebelumnya menjunam nilainya.

Pada tahun 2021, banjir deposit mengalir ke bank selepas pelanggannya – kebanyakannya perniagaan teknologi yang berpangkalan di Silicon Valley – mengalami ledakan yang didorong oleh pandemik dalam pembiayaan baharu. Bank itu kemudiannya mengumpulkan portfolio sekuriti bernilai $125bn yang kebanyakannya terdiri daripada bon gadai janji bertarikh lama. Menjelang akhir tahun itu, tempoh purata ialah 4 tahun dan RoE ialah 17 peratus.

Menjelang penghujung tahun 2022, ketika pelanggan SVB bergelut dengan keadaan ekonomi yang lebih sukar, mereka mula menarik deposit daripada bank. Itu memaksa pemberi pinjaman untuk menjual sebahagian daripada bon lamanya pada kerugian $1.8bn awal bulan ini. Percubaan ceroboh untuk mengumpul modal untuk menutup lubang pada kunci kira-kiranya mencetuskan usaha ke atas bank dan memaksa kerajaan untuk masuk dan merampas bank itu.

“Kami telah melihat pertumbuhan mudah tunai yang luar biasa yang datang pada penghujung tahun lepas dan berterusan sehingga suku tersebut,” kata Beck dalam panggilan pendapatan suku pertama pada 2021. “Kami selesa dapat meletakkan sebahagian daripada wang itu untuk bekerja tempoh yang lebih lama” sekuriti yang dipegang pada kunci kira-kiranya.

Seorang bekas eksekutif SVB berkata: “Risiko yang diambil Dan ialah risiko jangka masa untuk mendapatkan hasil. Terdapat tekanan untuk menjana pendapatan ke atas wang baharu dan menjana spread.”

Langkah itu berkesan mengunci wang tunai SVB untuk tempoh yang lebih lama dan menyebabkan bank terdedah dengan teruk apabila kadar faedah meningkat dan nilai aset jatuh. Portfolio kehilangan $15 bilion nilai tahun lepas, jumlah yang hampir sama dengan keseluruhan ekuiti SVB, menimbulkan kebimbangan tentang kesolvenan bank.

Seorang pekerja SVB berkata Beck diberi pilihan untuk memendekkan tempoh aset bank tetapi “biasanya memilih” untuk melakukan sebaliknya. “Bukannya dia tidak sedar tentang risiko, dia sanggup menerima risiko itu,” kata mereka.

Becker tidak menjawab permintaan untuk komen yang dibuat melalui peguamnya. Beck tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen. Mereka tidak lagi disenaraikan sebagai eksekutif di laman web SVB.

Mike Puangmalai, bekas pelabur aktivis dan pengarang surat berita NonGaap, berkata tentang lonjakan besar dalam RoE pada tahun 2018: “Terdapat beberapa keputusan asas yang dibuat pada tahun itu yang sesuai.”

Dia menambah: “Apabila anda mula menolak sampul surat pada perkara tertentu untuk mencapai metrik itu dalam jangka pendek, ketika itulah anda menghadapi masalah.”

Anat Admati, seorang profesor di Stanford Graduate School of Business, yang telah meneliti hubungan antara RoE dan gaji, berkata mengaitkan bonus kepada metrik adalah “dorongan untuk mengambil risiko”.

Bukan sesuatu yang luar biasa bagi bank untuk mengaitkan pembayaran kepada RoE, tetapi Puangmalai berkata percubaan SVB untuk mengalihkan tempoh aset secara mendadak dalam tempoh masa tiga tahun yang singkat telah “mencipta situasi berbahaya”. Untuk mencapai sasaran RoE, eksekutif SVB mempunyai sedikit pilihan selain menggunakan modal ke dalam jangka masa yang lebih lama, aset yang memberikan hasil yang lebih tinggi, tambahnya.

Dari masa ke masa, eksekutif dapat memperoleh bonus yang lebih tinggi yang disandarkan kepada RoE, menurut pemfailan. Pada 2017, Becker boleh menerima bonus tunai bersamaan 100 peratus daripada gaji pokoknya dengan mencapai sasaran, manakala Beck boleh mendapat 70 peratus. Menjelang 2022, itu telah meningkat kepada 200 dan 125 peratus, masing-masing.

Tahun lepas, pasangan itu dibayar bonus yang lebih rendah kerana RoE SVB jatuh 5 mata peratusan, jatuh di bawah rakan industri buat kali pertama dalam sedekad, kerana ia terpaksa meningkatkan kecairan dengan meminjam berbanding bonnya.

Becker telah dianugerahkan bonus tunai $1.5 juta pada 2022 dan hampir $10 juta dalam gaji keseluruhan tahun lepas, manakala Beck telah dianugerahkan bonus $625,000 dan $3.5 juta dalam gaji keseluruhan. Anugerah telah diberikan walaupun saham SVB jatuh dua pertiga pada tahun itu.

Bonus datang dengan apa yang dipanggil peruntukan clawback yang akan membenarkan pemberi pinjaman untuk mendapatkan balik gaji jika pasangan itu didapati terlibat dalam salah laku atau jika bank terpaksa menyatakan semula akaunnya. Tetapi tidak ada peruntukan khusus yang membenarkan bank mencabut semula wang itu jika pasangan itu didapati telah mengambil risiko berlebihan yang mengakibatkan kerugian.

Sebaliknya, di M&T Bank, saingan SVB, bonus eksekutif boleh ditarik balik untuk “hasil risiko yang buruk”. Pemberi pinjaman meletakkan hanya sebahagian kecil daripada deposit baharu ke dalam sekuriti jangka panjang dalam tempoh masa yang sama.

“Kami cuba berhemat dengan berapa lama risiko yang mungkin kami tanggung,” kata Darren King, ketua pegawai kewangan M&T pada panggilan pendapatan Januari 2021.

sgp

peng sdy

pengeluaran sdy 4d 2023

data pengeluaran hongkong hari ini

result hk