site

FirstFT: Pemotongan kerja besar dijangkakan selepas UBS mengambil alih Credit Suisse

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Hari ini kita mulakan dengan berita terkini mengenai Credit Suisse dan kesan daripada pengambilalihan bank oleh UBS. Puluhan ribu pekerjaan berisiko, dengan perniagaan domestik Credit Suisse dan bank pelaburannya dijangka menanggung beban pemberhentian pekerjaan.

Orang yang biasa dengan rancangan UBS berkata masih terlalu awal untuk memberitahu dengan tepat berapa banyak peranan yang akan diambil, tetapi ia boleh menjadi sebanyak satu pertiga daripada 120,000 pekerjaan dalam kumpulan gabungan itu.

Kerajaan Switzerland kini juga perlu berkira dengan pemegang bon yang kecewa selepas mengatur perkahwinan senapang patah yang menghapuskan $17 bilion bon tambahan peringkat 1 (AT1) Credit Suisse. Seorang pengurus dana berkata “ini menyalahi undang-undang” manakala seorang lagi menyebutnya sebagai “kesilapan dasar”.

EU telah berjanji untuk tidak mengikuti Switzerland dalam menaikkan hierarki pemiutang, dengan pihak berkuasa mengeluarkan kenyataan menegaskan bahawa instrumen ekuiti biasa masih akan menjadi yang pertama menyerap kerugian. Bank of England membuat kenyataan yang sama.

Di Switzerland, berita mengenai penyelamatan telah disambut dengan rasa tidak percaya dan persoalan bagaimana nama rumah tangga dengan sejarah terkenal jatuh begitu cepat.

Dua lagi pengesyoran untuk membantu memahami semuanya:

Kami juga telah mengumpulkan semua analisis dan ulasan terkini kami tentang kegawatan perbankan di satu tempat untuk kemudahan akses.

Berikut ialah perkara lain yang saya pantau hari ini:

  • Kadar faedah: Rizab Persekutuan AS menghadapi dilema sama ada untuk menaikkan kadar apabila ia memulakan mesyuarat dua harinya. Rakan sejawatannya di Eropah telah pun mengakui kegawatan perbankan boleh memaksa kenaikan gaji dihentikan.

  • Data ekonomi: UK mempunyai nombor peminjaman sektor awam dan Perancis mempunyai jualan runcit, kedua-duanya untuk bulan lepas. Zew menerbitkan kajian sentimen ekonominya untuk Jerman.

  • Laporan tahunan NATO: Setiausaha Agung Jens Stoltenberg membentangkan laporan itu beberapa hari selepas mengalu-alukan keputusan Turki untuk meneruskan dengan mengesahkan tawaran Finland untuk menjadi ahli dalam perikatan pertahanan.

Apakah pendapat anda tentang kegawatan dalam sektor perbankan? Kami ingin mendengar daripada anda di firstft@ft.com. Terima kasih kerana membaca FirstFT.

Lima lagi cerita teratas

1. Ketua eksekutif bank AS sedang mencari rancangan baharu untuk First Republic selepas talian hayat $30bn gagal menghentikan penjualan mendadak. Saham First Republic ditutup turun 47 peratus semalam, mendorong ketua JPMorgan, Jamie Dimon untuk meneroka pilihan lain untuk menyokong pemberi pinjaman yang bergelut.

2. Peraturan perakaunan harus mengiktiraf kerugian tidak nyata ke atas sekuriti seperti yang membantu menjatuhkan Silicon Valley Bank, penyokong desakan perakaunan “nilai saksama”. Inilah sebab mereka berpendapat pendekatan itu boleh membantu mengelakkan bencana.

3. Seorang penjual pendek memberi amaran kepada pengawal selia AS tentang Signature Bank pada bulan Januari, menunjukkan bahawa pemberi pinjaman tidak mempunyai kawalan asas. Bank yang kini runtuh telah meminjamkan wang kepada Alameda Research, sekutu dana lindung nilai bagi pertukaran kripto FTX yang muflis.

4. Polis Metropolitan London bersalah atas “perkauman institusi, misogi dan homofobia” dan harus dipecahkan jika ia tidak dapat memberi kesan baik pulih sepenuhnya, kata semakan. Baca lebih lanjut mengenai salah satu laporan paling teruk tentang pasukan polis British.

5. Kerajaan Emmanuel Macron terselamat daripada dua undi tidak percaya dibawa oleh penggubal undang-undang pembangkang semalam dan mengambil langkah lebih dekat untuk menggubal reformasi pencen presiden Perancis yang tidak popular selepas menolak parlimen.

Bacaan Besar

Menteri kewangan Switzerland Karin Keller-Sutter, kiri, dan pengerusi Credit Suisse Axel Lehmann © FT montaj; AFP/Getty/Reuters/Dreamstime

“Anda akan bergabung dengan UBS dan mengumumkan petang Ahad sebelum Asia dibuka. Ini bukan pilihan.” Ini adalah mesej yang disampaikan kepada Credit Suisse daripada pengawal selia Switzerland pada hari Rabu, menurut seseorang yang diberi taklimat mengenai perbualan itu. Begini cara pihak berkuasa Switzerland memaksa perjanjian dengan UBS.

Kami juga sedang membaca. . .

Carta hari ini

Indeks Euro Stoxx Banks ditutup naik 1.3 peratus semalam, kerana banyak nama terbesar Eropah pulih daripada penurunan awal. Keuntungan itu mencerminkan AS, di mana pelabur menilai usaha untuk menangani kegawatan dalam sektor itu dan menunggu keputusan kadar faedah Fed yang akan datang.

Carta garisan bank terpilih, berasaskan semula (%) menunjukkan bank Eropah telah jatuh ke atas kebimbangan kesihatan industri

Berehat dari berita

Apakah di sebalik kejayaan “cleanfluencers”? Mereka memberikan petua pengemasan kepada berjuta-juta pengikut media sosial — tetapi itu hanya sebahagian daripada rayuan mereka, tulis Jessica Salter.

Sumbangan tambahan oleh Gordon Smith dan Emily Goldberg

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

data result sgp hari ini

pengeluaran sidney ini hari

toto sidney

keluaran hk unitogel

totobet.sgp