site

FirstFT: Meta mempertimbangkan untuk mengharamkan iklan politik di Eropah

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Hari ini kami mempunyai scoop dari Eropah, di mana peraturan yang akan datang mengenai kempen dalam talian mendorong Mark Zuckerberg untuk mengetuai perbincangan pengurusan kanan tentang sama ada Meta harus mengharamkan pengiklanan politik di EU merentas platform syarikat.

Eksekutif bimbang sama ada aplikasinya seperti Facebook dan Instagram akan dapat mematuhi undang-undang EU baharu, yang direka untuk memaksa kumpulan internet yang besar mendedahkan lebih lanjut tentang kumpulan politik di sebalik kempen dalam talian dan pengguna yang mereka sasarkan. Undang-undang itu ditetapkan untuk berkuat kuasa tahun depan.

Menurut orang yang diberi taklimat mengenai perbincangan dalaman, para eksekutif bimbang bahawa definisi blok iklan politik di bawah rancangan itu akan menjadi sangat luas sehingga lebih mudah untuk menolak semua kempen politik berbayar di tapak syarikat, terutamanya kerana pengguna sebahagian besarnya tidak berminat dengan kandungan sedemikian dan hasil yang dijana daripada iklan politik adalah kecil berbanding perniagaannya yang lebih luas.

Sesetengah eksekutif Meta menentang larangan, kata orang ramai, dan keputusan muktamad akan dibuat apabila EU menetapkan definisi untuk iklan politik di bawah peraturan baharunya.

Dalam berita Big Tech yang lain, lebih daripada 1,000 penyelidik dan eksekutif teknologi telah meminta jeda enam bulan pada pembangunan kecerdasan buatan lanjutan untuk menghentikan apa yang mereka panggil perlumbaan senjata “berbahaya”.

Surat terbuka yang diterbitkan semalam memberi amaran bahawa perkembangan AI baru-baru ini adalah “di luar kawalan”. Ia ditandatangani oleh Elon Musk, yang mengasaskan bersama pencipta ChatGPT OpenAI tetapi meninggalkannya pada 2018, serta pengasas bersama Apple, Pinterest dan Skype.

Inilah perkara lain yang saya tonton hari ini:

  • Data ekonomi: Jerman mempunyai indeks harga pengguna awalnya untuk bulan ini, dan AS mengeluarkan angka keluaran dalam negara kasar untuk suku keempat dan tahun lepas.

  • Keputusan: Peruncit H&M dan konglomerat media Jerman Bertelsmann melaporkan. Lihat surat berita Minggu Hadapan kami untuk senarai penuh.

Apakah pendapat anda tentang FirstFT hari ini? Beritahu kami di firstft@ft.com. Terima kasih untuk membaca.

Lima lagi cerita teratas

© FT montaj/Bloomberg

1. EKSKLUSIF: Revolut telah mengecewakan lembaga pengarahnya sendiri selepas menggambarkan laporan audit kritikal sebagai bil kesihatan yang bersih padahal sebenarnya juruaudit BDO telah memberi amaran bahawa pendapatan kumpulan fintech “mungkin tersilap nyata”. Baca cerita penuh di sini.

2. UK dan EU boleh menyelaraskan cukai sempadan karbon baharu dalam usaha menangani perubahan iklim dan bertindak balas terhadap program subsidi hijau besar-besaran AS, kata perdana menteri UK Rishi Sunak, sebagai tanda hubungan yang semakin hangat. Begini cara ini boleh membantu menangani “kebocoran karbon”.

3. Walt Disney telah menggulingkan kerusi Marvel Isaac Perlmutter selepas dia bertelagah dengan ketua eksekutif Bob Iger, ketika kumpulan hiburan itu memulakan ribuan pemberhentian kerja. Penjualan Marvel $4bn Perlmutter adalah transformatif untuk Disney, tetapi dia juga dianggap sukar untuk bekerjasama.

4. Pelabur gempar dengan peraturan EU baharu untuk mengklasifikasikan pelaburan mampan yang telah menyebabkan pengurus aset mengalih keluar label daripada €175 bilion dana — atau 40 peratus daripada pasaran — dalam masa lebih tiga bulan hingga Januari. Baca lebih lanjut tentang sebab Brussels mungkin perlu memikirkan semula bahagian penting daripada inisiatif utamanya.

5. London telah kehilangan peneraju tunggalnya sebagai pusat kewangan terkemuka dunia, mengikat dengan New York buat kali pertama. Penyelidikan oleh City mencatatkan penyenaraian antarabangsa London yang lebih sedikit dan saingan ASnya tahap pengeluaran kewangan mampan yang lebih tinggi. Lihat bagaimana bandar lain dibandingkan.

Berita secara mendalam

FT montaj

© FT montaj/Dreamstime

Pengakhiran kadar faedah yang rendah dari segi sejarah telah dibilkan sebagai berita baik untuk bank, tetapi krisis baru-baru ini di kedua-dua belah Atlantik menunjukkan realitinya lebih kompleks, meninggikan kebijaksanaan konvensional. Kami memecahkan ancaman dan cabaran baharu di bank apabila kadar faedah meningkat.

Kami juga sedang membaca. . .

Carta hari ini

Saham dalam kumpulan hartanah Eropah berada di landasan untuk bulan terburuk mereka sejak permulaan wabak itu, kerana pelabur bertaruh bahawa kegawatan perbankan berminggu-minggu akan mengetatkan akses kepada kredit dan menyebabkan penilaian hartanah menjunam.

Berehat dari berita

Sebuah gergasi seni abad ke-20, Pablo Picasso telah mempengaruhi generasi artis dan karyanya masih mempunyai harga yang tinggi — tetapi keadaan telah berubah. Disifatkan oleh New York Times sebagai “kuasa tunggal terhebat dalam 70 tahun” apabila dia meninggal dunia, apakah yang telah berlaku kepada reputasi artis Sepanyol selama 50 tahun?

© Francois Pages/Paris Match/Getty Images

Sumbangan tambahan oleh Gordon Smith dan Emily Goldberg

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

resul sgp hari ini

pengeluaran sidney togel

totobagus sydney

result hk lengkap

www.totobet.com singapore