site

First Republic jatuh sekali lagi apabila penerbangan deposit dan penarafan kredit mencecah

Saham dalam First Republic jatuh semula pada hari Isnin selepas penarafan kreditnya dipotong buat kali kedua dalam tempoh seminggu, keputusan yang dibuat berikutan pendeposit menarik berpuluh bilion dolar daripada akaun mereka.

Saham bank itu, yang sudah jatuh lebih 80 peratus pada Mac, jatuh 20 peratus pada pembukaan di New York.

S&P Global, pada hari Ahad, menurunkan penarafan kredit bank kepada B plus daripada BB plus — pemotongan kedua dalam seminggu — berkata talian hayat $30 bilion daripada bank-bank besar AS “harus meredakan tekanan mudah tunai jangka pendek, tetapi ia mungkin tidak menyelesaikan masalah yang besar. perniagaan, kecairan, pembiayaan dan cabaran keuntungan yang kami percaya bank kini mungkin hadapi”.

Pelabur bimbang tentang kesihatan bank serantau berikutan kegagalan dua bank, Silicon Valley Bank dan Signature Bank, dalam beberapa minggu.

Kedua-dua bank tersebut serta kawasan serantau lain telah menyaksikan pengeluaran deposit yang tergesa-gesa untuk mencari keselamatan, dipercepatkan dalam era perbankan digital. Banyak daripada deposit tersebut telah disalurkan ke bank-bank AS terbesar seperti JPMorgan Chase, Bank of America dan Citigroup.

First Republic, yang sedang berjuang untuk memulihkan keyakinan pelabur, telah kehilangan kira-kira $70bn deposit sejak awal tahun apabila mereka berjumlah $176.4bn, menurut seorang yang diberi taklimat mengenai perkara itu. Angka pengeluaran itu dilaporkan sebelum ini oleh Wall Street Journal.

Aliran keluar, bagaimanapun, perlahan sejak First Republic mengumumkan bantuan kewangan $30bn daripada 11 bank terbesar AS, Financial Times melaporkan pada hari Jumaat.

First Republic yang berpangkalan di California berkata pada hari Ahad bahawa bank itu “berada pada kedudukan yang baik” untuk menampung sebarang aktiviti deposit jangka pendek.

Ia juga didedahkan pada hari Isnin bahawa Signature telah kehilangan $50 bilion dalam deposit, atau hampir 60 peratus wang dalam akaun bank, sejak awal tahun, menurut nombor dari New York Community Bank, yang memperoleh hampir semua operasi bank gagal. Deposit Tandatangan berjumlah $88bn pada akhir Disember.

NYCB berkata aliran keluar deposit daripada Signature adalah ketara, tetapi telah “stabil” pada minggu lalu. Pengawal selia AS menjamin deposit Tandatangan selepas ia dirampas oleh Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan. Saham NYCB didagangkan naik lebih 30 peratus berikutan pengumuman perjanjian itu.

Di SVB, pelanggan mengeluarkan $42bn, satu perempat daripada jumlah depositnya, pada hari terakhir operasi bank, menggariskan sifat lebih pantas operasi bank apabila pelanggan boleh menarik wang secara elektronik.

Namun, indeks pasaran AS yang lebih luas lebih tinggi pada hari Isnin selepas pengambilalihan paksa Credit Suisse oleh pesaing tempatannya UBS menunjukkan bahawa pihak berkuasa Eropah bertindak tegas untuk mencegah penularan global.

Pihak berkuasa AS pada hujung minggu juga cuba meredakan kebimbangan mengenai kesihatan bank serantau, mengatakan aliran keluar deposit telah perlahan.

Harga saham kebanyakan bank serantau termasuk PacWest dan Western Alliance yang berada di bawah tekanan minggu lalu meningkat, walaupun mereka kekal jauh di bawah paras sebelum kegawatan perbankan baru-baru ini.

Camden Fine, perunding industri bank dan bekas ketua Jurubank Komuniti Bebas Amerika, berkata walaupun aliran keluar di kawasan yang lebih besar, keadaan di bank yang lebih kecil nampaknya semakin stabil.

“Saya telah bercakap dengan berpuluh-puluh CEO bank komuniti, dan percaya atau tidak dalam setiap kes mereka telah melihat aliran masuk deposit pada minggu lalu,” kata Fine, yang cenderung untuk bekerja dengan bank dengan aset kurang daripada $10bn.

result sg

pengeluaran angka sydney hari ini

togel sidny

toto hongkong pengeluaran hari ini

data hk 4d