site

EY, KPMG dan kejatuhan dua skandal perakaunan

Apabila Stefan Kirsten mengambil alih sebagai pengerusi syarikat hartanah Jerman Adler Group yang terjejas pada Februari 2022 di tengah-tengah skandal perakaunan, dia tidak berkecil hati. “Gajah di dalam bilik itu bernama Wirecard,” sindir bekas ketua pegawai kewangan Jerman, Vonovia.

Bukan hanya pemegang saham yang menjadi lebih berhati-hati berikutan salah satu skandal perakaunan terbesar di Eropah. Juruaudit juga telah berbuat demikian. Ini telah menjadi masalah bagi Adler kerana ia bergelut dengan sentimen pelabur yang semakin lemah berikutan serangan penjual pendek pada Oktober 2021. Adler, yang diketepikan oleh juruauditnya KPMG tahun lepas selepas firma Big Four mengeluarkan pendapat penafian untuk keputusan 2021, telah begitu jauh tidak berjaya dalam mencari pengganti. Ketidaktentuan itu telah menyumbang kepada penurunan 92 peratus dalam harga saham syarikat sepanjang tahun lalu.

Pengalaman juruaudit Wirecard yang sudah lama EY telah bertukar menjadi kisah peringatan untuk seluruh industri. Selama hampir sedekad, EY mengeluarkan pendapat audit tanpa kelayakan kepada Wirecard, gagal untuk melihat bahawa separuh daripada hasil dan ratusan juta tunai korporat adalah palsu.

Berikutan ketidakmampuan Wirecard, firma Empat Besar itu menghadapi saman yang melanda dan pengatur audit Jerman Apas akan mengenakan sekatan tidak lama lagi. Selepas skandal itu, Jerman meningkatkan liabiliti juruaudit ke atas audit yang cacat dan merombak pengawasan perakaunannya. Sebuah badan sektor swasta yang bertanggungjawab menyemak akaun syarikat individu telah dimansuhkan dan kuasa BaFin dipertingkatkan. Pihak berkuasa kedua yang menyelia firma audit telah diperkukuh.

Ketua pengawalseliaan perakaunan BaFin, Thorsten Pötzsch tahun lepas menuduh juruaudit “terlalu dekat” dengan pelanggan dan meminta lebih “kesangsian profesional”. Unitnya telah mengeluarkan dua teguran awam untuk laporan kewangan 2019 Adler.

Semua ini telah meninggalkan kesannya. Juruaudit telah menjadi lebih selektif, meneliti bakal pelanggan lebih daripada masa lalu dan menolak beberapa yang dianggap “berisiko tinggi”. Jika sebuah syarikat mempunyai tadbir urus yang lemah, rekod yang lemah dan pengurusan yang bersemangat, ia berisiko ditinggalkan dalam keadaan dingin — khususnya, jika ia gagal dengan juruaudit mereka di khalayak ramai.

Dalam kes Adler, hubungan dengan juruaudit mereka KPMG mula memburuk semasa audit khas yang diberi mandat oleh syarikat selepas penjual pendek menuduh kumpulan penipuan dan transaksi pihak berkaitan. Adler enggan menyerahkan 800,000 e-mel kepada pasukan forensik KPMG, dengan menyebut “sebab undang-undang”. Kumpulan hartanah itu berhujah bahawa dokumen itu melibatkan perbincangan dengan peguam am dan peguam luarnya dan oleh itu mempunyai keistimewaan dari segi undang-undang – status yang akan diketepikan sekiranya dokumen itu diserahkan kepada firma Empat Besar.

KPMG, yang mendapati dalam audit forensiknya bahawa Adler mengalami kelemahan tadbir urus dan pematuhan yang meluas, kemudiannya enggan menandatangani keputusan 2021 syarikat itu. Pada bulan Mei tahun lalu, ia menjauhkan diri daripada pelanggan.

Selepas tender yang tidak berjaya untuk menggantikan KPMG, Adler berpaling kepada mahkamah Berlin yang mengembalikan semula KPMG. Tetapi firma Empat Besar masih enggan menerima mandat itu. Tiga bulan selepas penghujung tahun 2022, syarikat itu masih mencari penyelesaian kerana ia merupakan keperluan bagi penerbit kedua-dua saham dan bon di Jerman untuk mengaudit keputusan.

Marc Liebscher, seorang peguam yang berpangkalan di Berlin dan ahli lembaga kumpulan lobi pemegang saham runcit Jerman SdK, mengatakan bahawa juruaudit telah menjadi lebih berkuasa, tegas dan tidak memaafkan. “Imbangan kuasa antara juruaudit dan pelanggan mereka berubah secara asasnya,” katanya,

Kes Adler juga menyerlahkan jurang kawal selia dan satu yang tidak hanya ditemui di Jerman. Juruaudit melaksanakan tugas separa rasmi yang merupakan semak dan imbang yang penting dalam ekonomi kapitalis. Tetapi apa yang berlaku jika firma tidak menemuinya?

Syarikat tanpa juruaudit boleh dibiarkan gagal tetapi kebanyakan mereka memenuhi peranan penting. Satu penyelesaian adalah dengan membuat pelantikan juruaudit mahkamah mengikat secara sah. Walau bagaimanapun, mahkamah tidak boleh memutuskan kepercayaan bersama yang diperlukan untuk juruaudit menjalankan tugasnya dengan baik. Dan peguam mengatakan bahawa di bawah undang-undang Jerman, adalah sukar, jika tidak mustahil, bagi firma perakaunan untuk meninggalkan pelanggan di tengah-tengah audit. Lebih banyak pemikiran perlu dilakukan terhadap isu tersebut.

Walau bagaimanapun, satu perkara yang jelas – kerja keras Adler adalah amaran tentang kos yang tinggi yang dihadapi oleh syarikat jika ia menghadapi pertikaian dengan juruauditnya. Itu harus menguatkan tangan juruaudit dalam bertanya soalan yang sukar dan mencari semua bahan yang mereka perlukan untuk membentuk pertimbangan. Semoga juruaudit tersebut menyahut cabaran tersebut. Wirecard menunjukkan sebabnya.

olaf.storbeck@ft.com

berapa pengeluaran sgp hari ini

pembukaan sidney

totobet sidney hari ini

angka hk keluar

totobet hari ini