site

EY cuba menggunakan ‘jeda’ perpecahan untuk menentang pendedahan dalam tuntutan mahkamah NMC $2.7bn

Perniagaan UK EY telah cuba menggunakan “jeda” dalam pembahagian firma yang lebih luas dalam perniagaan audit dan perundingannya untuk menentang permintaan pendedahan dalam tuntutan undang-undang berbilion dolar.

Alvarez & Marsal, pentadbir bekas kumpulan hospital FTSE 100 NMC Health, sedang meneruskan tuntutan mahkamah bernilai $2.7 bilion terhadap EY UK kerana gagal menaikkan bendera merah sebagai juruaudit syarikat itu sebelum ia tumbang pada 2020 di tengah-tengah dakwaan penipuan. EY telah menafikan salah laku dan mempertahankan dakwaan itu.

Pentadbir meminta hakim pada hari Isnin untuk memaksa EY mendedahkan butiran kewangan atau perlindungan insuransnya, yang akan menunjukkan keupayaannya untuk membayar sebarang penalti yang berpotensi, sebelum meneruskan perpecahan global yang dirancang.

Tuntutan undang-undang itu tidak dijangka mencapai perbicaraan penuh sehingga tahun depan paling awal tetapi peguam pentadbir pada hari Isnin meminta Mahkamah Tinggi di London untuk memerintahkan EY mendedahkan butiran rancangan spin-off cabang perundingan globalnya, termasuk dalam UK, sekurang-kurangnya 28 hari sebelum ia memanggil undian pada transaksi atau, jika tiada undian, 28 hari sebelum pemisahan diteruskan.

“NMC menyimpan kebimbangan bahawa kesan pemisahan yang dirancang EY akan mengurangkan aset EY dan pendapatan masa depan supaya EY tidak dapat memenuhi hutang penghakiman yang besar (lebih daripada $2.7 bilion) yang akan timbul jika NMC diguna pakai,” kata pentadbir dalam penghujahan bertulis kepada mahkamah semasa perbicaraan awal hari Isnin.

“EY tidak memberikan apa-apa dalam cara pengesahan atau keselesaan bahawa selepas pemisahan itu, ia akan berada dalam kedudukan untuk memenuhi award ganti rugi dalam prosiding ini, termasuk dengan merujuk kepada perlindungan insurans EY,” tambah mereka.

Berurusan dengan potensi liabiliti undang-undang daripada tindakan undang-undang yang berkaitan dengan audit seperti NMC dan syarikat Jerman yang runtuh Wirecard telah menjadi salah satu rentetan isu yang menghalang rancangan EY untuk meneruskan pemecahannya.

Peguam bagi pentadbir NMC berkata mereka telah meminta EY mengesahkan bahawa ia mempunyai insurans untuk menampung jumlah yang dituntut oleh pentadbir NMC. Jika EY tidak dapat memberikan pengesahan ini, pentadbir berkata ia harus mendedahkan kedudukan aset bersihnya di UK, yang berjumlah £248 juta pada Julai 2021.

Pentadbir berkata bahawa jika aset bersih UK EY kurang daripada $2.7 bilion yang didakwa, ia harus mengesahkan bahawa ia tidak akan mengurangkan atau menghilangkan asetnya dengan memindahkan operasi auditnya “kurang daripada nilai pasaran penuh” atau membuat pengagihan kepada rakan kongsinya. Permintaan terakhir akan berkuat kuasa menghalang EY daripada membayar rakan kongsinya di UK, yang menerima imbuhan daripada keuntungan firma itu.

Peguam untuk EY, yang sebelum ini menyifatkan sebarang kaitan antara perpecahan dan kes mahkamah NMC sebagai “khayal”, dalam hujah bertulis pada hari Isnin bahawa firma itu telah bersetuju untuk memberikan “maklumat yang berkaitan” kepada pentadbir “dalam masa yang baik” sebelum sebarang berpecah. Bagaimanapun, mereka menambah bahawa ini adalah “pramatang dan tidak perlu” kerana perancangan untuk pemisahan “dijeda”, dan berkata permintaan pentadbir untuk mendapatkan maklumat harus ditolak atau ditangguhkan.

Kemajuan dalam perpecahan itu dihentikan selepas bos AS EY Julie Boland menghentikan prosiding bulan ini dengan memetik beberapa isu termasuk kemungkinan kesan perpecahan itu ke atas “kesihatan” perniagaan audit yang tinggal.

Kes undang-undang berkemungkinan memperhebat penelitian terhadap pecahnya operasi audit dan perundingan perniagaan, potensi kesan terhadap kualiti audit EY dan daya tahan kewangan firma audit yang tinggal selepas pemecahan.

Firma audit itu akan menjana keuntungan yang lebih kecil jika ia menjual perniagaan perundingnya tetapi telah berkata ia merancang untuk menggunakan sebahagian daripada hasil daripada spin-off untuk mengukuhkan kunci kira-kira dengan membayar hutang.

Perbicaraan diteruskan.

resultado sgp

result sdy

toto sdy

totobet sg