site

Evergrande bersedia untuk mengeluarkan garis masa penstrukturan semula yang terperinci

Pemaju hartanah China Evergrande bersedia untuk mengeluarkan garis masa baharu bagi proses penstrukturan semulanya yang tertangguh, kerana ia semakin menghampiri perjanjian dengan pelabur antarabangsa yang terjejas akibat kegagalan kumpulan itu.

Kemungkiran Evergrande pada 2021 mencetuskan krisis dalam sektor hartanah China yang telah menyumbang kepada pertumbuhan perlahan dalam ekonomi kedua terbesar dunia itu. Jualan hartanah jatuh 4 peratus tahun ke tahun pada Januari dan Februari, walaupun kadar penguncupan bertambah baik selepas Beijing melancarkan langkah sokongan.

Evergrande, yang mempunyai liabiliti $300bn, bergantung pada lebih daripada $20bn pinjaman antarabangsa untuk membiayai pengembangannya tetapi mengekalkan pelabur dalam kegelapan untuk tempoh yang lama berikutan kegagalannya membayar balik hutangnya. Ia berulang kali terlepas tarikh akhir yang ditetapkan sendiri untuk menggariskan rancangan penstrukturan semula.

Pada perbicaraan mahkamah Hong Kong pada hari Isnin, yang merupakan sebahagian daripada tuntutan mahkamah $110 juta yang dibawa oleh seorang pelabur pada Jun tahun lepas untuk menamatkan syarikat itu, pemaju berkata ia akan mengeluarkan lembaran penggal pada hari Rabu.

Evergrande berkata ia dijangka menandatangani perjanjian dengan pemiutang menjelang akhir bulan, sambil menambah bahawa penstrukturan semula mungkin akan berkuat kuasa mulai Oktober.

Kerajaan memulakan kempen penyahhargaan pada 2020, yang dikenali sebagai tiga garis merah, yang bertujuan untuk menyekat peminjaman pemaju selepas berdekad-dekad pertumbuhan yang didorong oleh urbanisasi. Bagaimanapun, dasar itu memberi tekanan kewangan yang ketara kepada pemaju.

Selepas gelombang kemungkiran awal pada tahun 2021, yang memberi tumpuan kepada industri hartanah China yang banyak memanfaatkan, Beijing telah memberi tumpuan terutamanya untuk menyelesaikan projek pembinaan yang terhenti di seluruh negara.

Pelabur Evergrande lazimnya menumpukan pada aset luar pesisir negara, termasuk anak syarikatnya yang tersenarai di Hong Kong, tetapi sering kecewa dengan kekurangan kemajuan daripada syarikat yang sangat tertumpu pada projek hartanah tanah besar.

Peguam Evergrande berkata semasa perbicaraan mahkamah bahawa syarikat itu merancang untuk melepaskan terma penstrukturan semulanya seawal hari Rabu sebagai asas untuk penstrukturan semula hutang luar pesisir. Mahkamah menetapkan 31 Julai untuk pendengaran petisyen penggulungan seterusnya.

Pemaju China yang ingkar lain, termasuk Fantasia, baru-baru ini telah menerbitkan cadangan penstrukturan semula mereka sendiri. Beijing akhir tahun lalu melancarkan saluran kredit baharu melalui sistem perbankan negeri, tetapi ia hanya disediakan kepada pemaju yang dianggap sebagai “berkualiti tinggi”. Sebahagian daripada pemaju tersebut telah kembali ke pasaran bon untuk meningkatkan lebih banyak hutang.

Evergrande masih belum mengeluarkan penyata kewangannya sejak dua tahun lalu dan dagangan dalam sahamnya telah digantung selama kira-kira setahun. Firma perakaunan global PwC telah meletak jawatan sebagai juruauditnya awal tahun ini atas pandangan berbeza mengenai penyata kewangan, syarikat itu mengumumkan pada Januari.

reult sgp

hasil pengeluaran sydney hari ini

toto sdy

hk malam ini keluar berapa

data.hk.4d