site

Eksekutif JPMorgan bergurau tentang kelakuan Jeffrey Epstein, dakwa Kepulauan Virgin AS

Eksekutif JPMorgan Chase didakwa bergurau mengenai minat Jeffrey Epstein terhadap gadis-gadis muda manakala pembiaya yang memalukan itu adalah pelanggan gergasi perbankan AS, peguam untuk Kepulauan Virgin AS telah mendakwa dalam pemfailan mahkamah baharu.

Tuduhan itu adalah sebahagian daripada tuntutan undang-undang berkembang yang dibawa oleh USVI, di mana Epstein mempunyai rumah, yang menuduh JPMorgan mendapat manfaat daripada operasi pemerdagangan seksnya semasa dia menjadi pelanggan bank itu sehingga 2013. Peguam untuk JPMorgan sebelum ini menyifatkan tuntutan itu sebagai tidak berbaloi .

Dalam aduan pindaan yang difailkan di New York pada hari Isnin, USVI mendakwa bahawa tingkah laku Epstein “sangat terkenal di JPMorgan sehingga eksekutif kanan bergurau tentang minat Epstein terhadap gadis muda”.

Pemfailan itu merujuk kepada e-mel 2008 kepada Mary Erdoes, yang kandungannya disunting. Erdoes, seorang veteran JPMorgan 27 tahun, mengendalikan bahagian pengurusan aset dan kekayaan tempat Epstein menjadi pelanggan.

JPMorgan enggan mengulas mengenai pemfailan itu. Dalam satu kenyataan bulan lalu, bank itu berkata Erdoes “sentiasa bertindak dengan tahap integriti dan profesionalisme tertinggi” dan telah “memaklumkan pelanggan ini 10 tahun lalu bahawa hubungannya dengan firma kami telah ditamatkan”.

JPMorgan menghadapi dua saman berhubung urusannya dengan Epstein, satu daripada USVI dan satu lagi dibawa oleh mangsa Epstein yang didakwa dikenali sebagai Jane Doe. Kedua-dua kes itu telah digabungkan untuk tujuan praperbicaraan, dengan tarikh perbicaraan sementara ditetapkan pada Oktober.

Erdoes telah disoal siasat secara bersumpah sebagai sebahagian daripada prosiding pra-perbicaraan. Minggu lalu, Financial Times melaporkan bahawa ketua eksekutif lama Jamie Dimon pada Mei juga akan dilucutkan jawatan, walaupun terdapat percubaan oleh bank untuk menghalangnya daripada perlu memberi keterangan.

Aduan USVI mengandungi komunikasi dalaman yang merujuk kepada “semakan Dimon”, ke dalam hubungan dengan Epstein, yang mana bank mengatakan ia tidak mempunyai rekod.

Jes Staley, bekas eksekutif kanan untuk JPMorgan, yang telah disaman bank itu dengan mendakwa dia menyembunyikan butiran hubungannya dengan Epstein dan pengetahuan tentang jenayah seks pembiaya yang memalukan itu, pada April juga akan dilucutkan jawatan. Staley terus mengetuai bank Barclays di UK, dan pergi berikutan penyiasatan kawal selia tentang cara dia mencirikan hubungannya dengan Epstein. Staley sebelum ini menafikan mempunyai sebarang penglibatan dalam jenayah Epstein atau menyalahgambar hubungan mereka.

Minggu lalu, USVI juga mengeluarkan sepina untuk dokumen kepada pengasas bersama Google Sergey Brin, serta Thomas Pritzker, pengerusi Hyatt Hotels, sebagai sebahagian daripada proses pengumpulan bukti dalam kes terhadap JPMorgan, kata orang yang terlibat secara langsung.

Berita sepina, yang turut dihantar kepada hartawan dan mogul media Mortimer Zuckerman dan ejen super Hollywood Michael Ovitz, pertama kali dilaporkan oleh The Wall Street Journal.

Ovitz dan Brin tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Wakil untuk Hyatt tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas bagi pihak Pritzker, begitu juga wakil untuk salah satu organisasi dermawan Zuckerman.

Tujuan sepina tidak diketahui. Aduan USVI telah mendakwa bahawa selain mendepositkan wangnya sendiri di JPMorgan, Epstein membantu memperkenalkan pelanggan kaya kepada bank.

resulf sgp

result sdy

totobet data sydney

info hk

pengluaran sgp