site

DRC berkata penyeludupan mineral Rwanda menelan belanja hampir $1 bilion setahun

Republik Demokratik Congo berkata ia kehilangan hampir $1 bilion setahun dalam mineral yang diseludup secara haram ke Rwanda, ketika ia menyatakan semula gesaannya agar sekatan antarabangsa dikenakan ke atas kerajaan Kigali.

Nicolas Kazadi, menteri kewangan DRC, berkata Rwanda tahun lepas mengeksport hampir $1 bilion emas, timah, tantalum dan tungsten, walaupun daerah itu mempunyai sedikit deposit mineralnya sendiri. “Semuanya datang dari DRC – itu jelas,” katanya kepada Sidang Kemuncak Komoditi FT di Lausanne. “Ia bukan sahaja dakwaan, ia adalah bukti.”

Kinshasa telah lama menuduh Rwanda merompak sumber aslinya dengan menyokong M23, sebuah kumpulan bersenjata yang menyambung semula pertempuran pada akhir 2021. Presiden DRC Felix Tshisekedi baru-baru ini menggesa pemimpin Perancis yang melawat Emmanuel Macron untuk mengambil langkah ekonomi terhadap Rwanda kerana didakwa menyokong M23, yang telah melancarkan pemberontakan kejam di seluruh timur DRC.

“Kami masih menunggu sekatan itu,” kata Kazadi, sambil menambah bahawa objektif utama M23 adalah untuk mengambil mineral DRC dan menyedutnya ke sempadan. “Kami sangat terkejut melihat tiada sekatan [for Rwanda]bahkan bukan permulaan sekatan.”

Setiausaha negara AS Antony Blinken memberitahu Presiden Rwanda Paul Kagame pada Disember bahawa sebarang “sokongan luar kepada kumpulan bersenjata bukan negara di DRC mesti ditamatkan, termasuk bantuan Rwanda kepada M23”, menurut jabatan negara AS.

Rwanda telah berulang kali menafikan dakwaan bahawa ia menyokong M23. Jurucakap kerajaan Rwanda tidak segera menjawab permintaan untuk komen. M23 juga menafikan disokong oleh Rwanda.

Pekerja menyediakan coltan di Republik Demokratik Congo © Michael J Kavanagh/Bloomberg

DRC mempunyai beberapa sumber semula jadi yang paling banyak di dunia. Jahitan mineral yang kaya yang mengalir di sepanjang sempadan DRC dengan Uganda dan Rwanda memegang sejumlah besar emas dan beberapa deposit tantalum terbesar di dunia, juga dikenali sebagai coltan, yang dilombong dengan tangan dan digunakan dalam pembuatan peranti elektronik.

DRC mengeksport 2,220 tan coltan tahun lepas, meningkat 54 peratus daripada 2021. Eksport emas rasmi turun 11 peratus kepada lebih 28 tan, walaupun eksport emas sebenar dianggap lebih tinggi.

Perbendaharaan AS telah menganggarkan bahawa lebih daripada 90 peratus emas DRC “diseludup” ke negara termasuk Rwanda dan Uganda, di mana ia ditapis dan dieksport, terutamanya ke Emiriah Arab Bersatu. Amerika Syarikat tahun lalu mengizinkan pemilik kilang penapisan emas Uganda atas dakwaan penglibatannya dalam perdagangan haram itu, yang menurut penganalisis adalah pemacu penting dalam konflik berpanjangan di timur DRC.

Dalam usaha menangani masalah itu, kerajaan DRC pada Januari melancarkan usaha sama dengan syarikat yang berpangkalan di UAE untuk mengeksport emas DRC yang dilombong menggunakan tangan ke kilang penapisan di Teluk.

Kazadi berkata usaha sama itu, Primera Gold DRC, yang akhirnya menyasarkan untuk mengeksport satu tan emas DRC yang diperakui setiap bulan, telah mengeksport 454kg emas sejak ia mula beroperasi pada Januari.

“Apa yang kami cuba lakukan sekarang dengan Emirates ialah salah satu respons yang kami berikan [to the conflict] dari segi ekonomi,” katanya, sambil menambah bahawa “kami masih memerlukan tindak balas lain, termasuk sekatan”.

Kagame sering mengekalkan hubungan dua hala yang kukuh dengan rakan kongsi barat, termasuk UK, walaupun bukti bocor daripada penyiasat PBB mengenai penglibatan negaranya dalam pertempuran di DRC.

Kerajaan Britain bersetuju membayar Rwanda £120 juta untuk mengambil pencari suaka untuk penempatan semula dalam usaha menghalang mereka daripada pergi ke UK, satu rancangan yang dikritik secara meluas oleh ahli politik pembangkang dan kumpulan hak asasi manusia.

resil sgp

pengeluaran sidny

sidney sidney

hongkong malam ini keluar

data pengeluaran sgp