site

Doktor muda di England mengumumkan mogok 96 jam selepas perbincangan gaji gagal

Doktor muda di England akan keluar selama 96 jam mulai 11 April, Persatuan Perubatan British telah mengumumkan, dalam peningkatan ketara dalam perjuangan mereka untuk kenaikan gaji 35 peratus.

Dr Vivek Trivedi dan Dr Robert Laurenson, pengerusi bersama jawatankuasa doktor muda BMA, berkata semasa perbincangan minggu ini setiausaha penjagaan kesihatan dan sosial Steve Barclay telah “gagal membuat sebarang tawaran yang boleh dipercayai” dan mereka telah “menyimpulkan bahawa kerajaan tidak serius untuk menyelesaikan pertikaian”.

Pemimpin kesihatan menyatakan kebimbangan mengenai kesan pemberhentian satu lagi, selepas mogok 72 jam awal bulan ini mengakibatkan pembatalan lebih daripada 175,000 pelantikan dan operasi – setakat ini pemberhentian paling mengganggu dalam gelombang tindakan industri oleh pekerja NHS yang bermula pada tahun pertengahan bulan Disember.

“Ini mengancam gangguan terbesar dari pembubaran NHS setakat ini,” kata Saffron Cordery, timbalan ketua eksekutif di NHS Providers, yang mewakili pemimpin kesihatan. Seharusnya “tidak ada keraguan tentang skala kesan ke atas pesakit, kakitangan dan NHS”, tambahnya, dengan mengatakan “sangat mengecewakan” bahawa perbincangan antara kedua-dua pihak telah terputus.

Dia menegaskan bahawa pemberhentian itu akan serta-merta selepas empat hari hujung minggu cuti bank Paskah, “bermakna permintaan akan meningkat sebelum mogok bermula”.

Pemimpin doktor muda menuduh kerajaan “[dragging] kakinya pada setiap peluang. Ia tidak mengemukakan sebarang tawaran yang boleh dipercayai dan enggan menerima bahawa terdapat sebarang kes untuk pemulihan gaji, menyifatkan permintaan pusat kami sebagai ‘tidak realistik’ dan ‘tidak munasabah’.”

Dalam surat kepada Barclay, mereka menuduhnya menghasilkan “senarai tambahan prasyarat yang tidak boleh diterima” semasa mesyuarat pada hari Rabu, dan “menjangkakan kami menerimanya di sana dan kemudian”.

Mereka juga berkata beliau telah memberi taklimat kepada media walaupun telah meminta perunding BMA untuk merahsiakan perbincangan, mendakwa beliau telah mencipta “defisit dalam amanah”.

Jabatan Kesihatan dan Penjagaan Sosial berkata Barclay telah bertemu jawatankuasa doktor muda “dengan harapan memulakan perbincangan yang membina untuk menyelesaikan pertikaian semasa”.

Ia menambah bahawa kesatuan itu telah meletakkan prasyarat pada perbincangan mengenai kenaikan gaji sebanyak 35 peratus, yang disifatkannya sebagai “tidak munasabah”, dan berkata pintu kerajaan tetap “terbuka kepada perbualan yang membina” seperti yang dilakukan dengan kesatuan kesihatan lain.

Tidak seperti jururawat dan pekerja ambulans, doktor muda tidak bersetuju untuk mengecualikan kawasan seperti kecemasan dan penjagaan kritikal daripada pemberhentian.

Matthew Taylor, ketua eksekutif Konfederasi NHS, yang mewakili organisasi kesihatan di England, Wales dan Ireland Utara, memberi amaran tindakan terbaharu itu akan menjadi “tamparan kepada usaha pemimpin untuk menangani tunggakan, dan tindakan perindustrian selanjutnya akan memberi kesan yang ketara kepada penjagaan pesakit”.

Beliau berkata pemimpin hospital mengharapkan hasil yang serupa dengan rundingan dengan kesatuan NHS yang lain, kesemuanya kecuali satu daripadanya minggu lalu mengesyorkan ahli mereka menerima tawaran gaji meliputi kedua-dua tahun kewangan semasa dan 2023-24.

Perkara yang merumitkan ialah pemimpin amanah tidak mungkin dapat memanggil semula perunding untuk mengisi kekosongan rota, disebabkan ramai yang telah mendapat cuti daripada menyediakan perlindungan semasa mogok pertama.

“Ini menimbulkan cabaran besar kepada perkhidmatan yang telah disediakan dengan mempunyai terlalu sedikit kakitangan, jadi satu lagi pemergian menimbulkan risiko sebenar kepada keselamatan pesakit,” tambah Taylor. Kerajaan “mesti bertindak tegas untuk menyediakan insentif yang bermakna untuk membuat doktor muda mempertimbangkan semula dan kembali ke meja”.

Secara berasingan, Persatuan Perunding dan Pakar Hospital yang lebih kecil mengumumkan mogok serentak sendiri oleh doktor muda.

Presiden HCSA Dr Naru Narayanan berkata: “Ini bukan mengenai kesatuan sekerja yang tidak bermain bola, ia adalah mengenai memandang rendah secara sambil lewa terhadap kekuatan perasaan di lapangan dan impak gaji yang semakin berkurangan terhadap perkhidmatan.”

totobet net sgp

keluaran sdy hari ini

lagu togel sdy

hasil togeĺ hongkong

totobet singapura