site

Dimon/bank AS: penjaga galaksi mengalahkan tuan alam semesta

Bank ialah syarikat swasta yang mencari keuntungan. Tetapi menurut Jamie Dimon, mereka juga merupakan barang awam. Dia mempunyai banyak perkara untuk diperkatakan mengenai perkara itu dalam surat tahunannya yang meluas kepada para pemegang saham.

Masa yang tepat untuk bos lama JPMorgan, bank terbesar di Amerika, untuk mengkaji peranan bank. Kesusahan kewangan telah melanda sektor ini, daripada Silicon Valley Bank di California hingga Credit Suisse di Switzerland.

Dimon sentiasa menegaskan bank harus menyokong pelanggan, walaupun itu bukan pilihan yang paling menguntungkan. Dalam senarai terbaharunya, dia menegaskan bahawa apabila bank bayangan berkembang pesat, peminjam tradisional masih boleh dipercayai untuk perkhidmatan yang tidak tersedia di tempat lain.

Jika itu benar, pengawal selia dan penggubal dasar mempunyai jarum yang sempit untuk tidak menggalakkan pengambilan risiko yang berlebihan tanpa menjejaskan daya maju sektor tersebut.

Dimon menegaskan bahawa bank dengan kos modal sebanyak 10 peratus masih boleh menghasilkan pinjaman dan memperoleh pulangan sebanyak 12 peratus daripadanya — dengan mengandaikan sepuluh kali leverage pada kunci kira-kira). Itu nampaknya perniagaan yang baik dan seperti komoditi. Tetapi Dimon menegaskan bahawa kenaikan kadar faedah boleh menghancurkan perdagangan sedemikian dengan mudah.

Sebaliknya, Dimon melihat aktiviti pusat bank sebagai mewujudkan “nilai francais”. Ini melibatkan membina hubungan dengan pelanggan yang mana yuran untuk perkhidmatan ringan aset dan ringan modal diperoleh. Beliau percaya bank yang mempunyai cawangan fizikal dan ramai pekerja adalah yang terbaik.

Tetapi dia berkata perubahan peraturan telah menjadikan kesetiaan lebih sukar. Dalam bidang penting seperti perdagangan sekuriti Perbendaharaan, peraturan modal dan perakaunan adalah beban tertentu.

Oleh itu Dimon menyeru agar bank menjadi “boleh dilabur” – mampu memperoleh pendapatan yang mencukupi untuk pemegang saham mengeluarkan modal. Dua dilema wujud kekal. Deposit bank adalah liabiliti yang murah tetapi berpotensi tidak boleh dipercayai. Dan masalah individu satu bank boleh merebak dengan cepat.

Dimon menyimpulkan bahawa bank adalah “penjaga” sistem kewangan walaupun bank bayangan dan fintech yang menceroboh mengurangkan kepentingan keseluruhannya.

Orang sinis akan mencemuh hak jelas Dimon — dan tontonan yang tidak asing lagi dari bos bank yang merungut tentang peraturan. Walau bagaimanapun, analisis Dimon pada asasnya betul. Ahli politik dan pengawal selia mesti mengambil kira daya maju perbankan tradisional dalam keadaan semula krisis baru-baru ini pasti akan memberi inspirasi.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

resul singapur

minta pengeluaran sdy

sidney sidney

keluaran hongkong malam

pengeluaran sgp 2022