site

Decathlon melabur dalam dorongan India

Peruncit sukan Perancis Decathlon menggandakan ke atas India, melabur dalam pembuatan di negara Asia selatan itu kerana ia kelihatan untuk memanfaatkan pasaran yang berkembang pesat dan mempelbagaikan pangkalan pengeluaran globalnya.

Kumpulan itu, yang merupakan peruncit olahraga ketiga terbesar di dunia selepas Adidas dan Nike mengikut jualan, berkata bahawa ia akan melabur €100 juta dalam tempoh lima tahun akan datang ke dalam operasi runcit, logistik dan pembuatannya di negara ini.

“Memandangkan India semakin banyak menghasilkan untuk India, ia juga boleh menghasilkan lebih banyak lagi untuk dunia”, kata Barbara Martin Coppola, ketua eksekutif gergasi barangan sukan itu, yang mempunyai 1751 cawangan di 72 negara. Daripada jumlah ini 104 berada di India.

Daripada produk yang dijualnya di India, syarikat itu pada masa ini mengeluarkan 60 peratus dalam negara, yang mana ia menyasarkan untuk meningkat kepada 85 peratus menjelang 2026. Pembuatan India kini menyumbang 8 peratus daripada pengeluaran global Decathlon — jumlah yang sedang dicari untuk berkembang pada tahun-tahun akan datang.

Komen Martin Coppola dibuat ketika syarikat itu melaporkan pertumbuhan jualan global sebanyak 12 peratus kepada €15.4 bilion pada 2022, dengan keuntungan bersih meningkat 1 peratus kepada €923 juta.

Syarikat itu dimiliki secara persendirian oleh keluarga Mulliez Perancis utara yang terkenal, yang empayar runcitnya turut merangkumi peruncit DIY Leroy Merlin dan pasar raya Auchan, yang bersama-sama memperoleh pendapatan sebanyak €40 bilion pada 2021.

Martin Coppola di pusat reka bentuk Decathlon. Kumpulan itu juga melabur di China, di mana ia mempunyai 200 kedai © Magali Delporte/FT

Seperti kebanyakan syarikat barat, Decathlon berada di bawah tekanan awam untuk keluar dari Rusia berikutan pencerobohan Vladimir Putin ke atas Ukraine. Decathlon mengumumkan ia “menggantung” operasi di negara itu berikutan sekatan dan rak tidak lama kemudian menjadi kosong dengan syarikat itu tidak dapat menyimpan semula.

“[Decathlon] kedai ditutup, kami tidak menjual sebarang barangan dari Decathlon di Rusia,” tambah Martin Coppola, yang enggan mengulas sama ada syarikat itu ingin menjual aset Rusianya. “Kami sedang melihat pilihan,” katanya.

Auchan dan Leroy Merlin telah berada di bawah pengawasan atas keputusan mereka untuk kekal di Rusia manakala banyak syarikat barat lain menarik diri. Leroy Merlin minggu lalu tunduk kepada tekanan dan mengumumkan rancangan untuk menjual asetnya di Rusia kepada pengurusan tempatan.

Bagaimanapun, keputusan oleh satu syarikat kumpulan tidak secara automatik bermakna perubahan dalam polisi di pihak lain, Martin Coppola memberi amaran. “Kumpulan itu menghormati autonomi setiap syarikat, jadi sementara Decathlon telah digantung sejak itu [the] hari-hari awal itu tidak berlaku untuk syarikat sepupu lain,” katanya.

Mana-mana syarikat yang mengumumkan rancangan untuk menarik diri sepenuhnya dari Rusia kini mesti berdepan dengan syarat baharu bahawa mereka yang menjual aset Rusia dan keluar dari negara itu akan diwajibkan untuk membuat derma terus kepada negara itu, bersamaan dengan 10 peratus daripada nilai jualan.

Walaupun ketegangan geopolitik yang semakin meningkat, Martin Coppola berkata bahawa Decathlon “memandang panjang” mengenai hubungan dengan China dan akan terus melabur di negara itu, di mana mereka memiliki empat kilang dan 200 kedai fizikal.

“China bagi kami juga merupakan salah satu negara yang paling maju secara digital di dunia. Adalah penting bagi Decathlon untuk terus berkembang pada kelajuan China,” katanya, sambil menambah bahawa satu perlima daripada €1.2 bilion jualan peruncit di China pada 2022 adalah dalam talian, didorong oleh sekatan bergulir di seluruh negara.

Jualan peralatan gim di rumah seperti treadmill dan basikal pegun jatuh pada tahun lepas kerana sekatan Covid akhirnya ditarik balik di kebanyakan dunia. Walau bagaimanapun, permintaan untuk peralatan sukan luar dan khususnya sukan raket acar dan dayung “meletup”. Decathlon juga mengumumkan awal minggu ini bahawa ia akan memperkenalkan perkhidmatan penyewaan untuk produk seperti basikal, raket tenis dan kayak.

totobet result sgp

pengeluaran sydney togel

totobet syd

toto hongkong pengeluaran hari ini

sgp totobet