site

Dana kredit meneliti buku pinjaman Bank Silicon Valley yang ‘mitos, sangat besar’

Memandangkan pelabur kredit swasta menyiasat portfolio pinjaman $74bn Silicon Valley Bank, mereka mendapati bahagian besar yang tidak semuanya menarik.

Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan melelong buku pinjaman dan bahagian lain pemberi pinjaman California selepas operasi bank membawa kepada keruntuhannya bulan ini. Selepas gagal mencari bank terkawal yang sanggup membeli bank komersial SVB secara keseluruhan, pengawal selia dalam beberapa hari kebelakangan ini membuka “bilik data” kepada bakal pembeli lain sebelum tarikh akhir hari Jumaat untuk membuat tawaran mereka.

Blackstone, Apollo, Carlyle, Sixth Street dan Rakan Kongsi Pelaburan HPS adalah antara kumpulan pelaburan alternatif yang memeriksa pinjaman SVB untuk menyediakan tawaran yang mungkin, kohort yang kebanyakannya telah dikecualikan daripada bilik data semasa lelongan awal FDIC untuk SVB, menurut orang yang mempunyai pengetahuan perkara itu.

Tetapi komposisi portfolio menunjukkan bahawa beberapa jenis pinjaman akan menerima permintaan yang jauh lebih lemah daripada yang lain.

“FDIC benar-benar dalam situasi yang mencabar,” kata seseorang yang terlibat dalam proses pembidaan. Ia adalah “buku perniagaan yang unik berbanding buku perniagaan yang lain [bank]”.

Bahagian terbesar buku pinjaman, bernilai $41.3bn pada akhir tahun 2022, terdiri terutamanya daripada apa yang dipanggil talian langganan SVB yang ditawarkan kepada dana modal teroka dan ekuiti persendirian. Ia juga boleh menjadi yang paling sukar untuk dijual oleh FDIC, kata beberapa orang yang mengkaji buku pinjaman itu.

Talian langganan membantu merapatkan tempoh antara apabila dana membeli syarikat atau membuat pelaburan, dan apabila dana itu menerima tunai ia telah dijanjikan daripada penyokong, biasanya endowmen, pencen dan dana kekayaan negara.

Penjualan talian langganan adalah rumit oleh tiga faktor, kata orang yang mempunyai pengetahuan tentang buku pinjaman. Pertama, hasil mereka secara amnya kurang daripada pulangan yang dijanjikan dana kredit swasta yang besar kepada pelabur mereka.

Kedua, pinjaman tidak dinilai oleh agensi penarafan kredit utama, yang berpotensi menghalang tawaran yang berpotensi daripada syarikat insurans yang mencari aset penarafan. Ketiga, bank besar termasuk Wells Fargo dan Citigroup telah mengurangkan semula perniagaan saluran langganan mereka, menjadikan mereka kurang berkemungkinan untuk membida pinjaman ini.

Pemberi pinjaman talian langganan saingan berkata mereka telah menerima panggilan daripada beberapa pelanggan SVB sejak bank itu runtuh, tetapi mendapati kos pinjaman yang ditawarkan SVB jauh lebih baik daripada apa-apa yang mereka sanggup sediakan, kadangkala sebanyak 1 atau 2 mata peratusan.

SVB juga mempunyai kira-kira $6.7 bilion pinjaman kepada syarikat peringkat awal dan pertumbuhan yang sebelum ini diberi amaran dalam pemfailan sekuriti mungkin hanya akan dibayar balik pada peristiwa yang dipanggil keluar, seperti tawaran awam permulaan atau penjualan syarikat. Tetapi dengan pasaran kewangan yang kebanyakannya ditutup kepada pengapungan baru dan banyak syarikat bergelut untuk mencari pelabur yang bersedia untuk mengepam wang baharu, risiko hutang menjadi persoalan.

“Tiada [reason] untuk mempercayai ini adalah pinjaman yang tidak baik,” kata seorang yang terlibat dalam lelongan itu. “Mereka baru sahaja mendapat pemilik yang buruk.”

Pelabur kredit memberi tumpuan kepada pinjaman bernilai kira-kira $10 bilion hingga $12 bilion yang SVB telah buat kepada syarikat seperti rangkaian pejabat doktor Oak Street Health, kumpulan robotik Automation Anywhere dan kumpulan fintech DailyPay, yang membantu syarikat membayar pekerja mereka setiap hari.

Baki buku itu adalah sebilangan kecil keping termasuk $1.2 bilion pinjaman kepada kilang wain, $10.5 bilion pinjaman kepada pelanggan bank swastanya – kebanyakannya gadai janji dan talian kredit ekuiti rumah – dan perniagaan pinjaman $2.6 bilion yang agak kecil kepada sebenar komersial. projek estet.

Oleh kerana bidaan digabungkan, pelabur kredit swasta dikatakan menjangkakan perkongsian dengan firma modal teroka, kedai hutang bermasalah dan bank tradisional, memandangkan kepelbagaian pinjaman itu.

“Ada buku pinjaman mitos yang sangat besar ini,” kata seorang yang terlibat dalam proses itu. “Ia rumit kerana ia besar. Semua orang berkeliaran, mencari pasangan atau memerlukan bahagian insurans.”

Buku pinjaman itu hanyalah sebahagian daripada jualan yang diatur oleh FDIC kerana ia juga mencari pembeli bank persendirian SVB. Secara berasingan, penasihat kepada syarikat induk SVB, SVB Financial, yang memfailkan perlindungan kebankrapan minggu lepas, sedang mencari pembida untuk bank pelaburan dan cabang pelaburan modal terokanya.

Pelabur juga memerhati bagaimana FDIC dan penasihatnya di Piper Sandler cuba menjual portfolio besar SVB bagi bon Perbendaharaan dan sekuriti bersandarkan gadai janji, dan sama ada bank atau pelabur lain akan datang untuk membida aset tersebut pada harga diskaun.

Peniaga terkejut dengan fakta bahawa lelongan berasingan yang dijalankan FDIC untuk Signature Bank, yang diambil alih awal bulan ini, berakhir dengan pengawal selia mengekalkan portfolio hartanah yang besar selepas ia menjual sebahagian daripada bank itu kepada New York Community Bancorp. Ia memberi isyarat kepada sesetengah pelabur kredit kesukaran yang dihadapi FDIC kerana ia kelihatan menjual aset bank.

FDIC pada Isnin berkata ia telah menerima “minat yang besar daripada pelbagai pihak” untuk SVB dan asetnya dan ia memerlukan lebih banyak masa untuk meneroka pilihan. Ia berharap untuk menjual sebahagian besar SVB kepada satu bank terkawal.

Pengawal selia berkata ia menjangkakan akan mengumumkan keputusan mengenai lelongan hujung minggu ini.

“Setiap kali ada krisis, semua orang fikir ada peluang besar untuk kami, dan pengalaman saya . . . mungkin,” kata seorang yang meneliti buku pinjaman SVB. “Apabila anda berurusan dengan institusi kewangan terkawal, perkara terakhir yang berlaku ialah pengawal selia itu menandatangani tawaran dalam jualan kebakaran.”

resil sgp

pengeluaran sidney kemarin

totobet data sidney

keluar hk togel hari ini

pengeluaran singapore