site

Daerah terkaya di China mengalami kemerosotan eksport apabila ketegangan AS melanda kilang

Pekerja di salah satu hab eksport paling sibuk di China sedang bergelut untuk mendapatkan pekerjaan apabila prospek ekonomi global semakin lemah dan ketegangan dengan AS mendorong pengeluar untuk memindahkan kilang di luar China.

Daerah Kunshan, 50km dari Shanghai di wilayah Jiangsu di China, dahulunya mempunyai gaji sehingga 30 peratus lebih tinggi daripada di wilayah pedalaman yang kurang membangun, terima kasih kepada beribu-ribu pengeluar kontrak yang memasang komponen kritikal di sana.

Dengan hampir 1 juta orang, Kunshan mempunyai 1,529 pengeluar tertumpu eksport dari Taiwan sahaja dan dikenali sebagai daerah terkaya di China.

Tetapi syarikatnya mengurangkan, pemilik kilang dan kumpulan logistik berkata, sebagai tindak balas kepada penurunan eksport, yang telah memacu pertumbuhan ekonomi China melalui wabak itu. Eksport China telah merosot dari segi dolar selama lima bulan berturut-turut sejak Oktober lalu apabila pembeli barat mengurangkan pesanan di tengah-tengah inflasi yang tinggi dan prospek ekonomi yang suram.

Kelesuan Kunshan mencerminkan cabaran yang dihadapi oleh ekonomi yang diterajui eksport China apabila negara itu bangkit daripada sekatan wabak selama tiga tahun, dan ketika pembuat dasar bergelut untuk mencari enjin pertumbuhan lain untuk mengimbangi kemerosotan dalam perdagangan asing.

Jumlah pekerja kilang telah menyusut dan syarikat telah mengurangkan gaji setiap jam sehingga satu pertiga, menurut beberapa perekrut, manakala bonus pendaftaran yang lumayan telah dibatalkan. Banyak kilang telah mula menolak pemohon yang lebih tua, kerana pesanan yang berkurangan menyebabkan lebihan bekalan buruh, membalikkan trend era pandemik apabila kilang meningkatkan pengambilan pekerja untuk memenuhi permintaan yang kukuh.

Kelemahan pasaran buruh telah diburukkan lagi oleh pengeluar Taiwan, majikan terbesar di daerah itu, memindahkan pengeluaran ke negara lain untuk mengehadkan pendedahan mereka kepada ketegangan AS-China. Pentadbiran Biden telah berusaha untuk mendapatkan rantaian bekalan elektronik kritikal, seperti yang dipasang di Kunshan, atas alasan keselamatan negara, mendesak syarikat Amerika dan sekutunya untuk menjalankan operasi semula dan menyekat perdagangan dengan China.

“Kunshan berhutang kepada peningkatannya kerana kemasukan pengeluar Taiwan,” kata Dan Wang, ketua ekonomi China di Hang Seng Bank China. “Syarikat-syarikat ini kini telah menjadi penghambat pertumbuhan.”

Walaupun tinjauan rasmi telah melaporkan peningkatan dalam aktiviti ekonomi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan pembuatan dan eksport dalam terma mata wang tempatan meningkat dalam dua bulan pertama tahun ini, pemulihan tidak disaring kepada syarikat dan pencari kerja.

Gaji di pengilang Taiwan di Kunshan telah jatuh kepada kurang daripada Rmb19 ($2.75) sejam daripada lebih daripada Rmb25 setahun yang lalu. Daripada membayar bonus tandatangan sehingga Rmb10,000 ($1,450), banyak kilang telah mula mengenakan bayaran untuk menyaring pemohon.

Pembukaan pekerjaan juga telah merosot kerana banyak majikan telah mengetatkan had umur untuk pekerja tidak mahir. Foxconn Kunshan, pengeluar kontrak Apple Taiwan yang terkemuka, kini memerlukan pemohon untuk jawatan peringkat kemasukan berumur di bawah 40 tahun, berbanding 45 tahun lalu.

“Kami tidak mempunyai jawatan yang mencukupi untuk begitu ramai pencari kerja,” kata Chen Jian, seorang perekrut yang bekerja dengan pengeluar kontrak di Kunshan.

James Gao, pemilik kumpulan logistik berasaskan Kunshan yang bekerja dengan Foxconn dan Pegatron, satu lagi pengeluar kontrak Apple Taiwan, berkata penghantaran telah menurun sekurang-kurangnya satu pertiga pada suku pertama 2023 berbanding tahun sebelumnya.

“Pemandu kami pernah menghadapi masalah mencari tempat letak kereta di pelabuhan Shanghai,” kata Gao. “Sekarang tempat letak kereta separuh kosong.”

Gao menambah bahawa beberapa pelanggan kilang Taiwannya, yang kebanyakannya melayani jenama elektronik pengguna barat, telah mula memperuntukkan beberapa pesanan kepada kemudahan di Vietnam dan India kerana ketegangan geopolitik mendorong mereka untuk mempelbagaikan.

“Jika sebuah kilang Kunshan boleh mendapat pesanan $10 bilion daripada Apple atau Dell pada masa lalu, kini ia mendapat $8 bilion dan selebihnya pergi ke Vietnam,” katanya.

Memandangkan permintaan untuk pembuatan margin rendah berkurangan, Kunshan telah mula memikat pelabur asing dengan permintaan teknologi yang lebih tinggi dan memberi tumpuan kepada jualan tempatan untuk merangsang pertumbuhan. Strategi itu telah menarik beberapa syarikat terima kasih kepada rantaian bekalan Kunshan yang mantap dan berdekatan dengan Shanghai, pasaran pengguna mewah terbesar China dan hab untuk penyelidikan dan pembangunan teknologi.

Bernd Reitmeier, pengasas Startup Factory, sebuah inkubator perniagaan berasaskan Kunshan untuk pengeluar Eropah, meramalkan keahlian akan berkembang tahun ini apabila syarikat berusaha untuk memanfaatkan ekonomi kedua terbesar di dunia.

“Motivasi untuk syarikat kami datang ke China adalah untuk menyetempatkan pembuatan dan menjual ke pasaran China. . . Akibatnya, mereka tinggal di Kunshan,” kata Reitmeier. “Ini berbeza dengan syarikat Taiwan yang akan meneruskannya.”

Walau bagaimanapun, aliran masuk mungkin tidak mencukupi untuk mengimbangi kekurangan daripada pengeluar kontraktor Kunshan. Pada Januari, Chen Liyan, Datuk Bandar Kunshan, berkata daerah itu menjangkakan pelaburan asing $1.1 bilion tahun ini, penurunan daripada $1.7 bilion pada 2022. Chen juga menetapkan sasaran pertumbuhan untuk perdagangan asing sifar untuk 2023, berikutan penguncupan 3 peratus tahun lepas .

“Kita perlu lebih realistik mengenai unjuran pelaburan dan perdagangan asing” memandangkan persekitaran ekonomi yang berubah, kata seorang pegawai tempatan yang enggan namanya disiarkan. “Hari-hari pertumbuhan pesat telah berlalu untuk kebaikan.”

Bagi pencari kerja, gambarannya suram. Wang Liming, seorang pekerja asing berusia 40 tahun dari wilayah Henan tengah, mengalami kekurangan dalam kekosongan pekerjaan dan kejatuhan gaji apabila dia tiba di Kunshan bulan ini.

“Saya fikir berakhirnya sifar-Covid akan menjadikan hidup saya lebih mudah,” kata Wang di luar pertukaran buruh di pusat bandar Kunshan. “Bukan begitu. Saya terpaksa mengambil potongan gaji yang mendalam untuk terus bekerja.”

Laporan tambahan oleh Andy Lin di Hong Kong

ceklis sgp

pengeluaran sydney kemarin

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

hk kemarin

sgp hari ini yang keluar