site

CVC dan Elliott membida jadual untuk sebahagian daripada rantaian Cineworld yang bergelut

CVC Capital Partners dan Elliott Management adalah antara pelamar yang telah membentangkan bidaan untuk sebahagian daripada Cineworld, kerana rangkaian pawagam yang dibebani hutang merancang untuk keluar daripada prosiding kebankrapan.

Kumpulan belian CVC dan dana lindung nilai Elliott kedua-duanya membuat tawaran untuk perniagaan Israel dan Eropah timur Cineworld, menurut dua orang yang biasa dengan perkara itu. Tawaran pertama kali dilaporkan oleh Sky News.

Bulan lalu, Joshua Sussberg, seorang peguam yang bertindak untuk Cineworld, memberitahu mahkamah muflis AS di Texas bahawa pengendali pawagam yang bergelut itu telah menerima “banyak tawaran” untuk operasinya di luar AS dan UK tetapi hanya “sesetengah kepentingan strategik” dalam perniagaan penuhnya. .

Cineworld — yang memiliki 128 pawagam di UK di bawah jenama Cineworld dan Picturehouse dan 511 pawagam di AS di bawah jenama Regal — turut mengendalikan Cinema City merentasi enam negara di Eropah timur dan Planet Cinema di Israel.

Kedua-dua CVC dan Elliott telah mencurahkan wang ke dalam sektor riadah dalam beberapa tahun kebelakangan ini. CVC memegang kepentingan dalam kejohanan ragbi antarabangsa Six Nations dan pengendali taman percutian UK Away Resorts, setelah memiliki Sky Bet dan Formula Satu sebelum ini. Awal bulan ini, Elliott melabur dalam pengembangan rangkaian sushi UK Wasabi.

CVC dan Elliott tidak membentangkan bidaan untuk operasi Cineworld di AS dan UK, dua pasaran terbesar rantaian itu. CVC, Elliott dan Cineworld enggan mengulas.

Cineworld, yang memasuki perlindungan kebangkrutan Bab 11 September lalu selepas merosot di bawah hutang bersih dan liabiliti pajakan sebanyak $8.8 bilion, sebelum ini berkata ia mendorong penjualan keseluruhan perniagaannya.

Tetapi seseorang yang hampir dengan proses muflis berkata: “Bukan idea bodoh untuk memikirkan menjual sebahagian daripada perniagaan untuk mengurangkan jumlah modal baharu yang diperlukan” apabila “syarikat itu muncul daripada muflis dalam beberapa bulan akan datang”.

Tarikh akhir tawaran akhir ditetapkan untuk bulan depan. Peguam untuk Cineworld dan pemberi pinjaman terjaminnya meneruskan rancangan untuk pertukaran hutang-untuk-ekuiti seawal akhir Mei, yang akan memberi pemiutang kawalan ke atas perniagaan itu. Cineworld sebelum ini berkata ia menjangkakan pemegang saham semasa syarikat itu akan dihapuskan dalam prosiding muflis.

Permodalan pasaran Cineworld kini hanya berjumlah £35 juta. Minggu lalu, Cineworld berkata ia “kekal dalam perbincangan dengan pemegang kepentingan utamanya” berhubung pelan penyusunan semula “yang memaksimumkan nilai untuk manfaat kumpulan dan pemegang kepentingannya”. Ia juga berkata proses penjualan, yang dimulakan pada awal Januari, “berterusan selari”.

data result singapura

pengeluaran sidney siang tadi

togel sidney

data pengeluaran hk hari ini

totobet singapore hari ini