site

Chronicle Pelabur: Tracsis, Epwin, Saga

BELI: Tracsis (TRCS)

Tindakan perindustrian baru-baru ini akan menggalakkan syarikat kereta api untuk melabur lebih banyak dalam perisian, tulis Arthur Sants.

Tracsis menjual perisian pengangkutan. Kira-kira separuh pendapatannya datang daripada perisian kereta api, yang melakukan segala-galanya daripada memantau kereta api kepada meningkatkan pengalaman pelanggan. Separuh lagi daripada hasil datang daripada acara, analitik data dan perundingan, yang membantu dalam organisasi logistik untuk acara besar.

Hasil teknologi rel tahun ke tahun meningkat sebanyak 69 peratus kepada £19.7 juta. Pemerolehan RailComm di Amerika Utara meningkatkan pendapatan yang dilaporkan, bagaimanapun, pertumbuhan organik juga mengagumkan, meningkat 25 peratus.

Data, analitik dan peristiwa telah pulih sepenuhnya daripada gangguan Covid-19 dan hasil meningkat 11 peratus kepada £19.5 juta. Walau bagaimanapun, keuntungan tunai diselaraskan jatuh daripada £2.2 juta kepada £1.9 juta tetapi angka ini termasuk £400,000 yang dibayar kepada kakitangan dalam elaun kos sara hidup, menghapuskan bahawa keuntungan meningkat sedikit.

Peluang terbesar datang dari perniagaan kereta api. Teknologi rel mempunyai margin keuntungan tunai sebanyak 28 peratus yang jauh lebih tinggi daripada 10 peratus dalam data dan analitik. Pengambilalihan RailComm memberi peluang untuk jualan silang di AS, yang baru-baru ini mengumumkan subsidi besar untuk industri rel. Apabila hasil kereta api berkembang, margin kumpulan harus meningkat.

Pengurusan memberi amaran bahawa mogok kereta api baru-baru ini di UK mungkin mengganggu perniagaan dalam jangka pendek. Tetapi dalam jangka panjang ini adalah peluang. Apabila pekerja enggan bekerja dan meminta lebih banyak wang, ia mempercepatkan proses automasi.

Konsensus broker FactSet meramalkan pendapatan sesaham akan meningkat kepada 40.7p pada 2024 yang memberikan nisbah harga/pendapatan sebanyak 22. Ia mahal sedikit tetapi kami yakin dengan prospek kereta api.

TAHAN: Epwin (EPWN)

Prestasi operasi yang menggalakkan telah dinobatkan oleh pemerolehan strategik yang menjanjikan, tulis Mark Robinson.

Setahun yang lalu, kami meneroka bahawa Epwin telah “meletakkan asas untuk pertumbuhan pendapatan selanjutnya” melalui satu siri pemerolehan yang kukuh, bersama-sama dengan pandangan bahawa margin mungkin mengalami tekanan disebabkan oleh “kelewatan masa yang wujud dalam melalui peningkatan kos untuk pangkalan pelanggan”.

Akhirnya, kumpulan produk binaan lebih berjaya daripada yang dijangkakan pada bahagian kedua, yang bermakna pertumbuhan hasil 2022 “terutamanya didorong oleh kenaikan harga jualan untuk memulihkan kesan inflasi yang berterusan”. Malah, pihak pengurusan mengambil keputusan untuk keluar daripada kontrak apabila ia tidak dapat menampung inflasi harga yang ketara. Jadi, walaupun keuntungan berkanun ditarik balik disebabkan oleh kos berkaitan pemerolehan sekali sahaja dan caj kemerosotan nilai muhibah £3 juta, keuntungan operasi asas adalah 16 peratus berbanding untung pada £21.5 juta, mencerminkan peningkatan 40 mata asas dalam margin berkaitan kepada 6 peratus.

Aset yang diperoleh juga menyumbang kepada pertumbuhan teratas, dan menjelang akhir tahun kumpulan itu memperoleh Poly‐Pure Limited, pengitar semula bahan binaan PVC UK, dengan harga £14.9 juta, bersama-sama dengan peruntukan pendapatan £15 juta. Pengurusan menganggap pengambilalihan itu sebagai “kesesuaian strategik yang kukuh” yang meningkatkan “kelayakan kemampanan” kumpulan. Itu bukan perkara yang buruk memandangkan sebahagian besar jualan ditakdirkan untuk pembinaan baharu dan sektor perumahan sosial, yang kedua-duanya tertakluk pada peraturan alam sekitar yang diperketatkan.

Kumpulan itu merekodkan aliran masuk tunai operasi sebelum cukai sebanyak £38.6 juta (2021: £34.9 juta), ditetapkan terhadap pertimbangan tunai pemerolehan bersih sebanyak £17.8 juta, terutamanya mencerminkan perjanjian Poly-Pure. Hasilnya ialah hutang bersih perjanjian meningkat sebanyak 90 peratus kepada £17.9 juta. Walaupun ia kekal dalam had julat atas pada 0.6 kali ganda keuntungan tunai, gandaan itu tidak mengambil kira £92.6 juta dalam liabiliti pajakan.

Nisbah perusahaan/Ebitda yang mengecil boleh menunjukkan bahawa Epwin dinilai rendah, sekurang-kurangnya berbanding prestasi sejarah. Tetapi komitmen material yang besar di bawah IFRS 16 membuatkan kami diketepikan.

PASUKAN: Saga (SAGA)

Strategi yang berbeza menawarkan pemegang saham harapan pemulihan, tulis Julian Hofmann.

Keputusan Saga yang dilaporkan telah meningkat dalam kerumitannya dengan mencampurkan perubahan dalam harga aset dengan penurunan nilai muhibah dalam perniagaan insuransnya, yang telah dilaporkan oleh syarikat itu dalam keputusan interimnya.

Hasil bersih adalah kerugian sebelum cukai yang dipertingkatkan sebanyak £254 juta, yang mungkin mengaburkan beberapa perkembangan positif bagi syarikat itu apabila permintaan untuk cutinya meningkat. Dengan Saga juga membiayai semula beberapa hutangnya, prospek kelihatan lebih cerah sedikit.

Ini paling ketara dalam perniagaan pelayaran dan percutian. Secara keseluruhan, segmen itu mengecilkan kerugiannya kepada £9.9 juta, berbanding £79.3 juta kali ini tahun lepas. Kapal persiaran Saga sedang berusaha untuk faktor muatan sebanyak 72 peratus untuk 2023-24, dengan ramalan pendapatan setiap penumpang pada £339.

Titik terang yang lain ialah perniagaan pembrokeran insurans Saga, di mana pendapatan yang diperoleh sebanyak £69 juta adalah 4 peratus lebih tinggi. Prestasi yang agak kukuh ini berbeza dengan perniagaan pengunderaitan Saga yang berprestasi rendah secara konsisten, yang menyaksikan keuntungan merosot sebanyak 65 peratus kepada £19 juta untuk tahun tersebut. Perniagaan pengunderaitan kini sedang dijual kerana Saga ingin merasionalkan segmen insurans.

Saga kekal dengan strategi pengurangan hutangnya sebelum pembiayaan semula bon £150 juta yang akan dibayar pada Mei 2024. Sebahagian daripada pembiayaan semula hutang itu telah diselesaikan dalam keputusan ini, dengan syarikat bersetuju kemudahan pinjaman £50 juta baharu dengan Sir Roger De Haan.

Menghapuskan kesan hutang, Numis meramalkan nisbah nilai perusahaan kepada jualan sebanyak 1.7 untuk 2024, dengan mengambil kira bahawa musim cuti musim panas utama masih di hadapan. Saga telah menunjukkan daya tahan, tetapi penambahbaikan yang lebih ketara diperlukan untuk mengubah pandangan kami.

angka result sgp

pengeluaran. sdy

togel sdy

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

totobetnet sgp