site

China Renaissance memotong kakitangan selepas pengasas hilang

China Renaissance telah memulakan pusingan pemotongan kakitangan, dengan bank pelaburan teknologi terkemuka China terguncang akibat penahanan pihak berkuasa terhadap pengasas dan pembuat hujan utamanya Bao Fan bulan lepas.

Kehilangan pekerjaan datang apabila bank pelaburan butik itu mencari perkhidmatannya untuk memberi nasihat mengenai penggabungan dan jualan saham yang dilumpuhkan oleh tindakan keras Beijing terhadap industri teknologi.

China Renaissance telah perlahan-lahan memotong pekerja selama berbulan-bulan kerana perniagaannya merosot, tetapi pusingan terbaru ini boleh menandakan pengurangan bilangan pekerja terbesar dalam beberapa tahun, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Seorang berkata ia akan melibatkan kira-kira 10 peratus daripada tenaga kerja, yang berjumlah 758 pada awal Mac. Itu menurun daripada 775 pekerja pada pertengahan tahun lalu, menurut pemfailan.

China Renaissance berkata “penstrukturan semula organisasi akan membolehkan kami mengoptimumkan sumber kami dan menyelaraskan operasi kami, semua operasi perniagaan berjalan seperti biasa”.

Sejak mengasaskan bank itu pada 2005, Bao telah bersandar pada hubungan peribadi yang mendalam dengan syarikat besar teknologi China untuk mengembangkan bank pelaburan itu menjadi kumpulan yang telah menasihati hampir 1,000 tawaran bernilai $146 bilion menjelang Jun 2020.

Tetapi tindakan keras Beijing terhadap industri yang menyumbang sebahagian besar perniagaannya telah menyakitkan bagi kumpulan itu, begitu juga dengan kekurangan tawaran awam permulaan untuk syarikat China di New York dan Hong Kong.

Hasil pada separuh pertama 2022 susut lebih 40 peratus berbanding tahun sebelumnya, menyebabkan kumpulan itu daripada keuntungan Rmb1.2 bilion ($175 juta) untuk separuh pertama 2021 kepada kerugian RM154 juta. Jualan dalam bahagian perbankan pelaburan dan sekuriti kumpulan itu masing-masing merosot 69 peratus dan 89 peratus dalam tempoh tersebut.

China Renaissance memanggil keadaan pasaran “amat mencabar” pada masa itu dan masih belum mengeluarkan lebih banyak kewangan terkini. Bahagian perbankan pelaburan menghadapi pemotongan terbesar selepas ketuanya Wang Lixing memberi amaran kepada pekerja awal minggu ini bahawa dia sedang membuat senarai untuk “memotong lemak”, kata seorang.

Status Bao masih tidak jelas sejak penahanannya oleh pihak berkuasa China lebih sebulan lalu. Kira-kira seminggu selepas pengumuman 16 Februari mendedahkan bahawa Bao telah hilang, syarikat tersenarai di Hong Kong itu berkata ia “menyedari bahawa Encik Bao sedang bekerjasama dalam siasatan yang dijalankan oleh pihak berkuasa tertentu di Republik Rakyat China” .

Saham kumpulan itu telah kehilangan kira-kira satu perempat daripada nilainya sejak syarikat itu mula-mula mendedahkan ia tidak dapat menghubungi Bao. Orang yang rapat dengan pembuat perjanjian percaya penahanannya dikaitkan dengan bekas leftenannya Cong Lin, yang diupah Bao daripada ICBC International milik kerajaan pada 2020.

Pengawal selia sekuriti China secara terbuka memanggil Cong, ketika itu presiden bank, untuk “perbincangan penyeliaan” September lalu. Dalam beberapa hari dia telah meninggalkan jawatan penting di unit sekuriti China Renaissance dan kemudiannya ditahan oleh pihak berkuasa China.

Masalah untuk Bao dan Cong datang apabila pengawal selia China mengarahkan pandangan mereka untuk membersihkan industri kewangan negara yang kebanyakannya diterajui kerajaan. Badan pemantau rasuah China pada Khamis mengumumkan siasatan terhadap Wang Guizhi, bekas pengerusi lembaga penyeliaan China Guangfa Bank.

Laporan tambahan oleh Cheng Leng dan Hudson Lockett

tgl sgp result

pengeluaran sydney siang ini

totobet sdy

hongkong totobet

togel singapore hari ini