site

Brookfield membeli pegangan KKR dalam syarikat solar Sepanyol

Pengurusan Aset Brookfield akan mengawal sepenuhnya pemaju tenaga solar Sepanyol X-ELIO, dalam langkah terbaru pelabur Kanada untuk memperdalam pendedahannya kepada sektor tenaga boleh diperbaharui.

Kumpulan Kanada membeli baki 50 peratus kepentingan dalam kumpulan tenaga solar Sepanyol daripada firma ekuiti persendirian AS KKR, kata syarikat itu.

Perjanjian itu menilai ekuiti X-ELIO hampir $2bn, menurut orang yang biasa dengan jirim. Pelaburan itu datang ketika Brookfield mengumpul dana yang akan menyasarkan perniagaan yang mendapat manfaat daripada peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui.

“Kami melihat dinamik yang sangat kuat di Eropah,” kata Ignacio Paz-Ares, ketua Kuasa Boleh Diperbaharui Eropah dan Pelaburan Peralihan di Brookfield Renewable.

Selain daripada sasaran penyahkarbonan di rantau ini, “anda mempunyai sasaran keselamatan tenaga jadi saya fikir itu hanya menambah dan malah menjadikan kerajaan lebih fokus untuk benar-benar mendorong penggunaan tenaga boleh diperbaharui,” tambah Paz-Ares.

Keputusan Brookfield untuk bertaruh pada sektor tenaga boleh diperbaharui Eropah dibuat ketika EU menghadapi ancaman daripada insentif cukai hijau dan subsidi bernilai $369 bilion yang ditawarkan di AS di bawah Akta Pengurangan Inflasi Presiden Joe Biden.

Volkswagen, BMW dan Enel adalah antara syarikat Eropah terkemuka yang menyemak pelan pelaburan boleh diperbaharui mereka dalam blok itu berdasarkan IRA.

Brookfield sebelum ini mengumpul $15 bilion dalam dana yang diketuai oleh bekas gabenor Bank of England Mark Carney, yang telah menyokong pembangunan tenaga boleh diperbaharui bersama teknologi seperti nuklear dan kitar semula sisa. Kumpulan itu berhasrat untuk mengumpul dana kedua yang menyasarkan peralihan daripada bahan api fosil dan bertujuan untuk menarik $17 bilion daripada pelabur, menurut salah seorang daripada mereka.

Brookfield mengambil alih sepenuhnya X-ELIO yang berpangkalan di Madrid melalui Brookfield Renewable. Brookfield telah menyokong syarikat serupa di AS, memperoleh Scout Clean Energy dan Standard Solar tahun lepas.

X-ELIO diasaskan pada tahun 2005 dan mengkhusus dalam membina, membiayai dan mengendalikan loji solar, penyimpanan dan projek hidrogen. Selain Sepanyol, kumpulan itu juga aktif di AS, Itali, Australia, Jepun dan Amerika Latin.

KKR mula-mula melabur dalam X-ELIO pada 2015, membeli 80 peratus daripada syarikat itu dalam perjanjian yang memberikan kumpulan Sepanyol itu nilai perusahaan sekitar $1 bilion. Brookfield menyertainya pada 2019, membeli pelabur minoriti dan sebahagian daripada pegangan KKR untuk mengumpulkan 50 peratus kepentingan.

Selepas keluar daripada pelaburannya dalam X-ELIO, KKR akan mengekalkan pendedahan kepada tenaga boleh diperbaharui melalui beberapa pelaburan, termasuk dalam pengeluar tenaga boleh diperbaharui Perancis Albioma dan syarikat British ContourGlobal.

Urus niaga itu dijangka ditutup pada separuh kedua tahun ini.

tgl sgp

pengeluar sdy

totobet sikni

pengeluaran hk

sg totobet